Qualsevol previsió ha trencat tots els rècords en la demanda de piscines per aquest 2024. El passat mes d'abril, el darrer informe presentat per l'Associació Espanyola de Professionals del Sector Piscines (Asofap), el sector de la piscina i el wellness mantenia les previsions de creixement del 3,5% pel 2023 i creia que es podria normalitzar el creixement previa a la sequera que va afectar especialment a Catalunya doblant aquest dígit percentual. Però la demanda a Barcelona ha anat acompanyada d'una demanda, per aquest estiu, molt accentuada en altres municipis de l'Estat espanyol que no han patit aquesta sequera. L'auge de les temperatures i el canvi climàtic afavoreixen passar d'una situació de mínims a una de màxims en tan sols dotze mesos.

El lloguer de piscines, com alternativa a la platja

Segons l'informe, el sector està recuperant els nivells de demanda prepandèmia. La piscina d'ús col·lectiu i pública ha recuperat els nivells de demanda anteriors al Covid mentre que la piscina residencial s'ha estancat. La tornada a la normalitat de les instal·lacions esportives, així com la recuperació del turisme i les perspectives de creixement d'aquest sector, van incentivar l'augment de les inversions per millorar les piscines d'aquest tipus d'instal·lacions. En aquesta línia també va el darrer estudi de Cocopool, la plataforma espanyola amb què es poden llogar més de 300 piscines a Espanya, i ja ha registrat un augment espectacular del 350% a les reserves durant l'onada de calor que està assotant Espanya aquest mes de juliol. Aquest increment sense precedents reflecteix la demanda creixent de solucions refrescants i accessibles per combatre les altes temperatures.

L'onada de calor, amb temperatures que superen els 40 graus a moltes regions del país, ha portat els banyistes a buscar alternatives per mantenir-se frescos. Les ciutats amb més demanda de lloguer de piscines inclouen Madrid (350%) i Barcelona (320%) i ja sense restriccions per la sequera, seguides per altres localitats més petites com València (580%), Sevilla (450%) i Alacant (820%). En aquestes àrees, l'escassetat d'espais públics adequats per al bany i l'augment de les temperatures han impulsat més persones a cercar alternatives privades. Cocopool ofereix una solució ideal, permetent als usuaris llogar piscines privades durant hores o dies. Aquesta opció no només proporciona un alleugeriment immediat de la calor, sinó que també ofereix un entorn segur i exclusiu per gaudir amb familiars i amics. Sobre això, Virginia Buenafuente, una banyista habitual de Cocopool a Madrid, assenyala: “Amb la calor insuportable d'aquest estiu, llogar una piscina a través de Cocopool ha estat una benedicció. És una manera còmoda i privada de gaudir de l'aigua sense aglomerar les piscines públiques”.

Una font alternativa d'ingressos

En llogar les piscines a través de la plataforma, els amfitrions poden guanyar un ingrés extra. Eric Mayo, amfitrió a Barcelona, ​​apunta que “des que vaig començar a llogar la meva piscina amb Cocopool, he pogut generar ingressos addicionals sense gaire esforç. És una excel·lent manera de monetitzar un espai que altrament estaria infrautilitzat”. Per als banyistes, llogar una piscina, ofereix comoditat, privadesa i flexibilitat en l'elecció del lloc i el temps d'ús. Mentre que, per als amfitrions, representa una font addicional d'ingressos i és que la rendibilitat mitjana dels propietaris de la plataforma espanyola és de 4.000 euros per llogar la piscina en temporada d'estiu, arribant fins als 10.000 euros en cas d'alguns propietaris . A més, és una manera de compartir els espais amb la comunitat, tot fomentant una economia col·laborativa. Precisament, els plans de futur de Cocopool inclouen consolidar-se a Espanya, desestacionalitzar el negoci i expandir-se al mercat europeu, començant per Portugal, França i Itàlia.