El conseller delegat d'ACS, Juan Santamaría, ha assegurat que la idea de la companyia és la de començar a aixecar centres de dades sobre el sòl que ja està desenvolupat i que té una capacitat potencial d'1,3 gigawatts (GW). Durant una taula rodona en el marc del fòrum Spain Investors Day, celebrat a Madrid, Santamaría ha subratllat que ACS ja compta amb els permisos de sòl a Espanya i a tot el món per començar a construir aquestes instal·lacions.
ACS té "una vocació" de transitar de l'empresa tradicional d'infraestructures que és a la d'una empresa d'infraestructures digitals, una raó per la qual ha insistit en aquests projectes centrats en noves tecnologies. En aquest sentit, el conseller delegat de la companyia ha subratllat que en els últims anys han construït centres de dades amb una capacitat de gairebé 6 GW per tot el món, amb inversions per uns 20.000 milions d'euros. No obstant això, ha matisat que també volen ser líders en els serveis que acompanyen a aquestes fonts d'energia.
Construcció d'instal·lacions
Amb tota aquesta capacitat desenvolupada, ara el que vol ACS és ser promotor a Espanya, amb la construcció d'aquestes instal·lacions, encara que amb la missió que aquesta comercialització no provoqui "una bombolla". Per a Santamaría, el gran repte de les infraestructures del futur és saber "quina és la divisió correcta en el temps adequat", ja que molts països, ha dit, estan tractant de contestar a les "moltes preguntes" que neixen respecte a quina és la infraestructura adequada en la qual invertir, i per això cal saber "cap a quina direcció anar".
"Quina és la infraestructura adequada en hidrogen que es necessita per situar Espanya? Quants són els megues o els gigues necessaris? El normal per a l'emmagatzematge per a dades o el que busquem per a entrenament d'Intel·ligència Artificial? Hi ha moltes preguntes difícils", ha comentat. Així, ha recalcat que no és el mateix que un país vulgui ser usuari, satèl·lit d'altres països o líder, però el que arribi tard a respondre aquestes preguntes, no arribarà si vol ser promotor" i liderar aquestes noves infraestructures digitals.
IA i energia
Santamaría ha recalcat que les dues paraules clau que guiaran els pròxims vint anys són IA i energia, però la infraestructura les acompanyarà i Espanya té "una oportunitat enorme" en aquest sentit, també en la digital, que representa el 24% del PIB i dona feina a 1.700.000 persones. "Hi ha una cursa per capturar tot el que té a veure amb infraestructura digital i partim d'un punt de vista fantàstic, amb fibra òptica del 84%, una línia de transmissió potent i bones condicions d'energia renovable," ha conclòs.
Per la seva part, el president d'ALSA, Jorge Cosmen, ha ressaltat que el gran repte que veu és el de la digitalització "i com la tecnologia va enganxada", ja que hi ha d'haver "un tàndem entre administracions i operadors" per aconseguir, per exemple, que el ciutadà sigui capaç de passar del transport privat al públic. Així mateix, el secretari d'Estat per al Transport i Mobilitat Sostenible, José Antonio Santano, ha insistit que un altre dels grans desafiaments a mitjà termini és el d'associar les infraestructures a un model avançat i digital de la mobilitat.