Jefferies Financial Group desfà posicions en Grifols. En concret, redueix la seva participació en la firma d'hemoderivats des del 3,355% fins al 3,202%. Aquest moviment, que es va produir el passat 16 de juliol i va ser notificat aquest dijous, es va produir després de l'inici de les negociacions de la família Grifols amb el fons Brookfield per llançar una possible Oferta Pública d'Adquisició d'accions (OPA) d'exclusió sobre l'empresa catalana. I abans de conèixer-se l'anunci de l'agència de qualificació creditícia Moody's de retirar el 'ràting' a la firma d'hemoderivats.

Segons els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i els preus del mercat (9,140 euros en l'IBEX 35), el paquet de Jefferies, que frega els 13,6 milions de títols, tindria un valor d'uns 124,7 milions d'euros. En concret, la participació del 3,355% de Jefferies Financial es distribueix entre un 0,438% de drets de vot atribuïts a les accions i un 2,764% a través d'instruments financers.

Fa uns dies, Grifols va assegurar que continuarà complint les "millors" pràctiques de bon govern, en un context marcat per les recents sortides de les conselleres independents Claire Giraut i Carina Szpilka Lázaro, entre altres qüestions que esquitxen en aquests moments a la companyia catalana.

"En aquest moment hi ha dues vacants i el consell valorarà el millor per a la companyia per continuar complint, com ha fet sempre, amb les millors pràctiques de bon govern", van assenyalar Europa Press en fonts de companyia. Actualment, el consell de Grifols està conformat per 11 persones --5 independents--, i amb el nomenament dels dos nous consellers aquest òrgan de govern quedarà format per 13 persones, dels quals la meitat passarien a tenir categoria d'independents.

Segons el Codi de bon govern de les societats cotitzades de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el consell "ha de tenir una composició equilibrada, amb una àmplia majoria de consellers no executius i una adequada proporció entre consellers dominicals i independents, representant aquests últims, amb caràcter general, almenys la meitat dels consellers".

De conformitat amb l'article 20 dels Estatuts Socials, i l'article 7 del Reglament de funcionament intern del consell d'administració de la companyia, l'administració i representació legal de Grifols "estarà a càrrec d'un consell d'administració, integrat per tres consellers com a mínim i quinze com a màxim".

En aquest context, Grifols ha reorganitzat el seu consell d'administració després de la renúncia de dues de les seves conselleres independents i de la creació d'un comitè, denominat 'comitè de la transacció', per donar seguiment a la possible opa d'exclusió.

A més, el consell de Grifols va acordar nomenar Montserrat Muñoz, exdirectiva de Danone i consellera independent i presidenta de la Comissió d'Auditoria i Compliance de Uriach, com a nova consellera independent coordinadora de l'òrgan, segons va informar aquest dimarts la firma catalana en un comunicat remès la CNMV.

La firma va aprovar anomenar a la consellera independent Anne-Catherine Berner, exdiputada del Parlament finlandès i ministra de Transport i Comunicacions de 2015 a 2019, com a nou membre de la Comissió d'Auditoria i com a nova presidenta de la Comissió de Nomenaments i Retribucions. Per la seva part, Enriqueta Felip va ser elegit membre de la Comissió de Nomenaments i Retribucions de l'empresa d'hemoderivats.

La governança de la companyia es posa en dubte

Fonts d'Aemec (Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris d'Empreses Cotitzades) van expressar a Europa Press la seva preocupació pel fet que la sortida de les dues conselleres s'ha produït mitjançant les seves respectives dimissions en un moment com aquest, marcat per l'opa.

"És un símptoma que alguna cosa no funciona en la governança de la companyia", van assenyalar aquestes mateixes fonts que, no obstant això, han expressat la seva comprensió quant al fet que el nombre de consellers independents no assoleixi la meitat del consell, tal com estableix el 'Codi de bon govern de les societats cotitzades' de la CNMV, ja que entén l'associació de minoritaris que és un període d'interinitat.

"Ens preocupa que hagin estat dimissions en aquest moment", van remarcar. Tenint en compte les accions de 'classe A' i 'classe B' de Grifols, els minoritaris representen a prop del 5% en el pes de la firma catalana.