El Grupo Kutxabank va tancar el 2022 amb un benefici net de 330,5 milions d'euros, un 52,7% més que el 2021 però encara 21,6 milions d'euros per sota de l'assolit el 2019, abans de la pandèmia. El Consell d'Administració de Kutxabank ha aprovat la proposta de destinar de nou un dividend del 60% amb càrrec als resultats, un total de 198,3 milions d'euros.
Segons destaca l'entitat financera en un comunicat, la contribució fiscal a l'exercici supera els 430 milions d'euros, als quals s'ha sumat el 2023 el pagament del nou gravamen a la banca l'import de la qual no ha concretat.
Els resultats de Kutxabank han estat presentats pel president Anton Arriola i el conseller delegat Javier García Lurueña, en el marc de la reunió anual de directius del Grup, que s'ha celebrat aquest dissabte al Palau de Congressos Kursaal de Donostia-San Sebastián. A la trobada també han acudit els presidents de les Fundacions bancàries accionistes i els membres del Consell d'Administració de Kutxabank i Cajasur.
Més de 322 milions per a les fundacions
Segons ha informat el banc basc, el seu "arrelament i compromís amb la millora econòmica i social del territori" s'han completat amb els 322,7 milions d'euros que han rebut les Fundacions bancàries accionistes (BBK, Kutxa i Vital) amb càrrec a beneficis i reserves d'exercicis anteriors.
Arriola ha valorat de forma positiva la capacitat de l'entitat a l'hora d'afrontar les vicissituds viscudes al llarg de 2022, un exercici en el qual el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna ha "canviat totalment el curs de les previsions econòmiques, condicionades per l'elevada inflació, que ha tensat a famílies i empreses, i ha generat un notable alentiment del creixement econòmic".
Mentre els mercats financers han experimentat una important volatilitat, que s'ha traduït en caigudes en les valoracions dels patrimonis gestionats, el sector de la banca ha continuat "llastat per la baixa rendibilitat, que no permet cobrir el cost de capital, malgrat la pujada dels tipus d'interès," ha explicat.
Anton Arriola ha subratllat que l'aposta de Kutxabank "hem iniciat una reflexió estratègica que incideix en el creixement i en la diversificació de les fonts d'ingressos. No es tracta de complicades operacions corporatives, que no s'entreveuen. Tenim oportunitats d'enfortir orgànicament les nostres àrees de negoci, i en algunes ja es preveuen nous i ambiciosos plans d'expansió. Tenim també els recursos i les capacitats per afrontar aquestes oportunitats, sense canviar el nostre ADN ni la nostra cultura, però amb l'objectiu d'anar un pas més enllà".
El conseller delegat de Kutxabank, Javier García Lurueña, ha destacat "el sòlid acompliment comercial del Banc malgrat el context, la qual cosa ha permès reforçar de manera notable els seus principals indicadors, com l'eficiència, la solvència o la ràtio de mora, amb la gestió personalitzada i especialista com una de les claus del nostre model de negoci".
L'evolució positiva del negoci típic bancari ha estat determinant en el resultat de Kutxabank. Els ingressos per serveis i per la gestió d'actius han continuat creixent un 1,3% malgrat la pressió dels mercats. La normalització dels tipus ha impulsat el marge d'interessos, encara que se situa encara un 30% per sota del nivell assolit pel propi banc l'any de la seva fundació, el 2012.
El negoci d'assegurances ha mantingut la seva habitual fortalesa durant tot l'any, i ha aportat al compte de resultats un total de 172,6 milions d'euros, un 7,7% més que a l'exercici anterior. En un entorn comercial "extremadament competitiu", Kutxabank ha consolidat les seves quotes de mercat en els recursos fora de balanç, al que ha contribuït el ritme rècord en la captació de nou estalvi, amb entrades per un valor de 4.094 milions d'euros, un 5,5% del total.
