Lotte Energy ha endarrerit dos anys, fins al 2027, la posada en marxa de la fàbrica d'elecfoil -làmines de coure- que vol instal·lar a Mont-roig del Camp (Tarragona). Els directius de la companyia així ho han comunicat al nou conseller d'Empresa, Miquel Sàmper, en una reunió que han mantingut aquest divendres a la localitat tarragonina. La posada en marxa de la fàbrica estava prevista inicialment per al mes d'octubre de 2025, però els terminis en l'execució de la compravenda dels terrenys on s'ha d'instal·lar la nau i les modificacions urbanístiques en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Mont-roig i la posterior tramitació del pla parcial urbanístic per poder acollir l'activitat fabril de Lotte fan impossible començar les obres enguany, tal com determinava el projecte de la multinacional sud-coreana.
L'alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha afirmat aquest divendres que l'inici de les obres serà el segon trimestre de l'any que ve, un cop acabi la tramitació administrativa, i no aquest any, com preveia Lotte, segons ha recollit l'agència de notícies ACN. Amb els nous terminis previstos, el 25 de setembre vinent, la Comissió Territorial d'Urbanisme del Camp de Tarragona aprovarà definitivament el canvi del POUM de la localitat que ha de facilitar l'arribada de la companyia coreana. Després, l'ajuntament haurà de tramitar el pla parcial dels terrenys, així com altres requisits.
No va ser fins a finals del passat mes d'agost que el ple de l'Ajuntament de Mont-roig va aprovar la proposta de modificació del POUM, després de desestimar totes les al·legacions presentades. L'aprovació va comptar amb el suport dels grups municipals del PSC, ERC, IMM i Vox, mentre que Junts va votar en contra de la proposta.
Desestimades les al·legacions al POUM
Val a dir que, una part de la població del municipi no veu amb bons ulls la instal·lació de la planta de Lotte, especialitzada en la fabricació d'elecfoil, un dels components indispensables per a la fabricació de bateries elèctriques, que vol desenvolupar a Mont-roig del Camp (Tarragona). Entre les reticències, l'ús d'un important volum d'aigua, en una zona que té un aqüífer en el subsol, i la col·locació en uns terrenys adjacents d'un gran parc solar per subministrar energia neta a la fàbrica, l'impacte mediambiental d'una activitat que no consideren respectuosa amb l'entorn i la natura, ni tampoc sostenible.
La revisió municipal del POUM ha permès la requalificació dels terrenys. S'ha modificat per permetre la instal·lació d’indústries amb un grau de contaminació atmosfèrica més elevat, la categoria 5. També es va modificar la limitació de construcció en alçada de 25 metres, que actualment només era admissible en un 25% de l’ocupació màxima en planta de la parcel·la, incrementant-la fins a un 50%; i es va revisar la delimitació de l’àmbit del sector on s'aixecarà la nau, Els Comellarets, per respectar la distància necessària a sòls de domini públic hidràulic i evitar l’afectació parcial de finques adjacents, millorant així l’eficiència de l’ús agrícola d’aquestes terres.
Durant el període d'exposició pública del projecte es van recollir els informes sectorials de deu organismes i es van presentar 29 al·legacions. Segons va informar l'ajuntament, 24 tenien el mateix contingut. Malgrat que s'han desestimat, l'ajuntament va dir que "algunes apreciacions" de les al·legacions seran considerades en posteriors tràmits que encara s’han de fer.
Suport de Mont-roig i el Govern
L'alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha apuntat que continuarà treballant per accelerar tot el possible la tramitació administrativa d'aquesta inversió, que puja a 1.200 milions d'euros i la creació de 600 llocs de treball.
Per la seva banda, el conseller Sàmper ha assenyalat que "el projecte de Lotte, capitanejat per l'Ajuntament de Mont-roig del Camp des de fa molts anys, demostra una visió estratègica i política d'aquest consistori que cal destacar. Per això, el projecte té el suport íntegre i absolut de la Generalitat".
El conseller ha recordat que “la zona del Camp de Tarragona, que té un llarg recorregut de desenvolupament industrial d’alt valor afegit amb el pol químic més gran del sud d’Europa, és la que atrau gran part dels projectes anomenats estratègics, que són els de major inversió, amb creació de llocs de treball, i que fomenten el desenvolupament econòmic, social i territorial, emmarcats en l'àmbit de la indústria i els serveis a la producció”.