La patronal nacional CEOE ha lamentat aquest divendres les declaracions polítiques dels últims dies en contra dels empresaris, algunes d'elles des del Govern, i han exigit que cessin aquests "atacs" i "difamacions" que consideren part d'una estratègia de desprestigi i desqualificació" que s'ha intensificat coincidint amb l'inici de l'any electoral.

L'organització que presideix Antonio Garamendi s'ha pronunciat d'aquesta manera a través d'un comunicat dies després que la ministra Ione Belara qualifiqués l'empresari Juan Roig, president de Mercadona, de "capitalista despietat" i l'acusés d'estar "omplint-se les butxaques" amb la pujada de preus de l'alimentació.

"En els últims dies, hem assistit a una sèrie de declaracions per part d'alguns actors polítics i, fins i tot, de membres del Govern, que venen a qüestionar el paper de l'empresariat amb una agressió directa a què s'ha arribat a posar nom propi", ha lamentat la patronal dels empresaris.

Aquesta mateixa setmana, el mateix Juan Roig va respondre de forma indirecta a aquestes acusacions en reivindicar el paper dels empresaris com a generadors de "benestar i riquesa". El Govern, a través de la portaveu Isabel Rodríguez, va explicitar dimarts el seu suport al sector de la distribució i va manifestar no compartir el posicionament de Podemos, el seu soci en el Govern.

Amb tot, diversos dirigents de la formació morada, amb la pròpia Belarra al capdavant, s'han reafirmat en les seves acusacions al llarg d'aquesta setmana i han insistit a demanar al PSOE mesurades per topar el preu dels aliments bàsics.

Segons el parer de la CEOE, que aquesta setmana va debatre sobre aquestes acusacions en la reunió de la seva junta i comitè executiu, cada un d'aquests "atacs" dels polítics "s'estén contra tota la iniciativa privada", des d'autònoms, comerciants i agricultors, petites i mitjanes empreses a grans empreses perquè tots ells formen part del teixit empresarial i "exerceixen legítimament la seva activitat des de la llibertat d'empresa que la Constitució espanyola els reconeix".

"Volem recordar que aquesta Constitució, al seu article 38, empara la llibertat d'empresa en el marc de l'economia de mercat i exigeix als poders públics necessària garantia i protecció al seu exercici", han subratllat.

L'organització que dirigeix Antonio Garamendi ha reclamat els polítics que donin resposta a les "enormes dificultats que travessen els ciutadans", però "no amb consignes sinó amb reformes". "No amb atacs als empresaris que afecten la convivència, a l'estabilitat del país i la confiança, sinó amb crides a l'acord," insisteix l'organització empresarial.

Estratègia "populista"

"CEOE condemna i lamenta profundament la injusta estratègia de desprestigi i desqualificació que estan patint les empresàries i empresaris espanyols", concreta la patronal, que considera "un greu error" dirigir l'atenció de l'opinió pública cap als empresaris, "culpabilitzant-los de determinats problemes econòmics en el que considerem és una estratègia perillosíssima de clar tall populista".

Els empresaris espanyols assenyalen a Podemos i exigeixen als seus càrrecs en el Govern que es comprometin amb la gestió dels problemes més importants que arrossega l'economia espanyola i centrin els seus esforços en preparar-la per a un paradigma futur en el qual farà falta més formació, més innovació i més ocupació.

A més, com ja va fer Juan Roig, CEOE reivindica el paper de les empreses com a motor de l'economia, generadores d'activitat, ocupació i recursos per al sector públic que aquest després gestiona i distribueix a la recerca del bé general.

"Les empreses són darrere de vuit de cada deu llocs de treball i han dedicat tots els seus esforços a mantenir-los durant la crisi desencadenada per la pandèmia de la covid-19. Ara, amb la guerra d'Ucraïna, quan s'han disparat els seus costos mentre pujava la inflació, que també estan patint les empreses, estan fent un esforç per no repercutir-los en la seva totalitat en els preus finals, mentre el mercat laboral se sosté, en vista dels últims indicadors publicats", manifesta la CEOE.

Per sostenir aquesta contribució i per augmentar-la "en benefici de tots", és precís que les empreses siguin competitives. "Posicionar-se en contra i no al costat de les empreses i adoptar decisions que suposen obstacles al seu desenvolupament, és anar en contra d'aquesta dinàmica econòmica, de la recuperació, de l'ocupació i, per tant, del benestar dels ciutadans", considera la CEOE, que assegura tenir la mà estesa per "deixar de banda la crispació que alguns sembla que estan buscant, i afrontar el moment actual des de la moderació i l'esperit constructiu".

"Tot això ens porta a recalcar, com venim fent des de fa molt temps, que els empresaris espanyols mereixen un respecte, lluny de les difamacions a les quals estem assistint."

Foment demana que no se'ls criminalitzi

Per la seva part, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha demanat al president del Govern, Pedro Sánchez, la seva "màxima complicitat" per evitar que els seus socis del Govern "criminalitzin" els empresaris, alhora que ha reclamat "rigor i responsabilitat" a les ministres de Podemos que els han criticat.

Sánchez Llibre ha demanat a Pedro Sánchez que prengui part en aquesta situació "greu i lamentable" i que plantegi als seus socis en el Govern que "s'abstinguin de criminalitzar els empresaris" perquè no es tornin a repetir crítiques d'aquesta "envergadura" i tan "desafortunades".

"Crec que el president Sánchez no hauria de permetre que els seus socis del Govern i gent representativa facin declaracions contra els empresaris. Crec que té autoritat per fer-ho i des de Foment li demano la màxima complicitat". El president de Foment va mantenir fa unes setmanes una picabaralla amb la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que va acusar de "demonitzar" els empresaris després de declarar aquesta que una bona part de la inflació només s'explica "perquè algú s'està forrant", en al·lusió a les empreses, mentre els salaris es devaluen.