El demolidor informe de Gotham City Research sobre Grifols conegut a primera hora d'aquest dilluns, ha tornat a posar a l'ull de l'huracà KPMG, l'auditora per excel·lència de l'empresa d'hemoderivats. Si el que revela el document és cert i la companyia catalana hauria manipulat les seves ràtios d'endeutament o el resultat brut d'explotació (ebitda) en els seus últims comptes, no hauria d'haver estat l'auditor que va donar la veu d'alarma?
La responsabilitat de les auditorias (KPMG, EY, PwC, Deloitte..., les conegudes com a Big Four) és precisament la de recopilar tota la informació que fa pública la companyia en tancar un trimestre o un any fiscal, per arribar a una conclusió fiable sobre si està capacitada per seguir en funcionament. I si no és el cas, advertir-ho al mercat, més si pot ser, si cotitza a la borsa.
Tanmateix, KPMG només ha advertit d'alguna ineficiència per part de Grifols el 2021. Aquest exercici, la farmacèutica va rebre un "paràgraf d'èmfasi" al seu informe d'auditoria després d'haver tingut "un comportament entremaliat", recorda Gotham City Research. I és que, la multinacional va intentar reduir deute arribant a un acord amb el fons sobirà de Singapur (GIC) qui va entrar en la seva filial nord-americana Biomat pagant 1.000 milions de dòlars (més de 800 milions d'euros) a l'estiu de 2021, per una participació minoritària.
La companyia, que volia aprofitar l'operació per despalanquejar-se, va comptabilitzar aquesta inversió inicialment com a patrimoni net, però després d'una investigació i advertència per part de l'auditor, l'import es va reclassificar molt temps després com a passiu financer. És a dir, que KPMG va haver d'obligar Grifols a apuntar-se la injecció de capital de GIC com a deute.
Més enllà d'això, KPMG mai no ha fet una crida d'atenció a la companyia ni pel seu balanç ni pel seu resultat financer, una cosa que haurà d'analitzar-se en profunditat si finalment es demostra que la situació financera de Grifols no és la que declara.
El cert és que no és la primera vegada que KPMG surt esquitxada per un assumpte així. El Ministeri d'Economia ja va imposar una sanció "per infracció greu" a KPMG, per l'informe d'auditoria dels comptes del grup de supermercats DIA corresponents a l'exercici 2017. Uns comptes on la companyia havia inflat el seu patrimoni net, com es va demostrar més tard.
I també va sancionar aquesta auditora pels comptes de BBVA d'aquest exercici. Però, què és una multa de 55.000 euros (per DIA) o de 88.000 euros (per BBVA) per a una auditora que factura gairebé 550 milions d'euros només a Espanya? A Espanya, la Llei d'Auditoria estableix que si se sanciona els auditors amb una infracció greu o molt greu en ferm, han de deixar de revisar els comptes d'aquesta companyia, aquest és el seu càstig més gran.
No se sap què passarà amb KPMG i els comptes de Grifols, però els de 2023 seran els últims comptes que auditi aquesta empresa. KPMG ha auditat des de sempre els comptes de Grifols, una cosa que, d'altra banda, és qüestionable, ja que pot perdre's criteri professional, tal com han advertit els supervisors en reiterades ocasions, però les de 2023 seran les últimes. I és que l'empresa va anunciar recentment que canviava d'auditor per als pròxims tres exercicis, 2024, 2025 i 2025, un trienni en el qual responsable de la seva auditoria serà Deloitte.
9 hores d'infart per a Grifols
Gotham City Research va disparar les alarmes dilluns, passades les deu de la nit i amb la Borsa de Nova York ja tancada, quan va comunicar en xarxes socials que aquest dimarts publicarien un informe devastador sobre una empresa espanyola "altament alçapremada", és a dir, endeutada, de més de 10.000 milions de dòlars i cotitzada. Segons va avançar, les accions d'aquesta empresa "arribarien a zero" quan es conegués la informació, com al seu dia va passar amb els títols de Gowex, també després d'un informe elaborat per la firma.
A partir d'aquell moment, van començar les travesses a X (Twitter). "Cellnex, Telefónica, ACS?". Els inversors i curiosos feien les seves apostes, encara que tampoc no van haver d'esperar gaire per resoldre el misteri perquè el mercat el va destapar en només uns minuts. I és que Grifols va començar a registrar caigudes superiors al 6% al mercat d'after hours.
Malgrat això, Gotham City Research ha esperat gairebé nou hores, fins a primera hora d'aquest dimarts, en concret fins a les 7:45 hores del matí, per donar-li el clic i publicar el seu demolidor informe: "Els deutes no revelats de Grifols". En aquest document acusa l'empresa catalana de manipular les seves ràtios d'endeutament i el resultat brut d'explotació (ebitda) per reduir artificialment l'alçament i adverteix que les seves accions serien "no invertibles".
També qüestiona el paper de la família Grifols dins de la seva pròpia companyia, deixant veure que no tenen cap autoritat sobre ella. Així mateix, fa afirmacions com que "no creuen que la situació financera sigui sostenible", que el seu deute "és insostenible", que les seves accions "no tenen valor" i que els seus estats financers "deixen molt a desitjar".
La companyia, que des de maig de 2023 pilota Thomas Glanzmann, ha desmentit totes aquestes afirmacions en un comunicat enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) abans de les 10:00 del matí. Les seves accions, que han estat paralitzades a la Borsa de Madrid durant hora i mitja, han començat a cotitzar amb caigudes superiors al 40%.