La pujada de tipus i l'elevat preu de l'habitatge han provocat un fort descens del mercat hipotecari, que des de començament d'any supera el 20%, segons dades de l'INE. La concessió de préstecs per comprar cases és un dels negocis més importants de la banca, ja que a Espanya és molt arrelat l'ésser propietari, però la demanda ha caigut, i per això, fa mesos que les entitats adverteixen que es produiria aquesta caiguda, una cosa que les seves xifres confirmen segons van presentant resultats. Encara que no és el cas de Kutxabank, que s'ha convertit en una rara avis, que en l'últim trimestre ha disparat la concessió de préstecs hipotecaris gairebé un 60% i des de començament d'any, ha donat més hipoteques fins i tot que Bankinter i, en alguns trimestres, fins i tot s'ha apropat a Sabadell.
Es tracta d'una dada destacable tenint en compte que Bankinter és el sisè banc més gran del país per volum d'actius, i Sabadell, el quart. Mentre que l'entitat basca es posiciona en vuitena posició. Així, segons les xifres recopilades per ON ECONOMIA, Kutxabank se salva de la caiguda hipotecària després de concedir 2.524 milions en préstecs fins al setembre, una xifra, que fins i tot caient un 5% respecte a l'any passat, supera la de Bankinter, que en el mateix període ha concedit 2.101 milions d'aquests préstecs.
El banc que dirigeix María Dolores Dancausa va confirmar recentment que havia patit una caiguda del 17% en producció hipotecària i al seu informe financer revelava que la seva quota de mercat s'ha desplomat més del 60% en tot just dos anys, actualment té un 5,7% de quota a nova producció quan fa dos anys fregava el 10%.
A Kutxabank passa el contrari, el banc que presideix Antón Arriola destaca en els resultats presentats aquest dijous que aquests 2.524 milions d'euros que ha concedit en hipoteques durant els nou primers mesos de l'any han evolucionat "millor que la mitja del mercat" i fins i tot han estat "per sobre de les previsions de l'entitat". Destaca també que el saldo de les noves formalitzacions del tercer trimestre se situa "molt per sobre" del finançament formalitzat en el mateix període de l'any passat (gairebé un 60%). Una xifra que destaca, a més, perquè el període de juliol a setembre sempre és de més estacionalitat i es demanden menys hipoteques.
De fet, el Banc Sabadell, que va donar a conèixer també dijous els seus resultats, informava que en el tercer trimestre la seva nova producció hipotecària va ser de 890 milions, un 40% menys que en el mateix període de l'any 2022. Mentre que Kutxabank va concedir hipoteques per valor de 764 milions i en el seu cas, suposa gairebé un 60% més que l'any passat quan van concedir 480 milions. En el conjunt del 2023, el banc català ha concedit uns 3.000 milions, un 30% menys.
Una de les millors hipoteques del mercat
Fonts financeres indiquen que, malgrat que l'euríbor porta mesos per sobre del 4%, Kutxabank ha mantingut una oferta molt agressiva en els últims mesos i ofereix una de les millors hipoteques variable del mercat (0,49+euríbor) que només la supera Evo Banco (0,48%+euríbor) i Unicaja (0,45%+euríbor). Encara que en el cas d'aquest últim banc es demanen molts requisits per poder tenir aquestes condicions i la demanda no és tan alta.
Per això creuen que si Kutxabank manté aquest ritme de producció en la recta final de l'any podrà superar els 3.100 milions de firmes de l'any passat, una cosa que pot ocórrer perquè el quart trimestre "sol ser bo" en concessió d'hipoteques. Mentrestant, la resta del sector ja ha avançat que esperen una caiguda similar a la registrada fins ara.
Santander, un altre dels bancs que ja ha presentat resultats del tercer trimestre, no ha facilitat dades de producció hipotecària a Espanya, encara que també ha dit dissimuladament que ha tingut una caiguda respecte a 2022. Mentre que CaixaBank els facilitarà aquest divendres, Unicaja, dilluns i BBVA, dimarts. En qualsevol cas, els analistes esperen caigudes de doble dígit en totes les entitats, especialment en Unicaja.
L'equip d'analistes de Renda 4 considera, de fet, que l'andalús és el que més patirà aquest any la caiguda hipotecària. "És el seu principal segment de negoci", recorden, i s'espera una acceleració en el ritme de caigudes aquest trimestre tant per estacionalitat com per menor demanda. De gener a juny, Unicaja ja va concedir un 36% menys d'hipoteques que l'any passat.