L’empresa gironina LC Paper impulsa una inversió de gairebé 5 milions d’euros per tal de millorar el procés de reciclatge de paper del seu complex de Besalú (Girona) amb l’objectiu de reaprofitar materials difícils de processar com les capses de cartó, un residu cada cop més utilitzat fruit del creixement de les compres online. Aquest és un repte per a la reutilització, però "gràcies a la nova maquinària, podrem obtenir una pasta de paper d'elevada puresa i qualitat en el producte final a partir de matèria primera de baixes prestacions, atès que tindrem capacitat per diferenciar i segregar elements que no són paper i que acaben entrant al circuit de reciclatge per error o per omissió de l'usuari final, però també els elements difícilment separables”, ha manifestat Pau Vila, conseller delegat de l'empresa familiar LC Paper.
Vila ha concretat que “mantenir la qualitat és especialment important quan parlem de formats com el paper higiènic, on el consumidor exigeix suavitat i gruix, o el paper per a bosses, on el client vol una elevada resistència perquè no es trenqui”. Històricament, la indústria paperera s’havia centrat a reaprofitar formats d’impressió, com ara documentació d’empreses, llibretes o diaris, entre altres exemples. La nova línia de processat es preveu que entri en funcionament el segon trimestre del 2025.
La inversió ha estat cofinançada amb l’Institut Català de Finances (ICF) i Bankinter -a parts iguals- amb un préstec de 2,3 milions d’euros. També ha rebut una subvenció dels fons Next Generation d’aproximadament dos milions d’euros per impulsar la circularitat industrial i la millora de la sostenibilitat. Amb aquests fons, LC Paper ha adquirit maquinària industrial d’última generació amb un alt grau d'automatització i digitalització, actualitzant per complet la seva secció de processament de fibra reciclada a la planta que té operativa a Besalú (Girona), dedicada a la fabricació de paper. També disposa de dos centres de manipulació de paper a Sarrià de Ter i Fornells de la Selva.
En total, compta amb prop de 150 professionals a Catalunya. Amb una facturació consolidada de 55 milions d'euros (2023), l'empresa exporta aproximadament la meitat de la seva producció a 28 països de quatre continents diferents.
Des de mitjans dels anys noranta, ha fet una aposta per la sostenibilitat amb inversions en l'àmbit de la descarbonització energètica, la reducció del consum d'aigua i l'eliminació dels envasos plàstics, apostant per formats reciclats i biodegradables. Per totes aquestes raons, ha estat el primer fabricant de paper del món reconegut amb el prestigiós segell d'excel·lència en ESG “B Corp”.