Unicaja canvia d'auditor per primera vegada en deu anys. PricewaterhouseCoopers (PWC) ha estat la consulta de referència per al banc andalús des de 2012 i fins al passat 2022, uns anys marcats per la seva sortida a borsa i el posterior salt a l'IBEX, però sobretot per la fusió amb Liberbank, que l'ha convertit en el cinquè banc més gran del país per actius. La Llei no permet que aquest tipus de contractes s'estengui més d'una dècada per garantir la independència de les auditores amb les companyies, de manera que l'entitat que dirigeix Manuel Menéndez ha hagut de posar fi al seu contracte.
El banc amb seu a Màlaga portarà a la pròxima junta d'accionistes, prevista per al dia 30 de març, l'elecció de KPMG com a nou auditor per als propers tres anys. La Llei d'Auditoria de Comptes estableix el període mínim i màxim de durada dels contractes, fixant-los amb caràcter general en 3 i 10 anys, respectivament. Per la qual cosa poden anar renovant-se cada trienni fins a assolir la data límit.
"Tenint en compte que el període d'activitat de PwC acaba amb l'auditoria de comptes de l'exercici 2023, per haver esgotat el termini màxim previst en la normativa vigent, la Comissió va dur a terme el 2022 el procediment per a la selecció d'un nou auditor", expliquen, el guanyador del qual va ser KPMG.
Auditar els comptes d'una de cotitzada, i sobretot, d'una empresa de l'IBEX és volum un 'caramel' per a les Big Four pels alts honoraris que reben. Unicaja no ha revelat a quant ascendeix el contracte, però en el seu informe financer anual indica que va pagar a PwC gairebé 3,5 milions d'euros el 2022. En concret, 2,5 milions per auditar els comptes del banc i uns altres 977.000 euros per "altres treballs" de verificació comptable i regulatoris.
Per la seva part, KPMG renovarà el contracte que té amb Aena tres anys més, fins a 2027 i conforme a la Llei serà l'última vegada, ja que la gestora aeroportuària ja havia adjudicat el contracte d'auditoria a aquesta consultora dues vegades més, per al període 2017-2019 i després, per al de 2020-2022. Però el nou contracte subscrit per les dues companyies ha estat més generós que els del passat.
Segons es desprèn de la licitació pública, Aena pagarà entre 2,9 milions i 3,5 milions d'euros a KPMG davant els 1,5 milions que li va pagar en els últims tres anys, conforme al contracte firmat per als exercicis 2020, 2021 i 2022. Aquest increment de preu, de més del 100% té a veure amb la inflació i els plans d'expansió de la companyia que presideix Maurici Lucena.
Fins ara, Aena tenia la gestió de 46 aeroports espanyols, a més del de Múrcia (que no és de la seva propietat sinó de la Comunitat Autònoma, per la qual cosa està en règim de concessió) l'aeroport London- Lutton (on controla un 51%) els 12 aeroports de Mèxic, i els dos de Colòmbia i Jamaica. Però KPMG ha d'auditar ara les noves adquisicions al Brasil, amb les que abans no explicava.
A l'estiu de l'any passat, Aena va resultar adjudicatària del contracte de concessió d'11 nous aeroports al Brasil, incloent el de Congonhas (São Paulo), el segon amb més trànsit aeri al país. La companyia firmarà el contracte i començarà la seva gestió de manera oficial durant el primer semestre d'aquest 2023, segons va avançar Lucena en la presentació de resultats fa només uns dies.
A partir d'aquell moment, l'empresa començarà a operar una xarxa de 17 aeroports al Brasil, ja que ja ho feia amb 6, així que es convertirà en el gestor de la xarxa d'aeroports més important concesionados del país. Això fa que els honoraris de KPMG pugin encara que ja auditava els comptes d'aquest país, el volum serà ara més gran.
L'import que destinarà Aena a pagar KPMG estarà en línia amb els honoraris que percep també aquesta auditora per part d'altres companyies, com Banc Sabadell, que l'any passat va pagar 2,8 milions d'euros pels seus serveis. Però serà molt sota del que paguen altres firmes de l'IBEX.
És el cas de CaixaBank, que va abonar l'any passat 6,2 milions a PricewaterhouseCoopers (PwC) i el Banc Santander, que va desemborsar més de 113 milions d'euros també a PwC, a qui, per cert, reelegirà en la seva junta d'accionistes del 31 de març per uns altres tres anys més, sent previsiblement l'última vegada que auditi els seus comptes ja que va iniciar el contracte amb l'entitat que presideix Ana Botín el 2017.