L'increment dels preus de venda dels productes químics d'Ercros ha disparat el seu negoci durant 2022, malgrat que la demanda va tenir un comportament molt volàtil i va caure un 10% en volum. La química va tancar el 2022 amb un import de les vendes de 998,53 milions d'euros, davant els 772,31 milions assolits el 2021: 226,22 milions més, equivalents a un augment del 29,3%.
El contrast entre la variació de les vendes (29,3%) i el de les tones venudes (-10%), posa de manifest que al llarg de 2022 el preu mitjà dels productes venuts va pujar de forma molt significativa. Dels 226,22 milions d'euros en què van augmentar les vendes, la pujada del preu mitjà explica 336,57 milions (un 148,8%), la caiguda del volum -76,86 milions (un -34,0%) i l'efecte mix els -33,49 milions restants (un -14,8%).
Amb això, la companyia que presideix Antoni Zabalza va tancar el 2022 amb "uns bons resultats" que es reflecteixen un benefici consolidat de 62,99 milions, i un ebitda ajustat de 142,87 milions, davant els 93,80 milions de 2021. Ercros va augmentar el seu deute en 9,27 milions d'euros, situant-la, a 31 de desembre de 2022, en 75,11 milions d'euros. Aquest augment és fruit, d'una banda, del flux de caixa lliure generat, per import de 27,95 milions i, amb signe contrari, de la remuneració a l'accionista, per -22,94 milions; la renovació de contractes de lloguer a llarg termini, per -13,72 milions; i d'altres variacions no monetàries, per import de -0,56 milions.
Zabalza ha destacat que la companyia manté una sòlida situació financera, disposant de 158 milions d'euros de liquiditat, i que l'any ha transcorregut amb dos períodes molt diferents i una alta volatilitat. El primer semestre de l'any, la demanda i els preus van estar en línia amb els mesos precedents, però en el segon semestre de l'any la demanda es va debilitar i els preus dels costos de les matèries primeres i els costos energètics es van disparar, el que va afectar directament l'increment del preu dels productes i va restar competitivitat al grup.
El president del grup ha manifestat que, malgrat el fort augment del cost de les energies, matèries primeres i transport, la fortalesa de la demanda durant part de l'any ha permès que l'augment del preu mitjà dels productes venuts per Ercros hagi superat de forma clara l'augment del cost variable unitari. La conjunció d'una presència activa de la companyia als mercats químics, juntament amb el manteniment d'una alta taxa d'ocupació de les seves plantes de producció, és la clau dels excel·lents resultats obtinguts el 2022.
En aquest context, la química preveu per al 2023 una marxa feble durant el primer semestre de 2023 respecte del mateix període de 2022, i una millora en el segon semestre que "aprofitarem per ser present de forma constant a tots els mercats en els quals tenim activitat" per assegurar la millora del negoci.
La retribució per als accionistes
Amb el balanç tancat, la companyia ha decidit elevar la retribució als accionistes "gràcies als resultats obtinguts i la fortalesa financera assolida". En total, es repartiran 32,8 milions d'euros amb càrrec als exercicis de 2022, la meitat del resultat obtingut per la matriu Ercros que és sobre la que es carrega la retribució a l'accionista amb un màxim del 50% del benefici. Aquest total es repartirà entre un dividend per acció de 15 cèntims d'euros, que reportaran als accionistes aproximadament 13,75 milions (un 21,17% del benefici); i la recompra d'accions pròpies per a la seva amortització, per un valor d'aproximadament 18,73 milions (un 28,83% del benefici).
En el capítol de les inversions, la companyia està desenvolupant el pla 3D, que preveu una mitjana d'inversions anuals de l'ordre dels 30 milions d'euros. A més d'altres inversions addicionals que no estaven planificades anteriorment al pla 3D o que han hagut d'activar-se a causa de temes de regulació mediambiental o altres aspectes de millora dels processos. En aquest sentit, Antoni Zabalza ha comentat que la inversió total de pla 3D del voltant de 30 milions de mitjana anual pot incrementar-se. "La companyia ho revisarà ben aviat a l'alça", per tenir en compte la situació arran dels canvis de la nova distribució de la producció de clor a les fàbriques de la companyia, de l'increment dels materials necessaris per dur a terme els projectes d'inversions i es tindrà en compte les millores que energèticament s'obtindran amb l'actualització de les instal·lacions.
Pla estratègic fins al 2029, i tancament de Flix
El Pla 3D conté 20 projectes que durant el període 2021-2029 suposaran una inversió acumulada de 92 milions d'euros i un ebitda addicional, també acumulat, de 194 milions d'euros. Arran del seu desenvolupament, el 2021 van entrar en funcionament els projectes d'ampliació de la capacitat de fabricació de dipentaeritritol a la fàbrica de Tortosa i de pols d'emmotllament a la fàbrica de Cerdanyola. Ja el primer semestre del 2022 va entrar en funcionament l'ampliació de la planta de poliols a Tortosa. El quart trimestre del 2022 van finalitzar els projectes d'ampliació de la planta de clorit sòdic a la fàbrica de Sabiñánigo i de construcció d'una nova planta d'extracció per a la fabricació de dos antibiòtics nous (vancomicina i gentamicina) a la fàbrica d'Aranjuez. També està totalment operativa des de l'any passat la nova planta de clorit sòdic i s'han iniciat els processos de fabricació de les diferents sals d'eritromicina i de la vancomicina i gentamicina a la planta d'extracció.
L'any passat també s'ha ultimat el tancament definitiu de les instal·lacions d'Ercros a Flix, després d'un procés de disminució de la seva presència industrial, després de 125 anys com a principal referent industrial de la Ribera d'Ebre, a la província de Tarragona.