Jaume Roures i Oriol Soler han presentat aquest dimecres Abacus Futur, que defineixen com “un nou projecte editorial i cultural al servei de la llengua i cultura catalana”. Integrarà segells editorials del grup Enciclopèdia, d’Abacus, Viena i Suma Llibres.
Tot i que no han informat de l’import de l’operació, han apuntat que els segells que s’integren a Abacus Futur facturen 10 milions d’euros anuals en el negoci editorial i 10 milions més en l’audiovisual.
El gener passat, Roures (Suma Llibres) i Soler (Abacus) van anunciar la negociació per adquirir els segells literaris d’Enciclopèdia. Un cop acabada la Due Dilligence, aquest dimarts van signar l’acord. Abacus Futur integra els segells d’Abacus (Ara Llibres, Amsterdam, La Casa dels Clàssics-Bernat Metge, Inuk), Enciclopèdia (Univers, La Galera, Elastic Books, Rata, Ediciones Invisibles, Bridge, Catedral) i els de Viena i Suma Llibres (Navona y Arcàdia). Xavier Mallafré (antic director d'Edicions 62) en serà el director general i Ernest Folch, el director literari.
Oriol Soler, director general d’Abacus, va precisar que Abacus Futur tindrà un “funcionament independent” del grup cooperatiu conegut pel públic per la seva xarxa de llibreries. I va afegir que “serà una empresa de continguts” no només editorials sinó que també es dedicarà als podcast i altres productes culturals.
Soler ha defensat que l'audiovisual català requereix "empreses de més musculatura" amb capacitat de fer grans projectes. Al seu parer, "les indústries cada cop són més grans i competitives, i la cultura catalana té menys condicions per competir", motiu pel qual aposten per fer un projecte gran i propi.
També en castellà
Roures va assenyalar que s’incorporà quan acabi un projecte que va començar fa anys a Mediapro, el grup audiovisual del qual en va ser president fins a finals de l’any passat. Va descriure Abacus com un “referent al món de l’educació i la cultura” i va destacar que tindrà “llibertat i autonomía”. Sobre el nou grup editorial, va avançar que “tindrà molta potencia de foc” perquè els segells que ha integrat van vendre l’any passat mig milió d’exemplars, amb més de 300 novetats publicades i un catàleg que supera les 5.000 referències actives.
Roures va precisar que el punt de partida és la llengua catalana, però que no es renuncia al castellà o altres llengües, i va afegir que el grup "asseu les bases per fer coses ambicioses".
La presentación es va fer en el número 4 del carrer Peu de la Creu de Barcelona, l’antiga seu d’Editorial 62 (actualment propietat del grup Planeta), que és on s'instalarà Abacus Futur. Les obres d'acondicionament es preveu que estiguin acabades el gener de l'any vinent. A partir d’ara, els sues responsables van indicar que el projecte es desenvoluparà progressivament en diverses fases.