Joan Font, president de Bon Preu, ha entrat en el patronat de la Fundació Vincle, dedicada a la promoció de la llengua catalana entre la població nouvinguda i en el món de l’empresa, així com a denunciar els “desequilibris d’inversions” per part de l’Estat a Catalunya, País Valencià i les Illes Balears.

Precisament, aquest dimecres es va presentar el llibre Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia, de l’economista Josep Reyner, que ha estat editat per la Fundació Vincle. La tesi és que el dèficit fiscal català és una estructura de l’Estat espanyol. La cloenda de l’acte va anar a càrrec de la consellera d’Economia, Natàlia Mas.

Joan Font ha entrat recentment en la Fundació Vincle en companyia de Jaume Fàbrega, president de la Cambra de Comerç de Girona i gerent de l’empresa GAM Consultoria i Formació, i de Josep Maria Canyelles Pastó, coordinador de Respon.cat, iniciativa per al desenvolupament de la Responsabilitat Social Empresarial (RSE) a Catalunya. En el seu patronat es mantenen altres empresaris com Xavier Albertí Oriol, president de l’elaborador de productes carnis La Selva; Josep Lluís Segú, director general de la consultora DEP Institut; Marc Monràs Vinyes, president de Valrà Finances i exdirectiu durant 35 anys de Banc Sabadell –és descendent de Francesc Monràs Ustrell, el seu fundador–.

Abans de renovar-se el patronat amb les noves incorporacions, també hi havia Maria Trias Tolosa, presidenta del fabricant de galetes Trias; o Agustí Benedito, empresari de la consultoria i la restauració, que va ser candidat a la presidència del Barça en dues ocasions.

Fa dos anys, la Fundació Vincle va difondre un vídeo, amb la participació de Maria Trias, Josep Lluís Segú i Xavier Albertí, en el qual diversos empresaris explicaven per què és rendible fer negocis en català, especialment pel que fa a l’etiquetatge dels productes o a les campanyes promocionals.

La Fundació Vincle va néixer el 2008 amb l’objectiu declarat de treballar per a una societat inclusiva. Es van focalitzar sobretot en la llengua catalana com a element cohesionador. En l’actualitat, mantenen tres línies de treball: la promoció del català entre la població nouvinguda, també en el món de l’empresa i, en tercer lloc, l’anàlisi de les “discriminacions” o “desequilibris” de les inversions estatals en els territoris de parla catalana. Precisament, en aquest últim àmbit, darrerament s’han centrat en la denuncia de les conseqüències del dèficit fiscal en els mencionats territoris i els seus ciutadans.

Tot i la nombrosa presència d’empresaris, aquesta fundació està presidida per un metge, Òscar Escuder, director del Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l’Hospital Parc Taulí i també president de la Plataforma per la Llengua; i coordinada per l’escriptor i activista cultural Jordi Manent, fill d’Albert Manent i nét de Marià Manent, també escriptors, ja difunts.