El govern espanyol va aprovar aquest dimarts la llei de paritat, que obligarà les grans empreses a tenir un 40% de dones als òrgans de direcció i els consells d'administració i que preveu fins i tot suspendre-les de cotització si no compleixen. La seva aplicació serà gradual i arrencarà, si el tràmit parlamentari ho permet, el 30 de juny del 2024 per a les grans cotitzades, les companyies del Ibex-35; seguirà el 30 de juny del 2025 per a les empreses que facturin més de 500 milions d'euros anuals, i la mateixa data del 2026 per a les que ingressen entre 50 i 500 milions. Per tant, les Ibex tenen poc més de sis mesos per adaptar-se i molta feina a fer.

Falten 91 dones a les cúpules de les empreses del principal selectiu de la borsa espanyola perquè compleixin amb la llei de paritat, segons els càlculs d'ON ECONOMIA a partir de les dades de composició del consell d'administració i el comitè de direcció publicats per les pròpies cotitzades. Només dues empreses de les 35 de l'Ibex tenen un 40% de dones en ambdós òrgans, i les dues són semipúbliques: Aena i Redeia. Una altra amb participació estatal, Indra, se situa en l'altre extrem i és la que presenta més dèficit de dones: en necessita 6 més en el consell i l'alta direcció per complir.

En els consells d'administració és on les empreses han anat fent ja part dels deures, doncs encara que la llei s'aprovés aquest dimarts, fa anys que es recomanava i, de fet, en l'anterior legislatura ja es va aprovar, però va quedar truncada per la convocatòria electoral. Nadia Calviño va apadrinar la causa i es va negar a anar a debats en els que fos l'única dona. Així, més de la meitat de les Ibex té un 40% o més de conselleres. Però el comitè de direcció és una altra història: només el 10%, tres empreses, el té acord amb la llei.

L'alta direcció, a la qual se sol accedir per promoció interna, és on les dones pateixen més el sostre de vidre

Cal dir que hem analitzat els comitès de direcció –o comitès executius; no totes les empreses l'anomenen de la mateixa manera– perquè el que es coneix de la llei parla de l'alta direcció, encara que cal veure com queda aquesta part. Tanmateix, al contrari del consell, no totes les empreses publiquen la composició de la seva alta direcció i només hem trobat dades de 28 de les 35 empreses de l'Ibex.

A més, en els comitès executius és on més feina hi ha per fer perquè, si bé en el consell en els últims anys s'han anat nomenant conselleres, majoritàriament independents –el que els serveix també per complir la recomanació de bon govern de meitat independents–, a les cúpules directives no s'ha produït la mateixa penetració. Són càrrecs que venen sovint d'ascensos interns i és on el sostre de vidre es manifesta de forma més evident.

 

 

Així, 19 de les empreses de l'Ibex, el 54%, ja té un 40% o més dones conselleres, per 16 que no hi arriba. Entre les primeres destaca Cellnex, amb més de la meitat (7 conselleres de 13) i Aena, Logista, Inditex i Redeia amb un 50%. A més, Cellnex, Inditex i Redeia tenen una dona presidenta. Entre les que tenen més feina per davant destaquen Fluidra, Naturgy, Solaria i Sacyr, amb menys d'un 30% de dones en el consell.

La presència femenina és menor si ens fixem en els càrrecs de decisió del consell, com els de president i conseller delegat. Només hi ha cinc dones en aquests càrrecs: Marta Ortega (Inditex), Ana Botín (Santander), Anne Bouverot (Cellnex) i Beatriz Corredor (Redeia) són presidentes i María Dolores Dancausa (Bankinter), CEO.

Es necessiten el doble de dones en l'alta direcció

En total, les empreses de l'Ibex haurien de nomenar 19 conselleres més per complir amb la llei de paritat –si no canvia el nombre de consellers, el que alteraria els percentatges. Però per arribar al 40% en els comitès de direcció necessita duplicar el nombre de dones, amb 72 més –n'hi ha 71 en les 28 Ibex analitzades–. Per tant, entre ambdós òrgans es necessiten 91 dones més. Actualment hi ha 526 càrrecs ocupats per homes i 245 (un 31% del total) per dones.

Els comitès de direcció són la gran assignatura pendent. Només hi ha tres empreses amb més del 40% de dones: les semipúbliques Redeia i Aena i Colonial, que crida l'atenció perquè, en canvi, no arriba a aquest percentatge en el consell, si bé se situa molt a prop (més d'un 38%). La majoria d'Ibex no arriben ni a un terç i algunes, com ACS, Acerinox i Meliá, no tenen cap dona a la cúpula directiva. D'altres en tenen només una, com Merlin, Mapfre, Amadeus i Indra, que és l'empresa que més dones necessita, 6, per arribar al 40% en el consell i el comitè.