La cursa cap a la sostenibilitat completa està plena d'entrebancs. Lego, el gegant de peces de plàstic danès, ha admès que l'estratègia per reciclar ampolles de plàstic i convertir-les en aquests quadrets diminuts no ha funcionat, ja que el tractament químic al qual sotmetien aquestes ampolles provocava més contaminació que utilitzar directament el plàstic a través del petroli tractat. A més, el resultat final era menor a l'esperat perquè la qualitat de les peces era molt baixa i es trencaven amb facilitat.
Així doncs, Lego demana paciència i assegura que no es pot passar del 0 al 100 en el reciclatge complet del seu producte. L'estratègia, a partir d'ara, serà enfocar-se en la reutilització de peces antigues a través de campanyes que puguin conscienciar les famílies. Als Estats Units ja ha començat a promoure's aquest canvi de mentalitat i, en el pròxim 2024, volen introduir-ho en el mercat europeu.
Un projecte fallit després de tres anys
Tot plegat es remunta a l'any 2020, quan el fabricant de joguines més gran del món va anunciar que havia provat un prototip de maó fet d'ampolles de plàstic reciclades en lloc d'ABS a base d'oli, que s'utilitza actualment en aproximadament el 80% dels milers de milions de peces que fabrica cada any. No obstant això, Niels Christiansen, conseller delegat del grup familiar danès, va dir al Financial Times que l'ús de tereftalat de polietilè reciclat (RPET) hauria provocat més emissions de carboni al llarg de la vida útil del producte, ja que hauria requerit nous equips. En canvi, Lego ha decidit intentar millorar la petjada de carboni amb el temps de l'ABS, que actualment necessita uns 2 kg de petroli per fer 1 kg de plàstic.
Per què és tan difícil no contaminar?
El canvi de tàctica de Lego posa de manifest les difícils decisions que afronten les empreses en matèria de sostenibilitat on diferents objectius com l'eliminació de l'ús de combustibles fòssils i la reducció d'emissions de carboni poden entrar en conflicte. El fabricant de joguines danès inicialment tenia l'objectiu d'eliminar tots els plàstics derivats del petroli de la vintena de materials que utilitza als seus jocs per al 2030. Va començar ràpidament el 2018 canviant el polietilè a base d'oli per una versió vegetal. El mateix plàstic que utilitza en unes 20 peces diferents, inclosos arbres i arbustos.
En paral·lel, el repte per aconseguir contaminar menys va acompanyat del teixit d'aliances de Lego amb altres companyies. European Energy, juntament amb Novo Nordisk, empresa líder al sector sanitari han anunciat recentment un acord amb Lego que permetrà a les dues empreses substituir en el futur part del plàstic d'origen fòssil per alternatives amb menys emissions de carboni. En virtut d'aquest acord, European Energy produirà metanol a partir d'energia renovable i CO₂ biogènic, comunament anomenat e-metanol, que alhora s'utilitzarà per a la producció de plàstic.
El Grup Lego estudiarà la possibilitat d'utilitzar l'e-metanol per fabricar elements seleccionats de la seva cartera i espera desenvolupar prototips els pròxims anys amb vista a comercialitzar-los a més llarg termini. Les dues empreses volen invertir en tecnologies que afavoreixin l'intercanvi de coneixements i contribueixin a accelerar els avenços al sector.