El consell d'administració de GCO (Grup Catalana Occident) ha acceptat la renúncia voluntària de José María Serra a la presidència executiva del grup i continuarà com a president no executiu i conseller dominical. Segons ha informat l'empresa, GCO separa així les funcions executives i no executives en el seu govern corporatiu i comptarà amb un president no executiu.
"Una figura -segons GCO- que es caracteritza per la seva visió estratègica i la missió del qual se centra a presidir el consell d'administració, liderar el debat en el seu si i vetllar pels interessos dels accionistes a llarg termini. En aquest sentit, GCO ha assegurat que aplica la pràctica totalitat de les recomanacions del Codi de Bon Govern de les Societats Cotitzades de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
La companyia ha anunciat la separació de les funcions executives aquest dijous, en el comunicat on presenta els resultats del primer semestre de l'any. GCO ha obtingut de gener a juny un resultat consolidat de 343,9 milions d'euros, un 19,8% més que en el mateix període de l'any anterior. En la mateixa línia, el volum de negoci s'ha incrementat un 11,4%, fins als 3.224,6 milions d'euros, amb creixements en les seves tres branques de negoci.
Creixement per negocis
En concret, en el negoci tradicional, format per les companyies Segurs Catalana Occident, Plus ultra Segurs, Segurs Bilbao i NorteHispana Segurs, que pròximament es fusionaran sota la nova marca Occident, el volum de negoci creix un 8,7% i aconsegueix els 1.718,1 milions d'euros. En aquest capítol, destaca el creixement del 7% en multiriscos i del 7,9% en diversos. Per part seva, el resultat ordinari se situa en 135,1 milions d'euros, un 1,9% inferior a l'obtingut en el primer semestre de 2022, a causa de l'increment del 3,1% del ràtio combinat del negoci tradicional (no vida), que se situa en un 91,8%. Segons explica la companyia, el creixement del ràtio es deu, principalment, a l'increment del cost dels sinistres pels efectes inflacionaris, bàsicament en els rams d'automòbils i multiriscos.
Pel que fa al negoci de l'assegurança de crèdit (Atradius Crèdit i Caució, i Atradius Re), es manté l'evolució positiva registrada en els últims trimestres. El resultat ordinari augmenta un 43,6%, fins als 211,9 milions d'euros. Així mateix, el volum de negoci (primes facturades més ingressos per informació) augmenta un 7,8% i aconsegueix els 1.399,2 milions d'euros. Quant al ràtio combinat brut de reassegurança, aquest se situa en 71,4%, 2,7 punts percentuals per sota del registrat en el primer semestre de l'exercici anterior; l'entrada de sinistres continua mantenint-se per sota del nivell pre-pandèmia i es manté la prudència en el nivell de provisions d'anys anteriors.
Per part seva, el negoci funerari, que incorpora les dades de Asistea i de Mémora a partir del 9 de febrer, data en la qual GCO va completar la compra del principal grup funerari de la Península Ibèrica, registra un volum de negoci de 107,3 milions d'euros i un resultat ordinari de 8 milions d'euros.
La directora general de Financer i Riscos de GCO, Clara Gómez, va explicar que “estem satisfets del desenvolupament en aquest primer semestre de l'any, que recull l'estabilitat dels resultats en el negoci tradicional, la positiva evolució de l'assegurança de crèdit i la diversificació en el negoci funerari”. Els recursos permanents a valor de mercat durant els sis primers mesos de l'any augmenten un 8,3% respecte al tancament de 2022 fins als 5.322,3 milions d'euros, degut principalment als ajustos de valoració. D'altra banda, els fons administrats se situen en 15.111,6 milions d'euros.