En tot just 24 hores, aquest divendres 22 de desembre, començarà el Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal de 2023, que tindrà com a diferència respecte a anys anteriors un petit matís, i és que els premis que superin els 2.000 euros només es podran cobrar a dos bancs, CaixaBank i BBVA, que disposen, d'una xarxa de 5.500 oficines a Espanya de manera conjunta. Els premis de menor import, com sempre, es podran cobrar en les administracions de Loteries i Aposta de l'Estat.
El 2021 i el 2022, per cobrar els dècims premiats amb més de 2.000 euros, hi havia fins a una desena d'entitats financeres autoritzades. Entre elles, Abanca, Sabadell, Ibercaja o Unicaja. Però aquest 2023, només n'hi ha dos. La reducció va ser aprovada per la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (Selae) a començaments d'any, després d'adjudicar-se per concurs públic a l'entitat catalana i a la basca. Aquests bancs expliquen a On Economía que, els premis es poden cobrar a tota la xarxa d'oficines de CaixaBank a Espanya (3.622) i de BBVA, (1.881).
També indiquen que si el premiat és d'una altra entitat diferent, no ha d'obrir un compte en cap d'elles. En aquest cas, en lloc de fer un ingrés en el compte, el banc oferirà al premiat els diferents mètodes de pagament existents, quedant a voluntat del guanyador l'opció d'una o una altra. Aquests mètodes alternatives, serien una transferència o xec, principalment, ja que el cobrament en efectiu no està permès.
Així mateix, CaixaBank i BBVA recorden que el cobrament del premi no té cap cost per al premiat. De fet, així ho exigeix la pròpia Selae, que no es repercuteixi sobre la persona afavorida cap despesa o comissió. Quant a les quantitats a cobrar, des d'ambdues entitats indiquen que no és necessari donar avís, però sempre és recomanable anar amb cita, independentment de l'import del premi.
D'altra banda, des de Selae recorden que per poder fer el pagament, les entitats financeres estan obligades a obtenir la documentació i informació necessària per donar compliment a les obligacions legals d'identificació sobre prevenció de blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme, a més de la normativa fiscal o la normativa de qualsevol índole que resulti d'aplicació.
I adverteixen que cap banc no pot obligar el premiat a obrir un compte per cobrar el premi ni cobrar per això.
Abans de cobrar, cobra Hisenda
La norma que estableix l'Agència Tributària no ha canviat des de l'any passat. Tots els guanyadors d'un premi menor a 40.000 euros no hauran de pagar impostos a Hisenda, perquè estan exempts. Però els afortunats que obtinguin un premi superior, hauran de pagar el 20% del mateix.
Així, per cada dècim premiat de la grossa de Nadal amb 400.000 euros, quedaran exempts d'impostos els primers 40.000 euros i dels 360.000 euros restants, cal donar-li a Hisenda uns 72.000 euros, quedant-ne així nets 328.000 per a l'afortunat guanyador, segons informen des de TaxDown.
L'empresa recorda també que els premis de la Loteria de Nadal no han de declarar-se en l'IRPF, és a dir, no s'han d'incloure en la declaració de la renda l'any següent, ja que Hisenda ja haurà cobrat per ell. Tanmateix, sí que s'han de declarar els possibles rendiments que aquests diners puguin generar els guanyadors, per exemple, si ha generat interessos.
On es cobren els premis inferiors a 2.000 euros?
Com sempre, si el premi obtingut amb el dècim premiat és inferior a 2.000 euros, es cobra exclusivament en un dels 10.600 punts de venda de la xarxa comercial de Loteries i Apostes de l'Estat que hi ha a Espanya, i a més es pot fer a partir de la mateixa tarda del sorteig, el 22 de desembre.
En aquest cas, el premi pot cobrar-se en metàl·lic o a través de Bizum, ja que els punts de venda de Loteries van ser els primers comerços físics a Espanya en incorporar aquest sistema com a mètode de pagament i de cobrament d'apostes i premis de baix import.