Amb un peu a Lleida i un a Barcelona, l'empresària Laia Rogel ostenta la presidència de l’Associació Professional d'Empresàries de Lleida i Pirineus, Ap!Lleida, i del Gremi de Publicitat, Comunicació i Màrqueting de Catalunya. Les dues entitats estan d'enhorabona aquest any: celebra 20 anys Ap!Lleida, i el centenari, el gremi. Amb Rogel al capdavant, l'associació lleidatana "s'ha professionalitzat", i el gremi "s'ha feminitzat" perquè l'empresària és la primera presidenta en cent anys. 

Els seus respectius mandats han estat un punt d'inflexió i una manera de "deixar empremta i llegat" d'una empresària que demana a les dones emprenedores que "quan creen i tiren endavant els seus projectes no ho facin pensant en què seran només empresàries autònomes". "Han de ser més ambicioses", explica en una entrevista a ON ECONOMIA. Reconeix que "la paraula ambiciosa quan es fa servir per a definir una dona encara té una connotació no massa bona". Però Laia Rogel ho defensa acèrrimament: "No ens hem d'avergonyir de voler ser ambicioses, ja que l'ambició -sense excessos- és bona perquè té la missió de fer-nos créixer". 

Rogel ho ha experimentat amb la seva pròpia empresa, l'agència creativa La Pometa, que va fundar el 2012, una de les primeres agències de màrqueting digital de la ciutat de Lleida. Després de posar-la en marxa “em vaig adonar que no havia estudiat per ser empresària, no tenia les eines ni els coneixements per fer créixer una empresa, i vaig fer un MBA”. Ara, compagina les seves responsabilitats al capdavant d’un equip de 12 professionals amb els dos barrets ‘institucionals’ als quals també dedica molt temps.

La patronal d'empresàries de Lleida

Per a Ap!Lleida, el 2025, és “un any important” en què faran “moltes activitats” que reforçaran la presència i la importància d’una associació d’empresàries a Lleida, que agrupa a unes 140 empresàries i autònomes, amb una representació molt transversals per sectors d’activitat i dimensió de les empreses. “Ara mateix encara és necessari que exercim com a lobby per tenir veu dins el món empresarial i per ser escoltades”, es queixa Rogel. Reclama més presència femenina a les institucions locals i de la demarcació de Lleida i, concretament, al grup de treball G10. Una aliança estratègica formada per institucions públiques, empreses, sindicats i centres de coneixement del territori, “on l’única representant femenina és la delegada del Govern”.

El grup de treball és molt important per a la presa de decisions en benefici del territori i “nosaltres no hi som”. De fet, Ap!Lleida només és a la Cambra de Comerç de Lleida, com vocal consultiu, amb veu però sense vot. També estan vinculades a Foment del Treball i mantenen bona sintonia amb Pimec Lleida, patronal a la qual estan adherides. L’empresària està convençuda que "aportaríem molt; una visió diferent i això és positiu perquè aquí està el valor: la diversitat, la diferenciació”.

Com la resta de patronals, una de les preocupacions que tenen és la política fiscal. En concret, a Catalunya. “Tenim més impostos que la resta de comunitats autònomes”, es lamenta l’empresària. L’associació deixa en mans de les grans patronals les reivindicacions en temes com aquest, per centrar-se més a consolidar-se com el punt de trobada femení indispensable en la cerca d’oportunitats professionals, i un espai principal des d’on millorar i liderar el conjunt del teixit empresarial lleidatà.

Preguntada sobre l’associació, Rogel explica que acull des de la petita autònoma, que necessita molt el suport que de la xarxa que troba dins de l’associació, fins a la micro, pime i gran empresa familiar -que és la que més sovinteja a Lleida quan es parla de grans empreses-. Reflexiona sobre la incorporació de les noves generacions a l’empresa familiar, moltes d’elles liderades per ‘les filles de’, “que s’han associat a Ap!Lleida i que són joves molt ben preparades”.

