El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, recorda aquest dimarts que el banc va traslladar la seu social de Barcelona a Alacant el 2017 després de donar-se uns fets "molt clars i dramàtics". La possible independència de Catalunya "va generar pànic entre els clients" perquè el mercat "va percebre l'amenaça de no veure els seus dipòsits garantits" i davant d'aquesta situació, el consell d'administració de l'entitat "va prendre una decisió immediata". Però en qualsevol cas, apunta, es va tractar d'una decisió "empresarial i no política" que van prendre molt "a contracor".
El primer espasa del banc català aclaria la seva sortida de Catalunya, fa ja gairebé cinc anys, en ser preguntat per la decisió de Ferrovial de traslladar la seva seu als Països Baixos, durant la seva intervenció en el Consell General d'Economistes. Oliu entén que igual com va passar a Sabadell, la decisió de la multinacional s'ha pres amb criteris empresarials i no creu "que s'hagi d'analitzar amb criteris polítics", com està passant.
D'altra banda, el president del Sabadell es mostrava orgullós del recorregut de la companyia en borsa des que el 2020 van arxivar BBVA i van decidir no fusionar-se. Només aquest any, el banc s'ha revaloritzat gairebé un 50% a la borsa espanyola, sent ja el seu tercer any de fortes pujades. "Augmenta la cotització i el benefici, estem satisfets". El banc va donar al mercat un guidance, que la rendibilitat (el ROTI, return on tangible equity) estigués per sobre del 9% després de pagar el nou impost del Govern espanyol, recordava, "i estem en procés d'aconseguir-ho". Una cosa que creu que els inversors estan aplaudint.
Josep Oliu presumia que Banc Sabadell ha començat el 2023 "en una situació molt enfortida" després que en els últims anys, el banc hagi canviat el sistema operatiu, giressin full de la crisi de TSB (la seva filial al Regne Unit), netegessin el balanç d'actius improductius i renovessin l'equip directiu. "Totes les empreses passen per un momentum i ara tenim una gran confiança en el futur del banc".
Preguntat per si Banc Sabadell remunerarà l'estalvi amb dipòsits i per què la banca està tardant tant a llançar-los, el número u de l'entitat insisteix que encara "hi ha un excés de liquiditat" que fa que el sector no ho necessiti. La banca més petita o digital si ha llançat dipòsits "per tenir liquiditat, però els grans de moment tenen altres polítiques comercials adequades, un no s'ha d'inquietar per això".
Oliu assegura que el mercat ho farà quan desaparegui aquesta liquiditat, però creu que actualment "hi ha molts productes competidors dels dipòsits", com els fons garantits, les lletres del Tresor o els fons". Sobre l'evolució de l'economia espanyola aquest 2023, destaca les revisions que estan fent organismes com el Banc d'Espanya o el Fons Monetari Internacional, perquè "milloren" les previsions lleugerament respecte a les anteriors. "No són per tirar coets, però situen el PIB per sobre de l'1%".
Segons la seva opinió, l'economia espanyola té sectors amb "molta estrebada" que es van veure afectats durant el Covid, com el lleure i el turisme, que ara "estan pròspers". A més, el banc té "esperança" en els fons europeus, en el fet que la seva implementació sigui efectiva i injecti diners en l'economia espanyola. I també creu que del nostre costat està no tenir la mateixa dependència energètica que alguns països europeus. Però advertia d'altres elements negatius, com el deute públic. "Cal controlar el cost del deute públic espanyol, és molt alt i la pujada de tipus fa que el cost social de mantenir-lo sigui més alt encara".
Quant als tipus d'interès, Oliu reconeix que no sap fins on arribaran, però té clar que és necessària per aturar la inflació i baixar-la al 2%, que l'objectiu del BCE. "El mercat creu que la inflació de l'any passat va ser topall", explicava, però no pot baixar "de cop i volta" perquè es deprimeix l'economia. "És millor mantenir unes expectatives d'inflació a la baixa i que amb tipus es vagin reduint en el temps". Sobre els efectes que els tipus i la inflació puguin tenir en els clients bancaris, el president de Sabadell descompta que "provocarà un lleuger augment de la morositat, segons continuïn pujant els tipus d'interès".