Jordi Cazorla s'estrena aquest dilluns com a nou conseller delegat de Celsa amb una gran expectació. Mes i mig després de l'aterratge dels fons a l'acerera, escenificat en l'arribada al despatx de president de Rafael Villaseca en lloc de Francesc Rubiralta l'1 de desembre, arriba l'esperat CEO amb molts deures, entre els quals destaca el pla industrial, però amb pau sindical, una cosa que va estar en dubte fins fa dues setmanes.
El fins ara màxim responsable de DS Smith al sud d'Europa té tres missions en els seus primers mesos, encara que una és especialment de la seva competència: fer el pla industrial. Les altres dues, formar un consell d'administració i buscar un soci industrial espanyol perquè prengui almenys el 20% de Celsa, són compartides amb Villaseca, que tindrà un paper més institucional.
El pla industrial també és el més urgent per a una companyia que si bé no s'ha parat, arrossega les crisis de la pandèmia i l'encariment de l'energia i les matèries primeres i té una gran estructura. A més, ha de fer un pla atractiu per facilitar la recerca de socis, si bé Celsa pot ser ja una inversió rendible, ja que tres grups ja es podrien haver interessat en convertir-se en el seu soci industrial.
De fet, en el judici per la propietat del grup, la discrepància més important entre els fons –Deutsche Bank, Attestor, Sculptor, Golden Tree, Capital Group, Cros Ocean i SPV– i la família Rubiralta es va produir per la valoració de la companyia. Els actuals propietaris se la van quedar per un deute que van comprar amb una quitança molt important, i per això el seu cost real va ser molt inferior al que el seu expresident considerava. Així, pot ser viable que venguin aquest 20% amb una valoració més alta que el que els va costar i, així i tot, el comprador tingui un bon marge de rendibilitat.
Els sindicats de Celsa, expectants però tranquils
Tornant al pla industrial, hi ha un altre factor que pressiona Cazorla: els sindicats. El comitè d'empresa demanarà una reunió amb Cazorla amb el focus posat en els plans de producció i laborals de la companyia. CCOO ha sol·licitat que la trobada amb el nou CEO sigui la primera setmana, segons ha explicat el seu delegat en l'empresa, Juan Carlos Serrano, amb l'objectiu que els expliqui els seus plans. De fet, Rafael Villaseca ja va tenir una reunió amb el comitè el seu primer dia a Celsa.
El sindicat creu que el pla industrial està ja avançant, ja que alguns executius de la companyia porten unes setmanes treballant en això, auditant els 120 centres de treball de Celsa a tot el món. La siderúrgica catalana té uns 4.400 empleats directes a Espanya i 10.000 en total a tot el món, comptant les fàbriques de França, Gal·les, Polònia i Noruega.
Malgrat la urgència de part del comitè per tenir una reunió amb Cazorla, el nou conseller delegat de Celsa es trobarà amb pau social, una cosa que estava en risc fa unes setmanes, quan els sindicats van convocar aturades i van amenaçar amb una vaga per la negociació del calendari. Fernando Puga, d'UGT, ha explicat que ja es va arribar a un preacord i que si es ratifica, no hi haurà conflictivitat.
Després del pla industrial, Villaseca i Cazorla tenen la tasca de formar un consell i buscar un soci industrial. Són dues feines que avançaran en paral·lel i encara que pot ser més ràpid la primera, pot estar supeditada al soci, que en tenir almenys un 20% de la companyia, probablement haurà d'estar en el consell. Tots aquests detalls, tanmateix, encara han d'acabar de definir-se a partir d'ara, després de l'entrada del CEO, quan es formarà el nou tàndem als comandaments de Celsa.