Des que la família Grífols i el fons d'inversió Brookfield van anunciar que preparaven una opa d'exclusió per treure la companyia d'hemoderivats de la borsa, s'han produït moviments de pes en el seu capital. La setmana passada, BlackRock va augmentar els seus títols (del 4,3% al 4,43%) i, a continuació, han fet el mateix JP Morgan & Chase (del 3,85% al 5,13%) i Jefferies Financial Group (del 3,07% al 3,35%), segons consta en els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Aquests tres inversors van vendre part dels seus títols amb motiu dels atacs de Gotham si bé, posteriorment, han recuperat posicions, especialment després de l'anunci de l'opa d'exclusió. Un altre cas és de Melqart Opportunities, que va entrar després que Gotham iniciés la seva ofensiva contra Grifols i que ara posseeix un 1,1%. 

La família Grífols es manté com a principal accionista amb una participació entre el 30% i el 31% a través de quatre societats: Deria, Ponder Trade, Ralledor Holding i Scranton. Al voltant d'un 64% correspon a accionistes institucionals i un 5% a minoritaris.

De moment, els inversors institucionals no es fan enrere després de l'anunci de Moody's de retirar els ràtings sobre Grifols per considerar que té informació "insuficient o inadequada" per recolzar el manteniment de les qualificacions, tal com va fer públic divendres passat.

Fonts properes a la companyia catalana van explicar a Europa Press que Moody's ha deixat de cobrir-los perquè els han rescindit el contracte, si bé continuaran treballant amb les agències Standard & Poor's (S&P) i Fitch. Aquestes fonts han al·legat que Moody's retira les qualificacions perquè, liquidat el contracte, només podrà accedir a la informació de domini públic de l'empresa.

D'altra banda, el consell d'administració de Grifols va acordar divendres la creació d'un comitè, que denominen "comitè de la transacció", per donar seguiment a la possible opa d'exclusió que durien a terme conjuntament els accionistes familiars i el fons canadenc Brookfield.

En un comunicat enviat a la CNMV, Grifols va precisar que en la reunió s'han abstingut de participar per potencial conflicte d'interès els quatre consellers relacionats amb els accionistes familiars: Raimon Grifols Roura, Victor Grifols Deu, Albert Grifols Coma-Cros i Tomás Dagá Gelabert.

El "comitè de transacció" ha quedat format per Iñigo Sánchez-Asiaín Mardones com a president, mentre que Montserrat Muñoz Abellana i Anne Catherine Berner exerciran com a vocals. També en formaran part la secretària i vicesecretària del consell d'administració.

A la reunió de divendres passat també es va acordar la contractació del despatx d'advocats Latham & Watkins LLP com a assessor legal. Un representant d'aquesta firma formarà part del comitè en qualitat d'assessor legal. Per a més informació, Les 10 claus per entendre la crisi de Grifols: de Gotham a Brookfield.