El futur del Banc Sabadell està en joc i, finalment, el malestar i oposició del teixit productiu català en contra de l’opa del BBVA ha pres forma. Ho fa a través dels hereus dels industrials que van fundar l’entitat fa més de 140 anys, que volen atreure els petits accionistes de tota Espanya amb el convenciment de que si es mobilitzen, l’opa fracassarà.

Així ho ha explicat a ON ECONOMIA Jordi Casas, president de la nova Associació d'Accionistes Minoritaris del Banc Sabadell i de la Fundació per la Indústria, hereva del gremi que va fundar el Banc Sabadell. “Fa temps que hi treballem, pensem que hem de transmetre als accionistes del banc, tant de Catalunya com de tot Espanya, que ha de ser independent”, relata. El motiu és tant emocional com econòmic.

“El Sabadell té una connexió emocional amb el petit accionista català, però també de fora, perquè ha anat expandint el seu negoci entre el teixit empresarial de tot l’Estat i ha volgut que els clients siguin accionistes. És un banc que ha acompanyat les empreses. Si a tu t’ha anat acompanyant, et sents vinculat al banc”, explica, per la qual cosa creu que una de les claus és “tocar la fibra” del petit i mitjà accionista.

Casas: "El Sabadell ha acompanyat les empreses, i això fa que t'hi sentis vinculat. Hem de tocar la fibra”

Els motius econòmics per oposar-se a l’opa els està mostrant el banc que presideix Josep Oliu amb els últims resultats, el dividend anunciat aquesta mateixa setmana i una acció a un preu que redueix molt la prima del BBVA. “Els resultats són espectaculars, tenim la convicció de que el banc és rendible”, argumenta, i elogia la gestió del CEO de l'entitat catalana, César González-Bueno.

Casas és molt dur amb Carlos Torres, president del BBVA, que aquesta setmana ha estat de gira per Catalunya, amb un acte a Esade i una reunió amb a patronal de l’altra capital vallesana, Terrassa, la Cecot. “Torres aquesta setmana ha fracassat estrepitosament, no ha donat raons i ha demostrat que és un prepotent”, opina el president de l’associació, que afegeix que el preu de l’opa no és atractiu i que la cotització del Sabadell empeny el banc a seguir en solitari.

“Els que hi som des del principi, creiem que tot això s’ha de transmetre, i si a la resta d’Espanya els petits accionistes veuen que els hereus dels fundadors estem convençuts que ha de seguir en solitari i no volem l’opa, els podem convèncer. Si el petit i mitjà accionista es mobilitza, l’opa fracassarà”, afegeix.

Gira per convèncer els accionistes

Per aconseguir convèncer els accionistes, l’associació farà una gira, especialment per fora de Catalunya –creu que els minoritaris catalans ja tenen el component emocional– per explicar aquests motius als accionistes. El seu pla passa per organitzar reunions, ajudats per cambres de comerç i patronals locals i del boca orella. Els contactes els té, ja que Casas és directiu de Foment del Treball.

Els seus càlculs són que aproximadament la meitat dels accionistes del Sabadell són minoristes, i creu que si convencen al 35%, faran descarrilar l’oferta del banc d’origen basc. I és que la resta de l’accionariat, els inversors institucionals –fons i bancs d’inversió– decidirà principalment per qüestions purament econòmiques i a l’últim moment, i Casas dona per fet que no tots acudiran a l’opa.

Casas: "És la millor experiència bancària de la història de Catalunya, no la podem deixar perdre. Ja ha superat moltes crisis"

L’expolític d’Unió Democràtica de Catalunya explica l’origen del moviment, lligat a l’origen mateix del banc: “El Gremi de Fabricants de Sabadell es va fundar el 1559. El 1881, els industrials del Gremi decideixen fundar un banc per finançar-se. Fins a mitjans del segle XX, la seu del banc era dins la seu del gremi, i fins els 60, el Sabadell no obre la seva primera oficina fora del Sabadell”.

Avui, el gremi s’ha transformat en la Fundació per la Indústria, que considera que, com hereva dels fundadors de l’entitat, han de defensar-la perquè suposa defensar també el seu lligam amb el teixit industrial de la ciutat. A Casas l’acompanyen l’empresari i president del Consell social de la UB, Juan Corominas, l’economista Joaquim Badia, els empresaris Juan Bril i Santiago Sauquet, i el professor d’Economia de la UB Joan Llonch.

“Som 6, però avui [per divendres] la centraleta de la fundació ha tret fum, s’ha col·lapsat”, explica, i afegeix que fins i tot ha rebut trucades de Madrid i veien la iniciativa “molt interessant”. “El banc ha superat moltes crisis, per què no ha de superar aquesta? És la millor experiència bancària de la història de Catalunya, no la podem deixar perdre”, conclou.