Liderem està creixent molt ràpidament. Aquest lobby format per joves amb ganes d’influir i dir la seva a nivell econòmic, empresarial i institucional va néixer a Catalunya fa tres anys i ja ha fet gira per mitja España. Un dels seus fundadors, i president, Tomàs Güell, ha explicat el que ve i ho ha fet a Foment del Treball, en una mena de retorn als orígens ja que aquest psicòleg de 25 anys va ser becari de la patronal i Josep Sánchez Llibre va ser un dels seus padrins quan va llançar Liderem, juntament amb Enrique Lacalle, actual president del Círculo Ecuestre, i Maria Eugènia Gay, llavors delegada del govern espanyol a Catalunya.

El que ve per a Liderem (també dit Lideremos; ha adoptat el nom en castellà per sortir fora de Catalunya) és una expansió encara més gran i el llançament d’un programa de beques modest però que expressa el que vol ser aquesta organització, que vol ajudar tots els joves, independentment “del codi postal” i condició social, ha explicat Güell.

tomas guell sanchez llibre marull
Tomàs Güell a l'acte a Foment amb Josep Sánchez Llibre i Ignasi Marull

El projecte de beques, previst per al 2025, es denomina Liderem les oportunitats i són “beques directes a les persones que més ho necessiten, joves en risc d'exclusió, als 14 barris més pobres d’Espanya”, per arribar 40 persones. “Sabem que 40 persones és poc, però que una persona canviï és la manera de començar a canviar el món”, ha expressat el president de Liderem.

Pel que fa al creixement de l’organització, ha visitat nombroses capitals de província i té ja equips a totes les comunitats autònomes. D’aquí a dues setmanes fan un gran acte a Sevilla i després de l’estiu aniran també a La Rioja, Astúries i Canàries. “Ens vam proposar arribar a mitja España abans de final d’any i en dues setmanes estem a Sevilla. Aquesta expansió no s’ha acabat, arribarem a l’Espanya buida, és allà on els joves més ens necessiten i on les estructures de l’Estat no arriben”, ha explicat Güell.

Lleis a favor dels joves

La forma com aquest lobby ajuda els joves es intentant modificar i impulsar lleis al seu favor: “Aportar solucions als reptes actuals amb l’opinió jove, propostes amigables i ben fetes”, resumeix el seu president, que ho ha deslligat de posicionaments polítics i assegura que els joves de tota Espanya tenen els mateixos problemes, com l’habitatge i la salut mental.

Precisament aquest segon és un dels temes en els que s’estan focalitzant a nivell legislatiu, així com per reduir la burocràcia, quelcom que afecta les empreses, però també els ciutadans i els joves que, per exemple, volen accedir a una beca o una ajuda per pagar el lloguer.

Güell assegura que en la gira que estan fent per l’Estat estan veient que “la majoria de joves ja no compren el discurs victimista, es volen implicar”, i ha parlat de Liderem com un “pol de talent”. “Representem els joves que es volen menjar el món. A Liderem trobareu això, una autopista per al talent sense límit de velocitat”, ha afegit.

Acompanyat de Josep Sánchez Llibre i Ignasi Marull, soci director de PwC a Catalunya, i davant empresaris i directius com Enrique Lacalle, Santi Vila, Sergi Loughney, Maite Casademunt i Josep Martínez Vila, Güell ha lloat el paper dels empresaris: “Sou el motor del país, sou els veritables benefactors, que no us expliquin histories. És molt bo generar riquesa”.