Laboratorios Salvat dobla la seva aposta per la internacionalització i el mercat nord-americà amb la venda dels seus productes destinats al tractament de malalties en l'àmbit de l'oftalmologia i otorrinolaringologia. La companyia de marques com Cristalmina, Relive, Otovel, Tebarat i Cetraxal ha aconseguit la certificació de la FDA per a la seva producció de productes estèrils amb tecnologia BFS (Blow, fill and seal), que fabrica en la planta Pharmaloop, ubicada a Alcalá de Henares (Madrid).

Amb aquesta autorització, Laboratoris Salvat "no només tanca el cercle a la cadena de negoci, sinó que s'obre a la possibilitat de fabricar per a terceres companyies que vulguin distribuir solucions amb tecnologia BFS al país nord-americà", en el qual va aterrar el 2006, ha destacat la farmacèutica catalana de capital familiar, actualment gestionada pels descendents de Jose María Peris Miarnau. L'empresa data de 1955.

L'aprovació de l'agència americana encarregada de l'administració d'aliments i medicaments és per produir Otovel, solució de gotes destinada al tractament de l'otitis mitjana aguda. Pharmaloop també està treballant per obtenir l'aprovació de la FDA per poder produir unes altres tres solucions: Cetraxal, dedicada al tractament de l'otitis externa aguda; Clotrimazole, un antimicòtic per al tractament de l'otomicosi, i Clobetasol, un corticoide destinat al tractament postquirúrgic oftàlmic. Aquestes solucions seran fabricades directament a Espanya per a la seva tramesa als EUA, previst per a 2025.

En l'actualitat, Laboratorios Salvat disposa als mercats europeus de diverses solucions amb tecnologia BFS destinades a tractar afeccions com el glaucoma, la conjuntivitis, la postcirurgia oftàlmica, l'otitis externa, l'otitis mitjana i la rinitis al·lèrgica, entre altres. Salvat distribueix els seus fàrmacs a més de 60 països i està en procés de registre en uns altres 30 més. Posseeix una filial als Estats Units, Salvat USA, Inc., des de la qual gestiona la seva expansió internacional, i una planta de producció a Tamarac (Florida), en associació amb Aveva.

Planta Pharmaloop del grup Laboratorios Salvat, en Alcalá de Henares (Madrid)
Planta Pharmaloop del grup Laboratorios Salvat, en Alcalá de Henares (Madrid)

Posar rumb als 100 milions

Amb l'increment de la capacitat productiva de Pharmaloop, Salvat va aprofundir en la innovació i va reforçar el seu posicionament internacional, amb l'objectiu d'arribar als 100 milions d'euros de facturació. El 2022, les últimes dades disponibles en el registre, les vendes del grup van fregar els 73 milions d'euros i va obtenir un benefici net de 10,5 milions d'euros, amb una estructura de gairebé 500 empleats a Espanya, tres plantes de producció a Barcelona i Madrid; i una línia de producció de líquids estèrils a Tamarac (Florida).

El conseller delegat del grup, Alberto Bueno, aprecia que la certificació de la FDA "dispara el potencial de negoci del grup, però també la nostra oportunitat de reforçar l'accés del públic a solucions sofisticades per als seus problemes de salut". A més, és important com a finestra de promoció dels laboratoris per incrementar la fabricació per a tercers "donant-los seguretat i confiança en la nostra planta d'Alcalá".

Laboratoris Salvat, la seu corporativa i industrial dels quals és en Esplugues de Llobregat (Barcelona), va reforçar les instal·lacions d'Alcalá de Henares amb una nova planta de producció de líquids estèrils que va posar en marxa el 2021, amb una inversió de 65 milions d'euros. Amb els recursos de personal, l'activació energètica i la posada en marxa de la maquinària, aquest total ascendeix als 80 milions.

El 2023 es van generar gràcies a Pharmaloop més de 100 llocs de treball, i ara com ara s'han aconseguit crear més de 150. "Atès que es tracta d'una planta que fa servir alta tecnologia, les posicions estan cobertes per perfils altament qualificats: des de farmacèutics, tècnics, mecànics i enginyers componen el gruix de la plantilla, capacitada totalment per manipular la sofisticada tecnologia de Pharmaloop," ha destacat el grup.

La planta ja va néixer amb l'objectiu de produir per al mercat mundial de líquids estèrils, principalment el nord-americà, on hi ha una gran demanda de formats en monodosi. A més, amb l'aparició de la pandèmia de la Covid-19 s'està incrementant substancialment l'ús de monodosis estèrils per produir tant vacunes com altres productes farmacèutics.