LaCabina és el centre d'"inspiració tecnològica" per a la transformació digital de l'entorn empresarial de Telefónica. Les seves instal·lacions compten amb més de 2.200 metres quadrats de superfície i estan ubicades al Districte Telefónica a Madrid. En el centre tech de la multinacional hi ha al voltant de 200 solucions i productes desplegats, per la qual cosa, segons la companyia, aquest espai s'ha convertit en la superfície amb més demostracions tecnològiques amb què treballa Telefónica dins del seu Hub d'Innovació i Talent.

L'experiència de LaCabina comença a l'entrada de l'edifici, on s'ha instal·lat una esfera LED de dos metres de diàmetre des de la qual s'emet contingut relacionat amb la tecnologia que utilitza Telefónica. L'arquitectura digital, una estructura de 12 metres, més de 30 metres de pantalles flexibles i 7,5 milions de píxels, es personalitza per a cada visita.

Segons ha informat Telefónica, ja han visitat LaCabina entorn de 3.200 representants de companyies de "tota mena de mida i activitat", incloent-hi la major part de les empreses de l'Ibex-35 i institucions com el Ministeri de Sanitat i la Comunitat de Madrid. CaixaBank, Repsol, Roche, Ilunion, World Duty Free Group o Institut d'Empresa són algunes de les organitzacions privades que han acudit presencialment a aquest centre d'innovació.

Aposta per les start-ups

Segons el parer de l'empresa, algunes de les solucions que més interès han despertat són la telepresència hologràfica, la visió en 3D i 360 graus del gos-robot Espot, a més de les aplicacions i solucions per al sector educatiu. En aquest sentit, ha destacat les tecnologies de Tucuvi --soci de Telefónica-- que està especialitzada en l'automatització de converses telefòniques mèdiques a través de la intel·ligència artificial conversacional validada com a dispositiu mèdic.

En aquest sentit, Accexible és una start-up que ofereix un sistema d'alerta que permet detectar a través de l'anàlisi de veu i de la intel·ligència artificial malalties relacionades amb la salut mental i el deteriorament cognitiu, com la depressió o l'alzheimer.

"En ser un espai en constant evolució, LaCabina ha incorporat propostes de 13 start-ups que formen part de la cartera de Wayra, la iniciativa d'innovació oberta de Telefónica, i demostracions de l'àrea d'innovació de Telefónica Espanya que, gràcies a tecnologies com el 5G SA (standalone), network slicing, edge computing o xarxes mil·limètriques fan que molts dels desenvolupaments d'aquest espai vagin dos anys per davant del que s'està oferint al mercat", ha destacat el negoci.

Innovació i talent de Telefónica

Entre les últimes propostes incorporades a LaCabina, Telefónica ha ressaltat solucions que innoven en el desenvolupament dels processos de qualsevol entitat a l'hora de gestionar els recursos i interactuar amb els clients "més enllà del taulell". També ha posat èmfasi en demostracions per facilitar l'aprenentatge, com la realització d'exàmens en línia amb garanties o la gamificació de l'oferta d'aprenentatge electrònic, una cosa que, segons ha exemplificat, permet adquirir els coneixements de matemàtiques i química de forma "creativa i reptadora".

S'hi suma l'aplicació de la intel·ligència artificial per implantar una xarxa mòbil 5G amb capacitat predictiva per detectar possibles problemes o preveure el comportament de l'usuari a uns mesos vista o propostes per "democratitzar" les trucades hologràfiques i incrementar la digitalització del lloc de treball. LaCabina forma part del Hub d'Innovació i Talent, un ecosistema d'iniciatives d'innovació tecnològica i formació que té com a epicentre Distrito Telefónica.