CCC Barcelona Digital Services, l'empresa subcontractada per Meta a Barcelona per a la moderació dels comentaris de la xarxa social abans coneguda com a Facebook, ha arribat a un acord amb el comitè d'empresa per reduir els acomiadaments de 334 251 persones. D'aquesta manera, es rebaixa el nombre d'afectats per l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que, tal com va avançar ON ECONOMIA, es pretenia aplicar per "una disminució del flux de treball" juntament amb una previsió de pèrdues per la inestabilitat de la guerra i la possible crisi econòmica.
Fonts sindicals citades per l'ACN asseguren que l'acord és "el millor en el pitjor moment" i per aquesta raó han desconvocat les mobilitzacions previstes per a dilluns vinent al lloc de treball.
L'ERO preveu indemnitzacions a 30 dies per any treballat i exclou col·lectius protegits -majors de 50 anys i embarassades, entre d'altres. Un 30% dels acomiadaments seran forçosos, sota el criteri d'antiguitat.
CCC Barcelona Digital Services és filial de l'empresa canadenca Telus International i es dedica a moderar els continguts de Facebook i Instagram en castellà i portuguès per als mercats de parla portuguesa, hispana, italiana, francesa, hebrea, holandesa, sueca i noruega.
Fonts properes als treballadors van explicar a ON ECONOMIA que l'índex de baixes l'any passat va assolir a prop del 25%, moltes d'elles relacionades amb "haver de veure contingut molt complicat, des de suïcidis a abusos infantils."
L'ERO es va anunciar a finals de juliol i al principi implicava el 20% de la plantilla, formada per unes 1.500 persones. El procés d'extincions va arribar cinc mesos després que mesos abans l'empresa ja va presentar un Expedient Temporal de Reducció de l'Ocupació (ERTO) per a 680 fets servir i que incloïa un pla de baixes voluntàries a què es van adherir un centenar de persones.
En els últims comptes del registre mercantil, CCC Barcelona Digital va declarar uns guanys de 9,4 milions d'euros el 2021, un 22% més que els 7,7 milions de 2020, per una facturació que va passar de 77,8 milions a 97,6 milions, un creixement gairebé paral·lel, una cosa major, d'un 25%. Quant a la matriu canadenca, Telus, va facturar 18.300 milions de dòlars (16.804 milions d'euros) el 2022 (pels 16.800 milions de dòlars o 15.426 milions d'euros de 2021) i va obtenir lleugerament més beneficis, 1.720 milions de dòlars (1.579 milions d'euros) per 1.700 de l'any anterior, 1.561 milions d'euros, tot al canvi actual.