A l'evolució positiva del negoci s'han sumat la millora de l'eficiència per sota del 50% i la contenció de costos, ja que les despeses d'explotació han crescut un 1,4%, molt per sota de l'IPC. Davant de la incertesa que preval al mercat, s'ha mantingut l'exigent nivell de sanejaments crediticis i immobiliaris, als quals s'han destinat 232,3 milions d'euros.
Renegociació d'hipoteques
L'últim any Kutxabank ha renegociat les condicions de gairebé 2.000 préstecs hipotecaris subscrits per persones i famílies en dificultats, a qui se'ls ha ofert la possibilitat de sol·licitar carències en el pagament de l'amortització de crèdits, ampliacions de terminis per fer més suportables les quotes o els refinançaments amb múltiples solucions.
Els recursos de clients administrats per Kutxabank han continuat creixent un 1,7%, fins als 75.001 milions d'euros, malgrat que s'han vist impactats per l'efecte en les valoracions. El Grupo Kutxabank s'ha mantingut el 2022 com la tercera entitat amb més subscripcions netes, amb un total de 2.600 milions d'euros, més del 15% del total de les subscripcions netes que han entrat al mercat.
El Grup Kutxabank compta en l'actualitat amb més de 21.000 milions d'euros gestionats en fons d'inversió, i eleva la seva quota per sobre del 7%, gràcies a un model d'assessorament que creix en contextos de mercat adversos. La inversió creditícia productiva ha superat els 46.519 milions d'euros, la qual cosa representa un increment del 0,7%, impulsada especialment per l'activitat en Banca a l'engròs, conformada per les Banques Institucional i d'Empreses.
A la Banca Minorista la rúbrica de nous préstecs hipotecaris ha avançat fins als 3.173 milions d'euros el 2022. El negoci hipotecari manté les seves quotes per sobre de les quotes naturals de mercat, malgrat un entorn altament competitiu.
La contractació de nous préstecs al consum ha assolit els 552 milions d'euros, la qual cosa suposa un creixement de l'11,5% davant 2021, amb un avanç del 8% en el Crèdit Comerç.
El saldo del finançament que ha destinat a les seves empreses clientes s'ha mantingut estable, i ha assolit els 2.173 milions d'euros, amb una morositat sota control malgrat el context macroeconòmic.
El saldo de les operacions de finançament de l'actiu circulant, directament relacionades amb l'evolució del negoci empresarial, ha crescut un 19%, un 20,9% el descompte comercial, i un 12,6% la facturació d'operacions de comerç exterior.
El saldo dels actius dubtosos del Grupo Kutxabank se situa en els 686 milions d'euros, després de disminuir en 256 milions d'euros el 2022, un 27%.
Els principals marges, en positiu
Kutxabank ha finalitzat l'exercici amb els principals marges del compte de resultats en positiu. Destaquen els ingressos 'Core' del negoci bancari, que han registrat un creixement del 8,8%, un total d'1.268,4 milions d'euros, impulsats pels ingressos per serveis, dels procedents de l'activitat asseguradora i la gestió d'actius, que han avançat en conjunt un 3,5%.
El Marge d'Interessos manté la tendència a l'alça, en situar-se al voltant dels 641 milions d'euros. La rellevant aportació recurrent de la cartera de participades, principalment via cobrament de dividends i de la contribució a beneficis de les associades, s'ha situat en els 116,3 milions d'euros. En conseqüència, el Marge Brut ha superat els 1.270 milions d'euros, un 11,7% més que el 2021.
Kutxabank ha continuat reduint les despeses d'administració, alhora que ha continuat reforçant les seves provisions. L'habitual política de contenció dels costos explica la millora que ha registrat l'eficiència de Kutxabank. Les despeses d'explotació s'han incrementat un 1,4%, i el Marge d'Explotació s'ha situat en 657,3 milions d'euros, un 23,5% més. Aquesta bona evolució de les despeses, juntament amb la sòlida generació d'ingressos recurrents, ha situat la ràtio d'eficiència per sota del 50%, destaca l'entitat.