El BBVA vol ampliar capital per comprar el Sabadell i per a això ha de comptar amb el suport dels seus accionistes en la junta extraordinària que celebra aquest divendres. El banc que presideix Carlos Torres s'enfronta a la seva primera gran prova dins del procés de l'opa hostil, que pot durar fins a vuit mesos. Els 'proxy advisor' són els qui assessoren els inversors abans de cada junta sobre què fer amb els vots. Principalment, recomanen votar a favor o en contra dels punts de l'ordre del dia.

De cara a la junta d'aquest divendres, els 'proxies' més importants del món —ISS, Glass Lewis o Corporance— han recomanat als inversors del BBVA votar a favor de l'ampliació de capital, però adverteixen que aquesta recomanació és només per a la junta i no per a l'opa. Sobre l'operació, de fet, es mostren taxatius.

El primer d'aquests assessors alerta de la incertesa que generarà l'operació durant tots aquests mesos fins que es resolgui; el segon creu que l'opa és complicada, principalment pel seu caràcter hostil, una cosa no gaire habitual a Espanya i menys a la banca. I el tercer, destaca els greus problemes de competència que portarà a Espanya.

El més crític, de fet, és aquest últim. El 'proxy' espanyol Corporance assenyala que si l'opa tira endavant i hi ha fusió, s'agreujarà la concentració bancària i només tres bancs es repartiran el 70% de la quota de mercat: CaixaBank, Santander i el banc resultant de la unió entre el BBVA-Sabadell. I aquesta concentració generarà un problema de competència, ja que hi haurà menys oferta de préstecs i productes per al client, agrega.

D'aquest problema ja ha advertit fins i tot el govern espanyol, en concret el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, i és la CNMC que s'està encarregant d'estudiar-ho. Un altre tema que preocupa a La Moncloa és l'ocupació. Si hi ha fusió, hi haurà ajustaments de plantilla, tal com ha anunciat el mateix Torres. El que ha portat a la ministra de Treball a rebutjar per complet la fusió.

"Dubtem que s'hagin tingut en compte els potencials desavantatges d'aquesta absorció per a altres grups d'interès, en especial els clients i treballadors del Sabadell", assenyala Corporance al seu informe, on recomana als accionistes del BBVA que votin a favor de l'ampliació de capital, però adverteix que aquesta recomanació no aplica sobre l'opa. Quan arribi el moment i els accionistes del Sabadell hagin de votar, emetrà un nou informe.

Els 'proxies' més grans veuen incertesa i complexitat

Els 'proxies' més grans del món, ISS i Glass Lewis, també han recomanat als accionistes del BBVA votar a favor de l'ampliació de capital, però tenen dubtes amb l'operació. ISS creu que una fusió entre el BBVA i el Sabadell té "lògica estratègica" perquè els permetrà guanyar mida en el panorama bancari europeu. Però alerta que hi ha dos factors que generen "incerteses" durant el procés de l'opa, un és la falta de suport del consell d'administració del Sabadell, que rebutja l'opa hostil, com va rebutjar una fusió amistosa.

I un altre és el procés d'autoritzacions regulatòries, ja que encara queden mesos fins que es conegui l'opinió de supervisors i reguladors; Economia fins i tot l'ha rebutjat, i la CNMV ha reconegut que ha hagut de sol·licitar més informació al BBVA pel cas Villarejo.

Glass Lewis també creu que la fusió és "coherent" i ajudaria el BBVA a fer-se més gran i apropar-se al Banc Santander. Però recorda que l'operació —per com s'ha plantejat— s'ha convertit en un "embolic", ja que en principi va ser una proposta amistosa al consell d'administració del Sabadell i va acabar convertint-se en una opa de caràcter hostil.

"L'enfocament hostil, una cosa relativament rara al mercat espanyol, segueix subjecte a incertesa regulatòria", assegura. El ‘proxy’ assenyala també que el procediment hostil està pesant sobre les accions del BBVA, que cauen a doble dígit des que es va anunciar. Mentre que els títols del Sabadell, pugen.