El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha confirmat aquest dimarts de forma definitiva sengles sancions contra els gegants empresarials Apple i Google, després de rebutjar diversos recursos als dictàmens inicials, per pràctiques de fa alguns anys que han estat investigades i que considera que van contra les normes europees.
D'una banda, amb data avui, el TJUE ha confirmat l'obligació d'Apple de tornar més de 13.000 milions d'euros -més interessos- en ajuts fiscals il·legals de les que es va beneficiar durant anys mitjançant pel règim especial que li va oferir Irlanda, una sanció dictada per Brussel·les fa gairebé una dècada, però que tant Dublín com la multinacional tecnològica havien recorregut davant de la Justícia europea.
En el cas de Google, el TJUE ha revalidat la multa de 2.424 milions d'euros imposada per la Comissió Europea a Google el 2017 per abús de posició dominant a través del seu motor de comparació de productes Google Shopping. La cort desestima així el recurs de cassació plantejat per Google i la seva matriu, Alphabet, contra una sentència anterior de primera instància que havia confirmat la sanció, que quan va ser imposada era la més gran dictada mai contra una empresa per abús de posició dominant.
Es dona la circumstància que en el procés contra Apple, la sentència emesa aquest dimarts pel TJUE anul·la una primera decisió en primera instància dictada pel Tribunal General de la UE el 2020 en la qual es va concloure que els serveis comunitaris no havien demostrat prou l'existència d'un avantatge selectiu a favor d'aquestes societats, segons recull Europa Press. Una vegada difosa la decisió de l'alt tribunal europeu, el director general de la corporació Apple, Tim Cook, va titllar la decisió de "pures escombraries polítiques", segons recullen alguns mitjans. Per la seva part, Donald Trump va criticar amb duresa la gestió de la comissària de Competència, la liberal danesa Margrethe Vestager, que va anomenar com a "tax lady". "Odia als Estats Units més que cap altra persona que hagi conegut", va dir l'actual candidat republicà.
El cas es remunta a 2016, quan l'Executiu comunitari va concloure que Irlanda havia concedit un tracte de favor a la multinacional que li va permetre pagar "substancialment menys impostos" que altres empreses gràcies a un "avantatge selectiu" prohibit per les regles europees de competència. En particular, es refereix a dues resolucions fiscals de l'Agència Tributària irlandesa de 1991 i 2007 a favor d'Apple Sales International i Apple Operations Europe que avalaven els mètodes fets servir perquè ambdues assignessin beneficis a les seves respectives sucursals irlandeses.
Aquestes resolucions van ser vigents entre 1991 i 2014, però la Comissió Europea només va poder ordenar la recuperació dels diners no pagats durant un període de deu anys anterior a la primera sol·licitud d'informació, que es remunta a 2013. Segons els seus càlculs, van ascendir 13.000 milions d'euros des de 2003, més interessos. Irlanda té bloquejats en un fons els 14.300 milions dipositats per Apple el 2018 (13.100 milions no pagats en impostos i 1.200 milions en interessos).
Amb la primera sentència emesa contra Apple, el 2020, la companyia va decidir aprovisionar ambdós imports, a l'espera que els recursos anessin a favor seu. Circumstància que no s'ha produït.
Posició de domini de Google
En la revisió judicial de les pràctiques comercials de Google, els jutges europeus consideren que "el Tribunal General va dictaminar correctament [el 2017] que, en aquest cas, tenint en compte les característiques del mercat i de les circumstàncies específiques de l'assumpte, el comportament de Google era discriminatori i no corresponia a la competència basada en els mèrits". El 2017, la Comissió Europea va concloure que la multinacional donava preferència als resultats del seu propi servei de comparació de productes davant els dels serveis de comparació de productes de la competència.
En concret, Google presentava els resultats de recerca del seu servei de comparació de productes en la part superior i els destacava amb una informació atractiva d'imatge i text, mentre que els productes de la competència només apareixien en una posició inferior en forma d'un enllaç blau.
Fonts de Google han assegurat a ON ECONOMIA que la multinacional està "decebuda" amb la decisió del Tribunal. "Aquesta sentència es refereix a uns fets molt concrets i ja el 2017 vam introduir canvis per complir la decisió de la Comissió Europea. El nostre enfocament ha funcionat amb èxit durant aquests més de set anys, generant milers de milions de clics per a més de 800 serveis de comparació de compres", afegeixen.