La vicepresidenta del Govern i ministra d'Economia, Nadia Calviño, es reuneix el pròxim 29 de juny amb les associacions bancàries per avaluar l'evolució del Codi de Bones Pràctiques per a deutors hipotecaris, en vigor des del mes de gener passat perquè les famílies puguin fer front a la pujada de quotes després de l'alça dels tipus d'interès; a més de les mesurades posades en marxa per evitar l'exclusió financera a les zones rurals i de les persones grans.
Calviño deixava caure aquest dilluns una possible revisió del Codi si està tenint menys adhesió de l'esperada. "Les associacions han valorat positivament el funcionament, però a finals de juny veurem si cal revisar les mesures", segons va comentar durant la seva intervenció en els cursos de l'Apie, que se celebren aquesta setmana a Santander.
Tanmateix, Alejandra Kindelán, presidenta de l'Associació Espanyola de Banca, rebutjava aquest dimarts -en aquesta mateixa encontre- revisar els ajuts a hipotecats per tal que tinguin canvis. "Entenem que el Codi és allà perquè s'utilitzi, i els bancs l'estan complint escrupolosament. Si comencem a parlar de canvi o modificacions generaria incertesa", assegurava.
Kindelán assenyalava que la reunió del dia 29 "és una oportunitat bona" per veure el progrés dels tres acords assolits en l'àmbit sectorial, l'atenció als grans, l'Espanya rural i els ajuts a hipotecats vulnerables. Sobre aquest últim, va recordar que es va firmar a finals de 2022 "quan la morositat era molt baixa i ara continua estant en mínims des de la crisi de 2008", la qual cosa confirma que es va fer per prevenir un empitjorament de l'economia, que al final no s'ha produït.
Precisament per això, justificava la d'AEB, no ha tingut tantes sol·licituds com es va calcular al principi (encara que no ha revelat la xifra encara). "Això es deu que la situació econòmica és millor de l'esperada, hi ha hagut pujada de salaris, d'ocupació…". I aquest context, afegia, "fa que si el Codi ja era preventiu abans, ho sigui més ara".
D'altra banda, Kindelán també ha aclarit que en la reunió amb Calviño no podran parlar de l'oferta de dipòsits, com espera la vicepresidenta, ja que una associació bancària "no pot parlar de les pràctiques comercials de les entitats". Han de ser les mateixes entitats els qui hagin de resoldre aquesta qüestió.
Quant a la possibilitat d'allargar l'impost a la banca més enllà de 2024, tant si continua governant el PSOE com si guanya el PP les eleccions, la presidenta d'AEB era contundent "no volem l'impost", una resposta molt similar a què també aquest dimarts donava el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, "espero que el nou Govern no faci permanent l'impost", indicava.
Finalment, Kindelán també rebutjava crear un fons per ajudar els hipotecats vulnerables (com proposa el PP) si l'esmentat fons es cregui amb una taxa a la banca. "Si el fons va vinculat a l'impost, no ens agrada". Recordava aquí que per això l'impost està recorregut.