La presidència de Ap!Lleida i del Gremi de Publicitat de Catalunya, Laia Rogel. Foto Montse Giralt
La presidència de Ap!Lleida i del Gremi de Publicitat de Catalunya, Laia Rogel. Foto Montse Giralt

Un territori rural i d'empresa familiar

És un mirall de la realitat del territori, del qual en destaca dos vessants: el pes del sector primari, que fa que “parlem d’un territori molt rural, on el paper de l’home és encara predominant”, i on hi ha “molta tradició d’empresa familiar”. Són empreses que, com passa també a la Catalunya central, tenen una “la manera de fer basada en tenir poca presència pública, en difondre poc el que fan, molt tancats... aquest és el perfil; el seu ADN”.

Sobre aquest tema, val a dir que Ap!Lleida va celebrar l’any passat la primera edició del Congrés d’Intergeneracionalitat. Un espai de trobada on es fomenta la interacció entre joves i sènior, i s’aborden temes tan crucials com el futur del treball, la diversitat generacional i l’ús de la tecnologia a les empreses. Des d’Ap!Lleida “volem consolidar aquest tipus de trobades, que ens permeten debatre qüestions estratègiques per a la societat”.

“Si tens un equip que funciona motivat, l'empresa és molt més rendible”, diu Rogel per explicar quins són els trets diferencials d’una gestió empresarial liderada per una dona. “Som més properes, més obertes, més empàtiques amb els nostres col·laboradors”, per no parlar de la sensibilitat per a la conciliació familiar. Virtuts que no són obstacle perquè “estem molt preparades professionalment”. “Són molt organitzades perquè hem de dividir el nostre temps entre la feina i altres responsabilitats socials i la família”, i això només es fa si hi ha un ordre. També valora que “les professionals potser sabem delegar més que els professionals”. “No tenim tants recels a l’hora de delegar responsabilitats; tenim més confiança en els equips”, afegeix.

Mentrestant, l’empresària admet que els temps van canviant i que ara és més fàcil trobar directius amb unes prioritats diferents, “les noves generacions són més accessibles... fins i tot en una reunió de treball pots arribar a parlar de temes més personals; cosa que fa uns anys no passava”.

Un gremi 'masculinitzat'

Aquesta masculinització és la que es va trobar el juny del 2023 quan va assumir la presidència del Gremi de Publicitat, Comunicació i Màrqueting de Catalunya. “Soc la primera presidenta en els seus 100 anys d’història”, somriu i "això ho diu tot". En aquella data, Rogel va advertir als associats: “Vull que el Gremi sigui l'ecosistema del món de la publicitat, obrint-se, sent més divers, inclusiu, actual i modern”. Ho va dir sabent, perfectament, que és un sector on la bretxa de gènere és molt gran; especialment en els càrrecs directius.

“Vaig entrar en un gremi molt masculinitzat”, i n’ha canviat la imatge, la pàgina web... L'any passat va impulsar una campanya al voltant del 8M per donar visibilitat a les dones que estan al món de la publicitat. Amb el suport de la seva junta ha obert una quota específica, més econòmica, per als autònoms. “Perquè és un sector on molts professionals són autònoms, estan molt dispersos pel territori i, potser per ambdues circumstàncies, està plegat de dones”, certifica Rogel.

Fa un parell de setmanes, el gremi va difondre l’anomenat Manifest 1926, una campanya per obrir els actes del centenari i amb “l’objectiu de continuar sent un motor de canvi i innovació, adaptant-nos als nous temps i liderant el futur del sector publicitari, de la comunicació i del màrqueting a Catalunya”.

Parlant de centenaris... com a presidenta d’Ap!Lleida, Laia Rogel ha estat designada ambaixadora del centenari del club esportiu SE AEM Lleida, i del seu equip femení, “un reconeixement al paper fonamental de l’associació en la defensa de la igualtat d’oportunitats i l’empoderament de les dones en tots els àmbits, incloent-hi l’esport”, valora Rogel. “Hem de donar visibilitat al paper de la dona empresària, però també al de la dona a l’esport, perquè nosaltres estem malament, però és que elles encara ho tenen pitjor”, conclou Rogel.