El Banc Central Europeu ha tornat a apujar els tipus d'interès aquest dijous un 0,5% amb l'objectiu de contenir la inflació i que baixi al 2%. Es tracta de la quarta vegada en menys de cinc mesos que Christine Lagarde apuja el preu dels diners, que ja arriben al 2,5%. Al mateix temps, els bancs europeus han anat recuperant un dels productes més valorats entre els estalviadors, els dipòsits, que a hores d'ara ja ofereixen fins a un 3% de rendibilitat, per sobre dels tipus del BCE. I amb les noves pujades anunciades per la presidenta per al 2023, l'oferta seguirà a l'alça. Però la gran banca espanyola es resisteix a entrar en aquesta guerra del passiu excusant-se que no necessita liquiditat
La banca europea es posa al capdavant, així que els ciutadans espanyols es llancen en massa a buscar els seus dipòsits i ho fan a través tant de Fintech com Raisin. Des de la plataforma europea d'estalvi expliquen a ON ECONOMIA que entre el juliol, quan es va produir la primera pujada de tipus en onze anys i fins al desembre, que ha estat l'últim d'aquest 2022, uns 15 bancs dels 20 que tenen com a col·laboradors a Espanya han apujat els tipus d'interès dels dipòsits a termini fix.
Al juliol, la rendibilitat màxima que oferien els dipòsits a 12 mesos a través de Raisin se situava en l'1,7% TAE i actualment assoleix el 2,90% TAE en l'italià Banca Privata Leasing i en el belga CKV. En aquest últim assoleix el 3% si és a 24 mesos. Així mateix, els dipòsits a 6 mesos ja ofereixen un 2% TAE en Banca Progetto, però fa només uns mesos els tipus eren molt més baixos, del 0,9%.
Espanya és lluny d'aquestes xifres. Poques entitats remuneren dipòsits (principalment ho fan les digitals i de mida mitjana) en terminis d'entre 1 i 2 anys, amb una mitjana del 0,65% quan la de l'eurozona se situa ja a l'1,53%. Davant d'aquest escenari, els estalviadors estan buscant alternatives fora dels seus bancs de sempre i van a plataformes com Raisin on poden contractar dipòsits i comptes d'estalvis de forma online amb la mateixa protecció, gràcies a la normativa europea harmonitzada dels fons de garantia de dipòsits.
Des del comparador Kelisto revelen que hi ha prop de 130 dipòsits remunerats actualment als quals poden accedir els espanyols des de plataformes com Raisin, des dels mateixos webs dels bancs si estan adherits al fons de garantia de dipòsits o en sucursal. Entre els nacionals, les millors ofertes les presenten WiZink, Renault Bank o EBN Banc, amb remuneració de l'1% en dipòsits a curt termini. Per sota d'aquesta xifra hi ha Banco Pichincha, ING, BIG, Self Bank o Ibercaja.
La banca prefereix comptes nòmines o comptes remunerats
El missatge que està transmetent la gran banca és clar: no necessiten liquiditat i no entraran en la guerra del dipòsit. Els primers espases de Santander, Sabadell, CaixaBank o Unicaja ja ho han comunicat, encara que no es descarta que algun d'ells pugui començar a fer-ho a partir del 2023.
De fet, el CEO de Santander ho va deixar caure en l'última presentació de resultats. "L'oferta de dipòsits del banc anirà evolucionant amb el temps", va comentar José Antonio Álvarez. El de Sabadell, per exemple, té molt més clar que no entrarà en aquesta batalla. "No espero grans novetats ni pel costat de l'oferta, ni de la demanda", assenyalava recentment César González-Bueno.
El conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar, creu que llançar un dipòsit que pagui a tot estirar un 2%, que és el que s'està pagant ara a Espanya, quan la inflació ha arribat a estar en el 10% no té sentit; I el d'Unicaja, Manuel Menéndez, que encara hi ha molta liquiditat al mercat per entrar en la guerra del passiu.
El que sí que han estat fent de manera intensa durant aquest any les entitats és captar nous clients a través de comptes nòmines (oferint regals a canvi) o comptes remunerats. Sabadell ha estat l'última en sumar-s'hi i ha fet les dues coses, 175 euros per als nous clients que domiciliïn la seva nòmina al banc i a més un 2% TAE per remunerar saldos de fins a 30.000 euros.
Santander, Openbank i BBVA regalaran 150 euros als nous clients que es donin d'alta en els seus comptes digitals fins a final d'any. Abanca 300 euros i Cajamar 200. En comptes remunerats, Bankinter és qui més ofereix, un 5%. Li segueix Openbank amb el 2,58%, Sabadell amb el 2% abans esmentat i després MyInvestor, Renault Bank i Orange Bank amb més d'un 1%. Per sota de l'1% hi ha els comptes que remuneren Evo Banco, ING, Pibank, Klarna o Targobank.