El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha afirmat que la fiscalitat a Espanya és "demencial i injusta", ja que competeixen amb altres empreses a escala global que no tenen els mateixos condicionants. Les seves paraules han estat molt alineades amb les del president de Repsol, Antonio Brufau, que fa només uns dies amenaçava de portar-se les inversions d'hidrogen que projecten per a Espanya, d'uns 1.500 milions, a països com França o Portugal, per la "inestabilitat fiscal".
Les declaracions de Bogas s'han produït durant la seva intervenció aquest dimarts en la II Cimera Empresarial. Eix Comunitat de Madrid - Comunitat Valenciana, on el directiu ha denunciat aquesta situació, assenyalant que "està traient recursos per invertir". El CEO d'Endesa ha assegurat que perquè el sector funcioni "sol hi ha dues regles: que l'energia sigui competitiva per al client i que la inversió sigui rendible per a l'inversor", i per això ha demanat una regulació "incentivadora".
També s'ha pronunciat sobre el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima d'Espanya (Pniec), i encara que ha reconegut que és "molt ambiciós" i se sent "orgullós d'ell", indicava que té "serioses discrepàncies que vagi a funcionar", segons recull Europa Press.
Bogas ha criticat que no es contempla un impuls a l'electrificació i que sense aquestes polítiques "és gairebé impossible arribar" als objectius d'increment de la demanda. Així mateix, ha denunciat que la xarxa de distribució elèctrica és "absolutament obsoleta" per una "regulació restrictiva" de 2013, que realment "cal canviar".
Sobre les emissions, el directiu ha recordat que el sector energètic no és l'emissor més gran a Espanya, sinó el tercer, per darrere del transport i la indústria, que emeten, el 29% i el 24%, respectivament, dels 300 milions de tones que s'emeten a Espanya, mentre que el sector de l'energia és responsable de l'11%.
Per això, a més d'impulsar la transformació en el sector elèctric, "que s'ha de continuar fent", Bogas ha insistit que s'ha de jugar per l'electrificació dels consums finals per lluitar contra el canvi climàtic, destacant el paper del vehicle elèctric. Així mateix, el directiu ha destacat el rol dels biocombustibles i l'hidrogen verd de cara a aquesta dècada "de l'electrificació".
Endesa aposta per Madrid i la Comunitat Valenciana
En el marc de l'esdeveniment, Bogas ha ressaltat que tant la Comunitat Valenciana com la Comunitat de Madrid són dos motors econòmics "importantíssims" per a l'economia espanyola i que la companyia vol "continuar creixent" en aquests territoris.
Actualment, Endesa controla una quota a la Comunitat Valenciana del 25% en electricitat i del 35% en gas, referent als clients B2C, mentre que a Madrid la xifra és del 20%, aproximadament. Quant a la part residencial, entre clients elèctrics i de gas, la companyia n'acumula uns 700.000 a Madrid i uns altres 300.000 en la Comunitat de València.
Bogas ha aprofitat la seva intervenció per recordar que Endesa, en una cessió de sòl públic a Pozuelo (Madrid), va fer el primer punt de recàrrega potent "que està funcionant perfectament", encara que al principi van tenir "alguns problemes".