Mentre l'Ajuntament de Mont-roig del Camp i la Generalitat de Catalunya estan revisant totes les autoritzacions necessàries per donar el vistiplau a la construcció de la fàbrica de Lotte Energy Materials Spain en aquest municipi de la província de Tarragona, la companyia sud-coreana fa tot el possible "per resoldre les preocupacions i demandes dels veïns minimitzant l'impacte mediambiental i visual del projecte", ha declarat a ON ECONOMIA el director de la nova filial espanyola, Lim Taeil.

Conscients de quines són les principals preocupacions, Taeil ha anunciat que estan estudiant accions per modificar el desenvolupament del parc solar de 93 hectàrees que s'aixecaran en uns terrenys adjacents a la fàbrica i prendran mesures per minimitzar el consum d'aigua que han d'utilitzar en el procés de producció. Entre elles, el director de Lotte Spain insisteix que la instal·lació fotovoltaica es realitzarà en dues fases i que, després d'escoltar les inquietuds de la ciutadania en una trobada que es va fer el passat 7 de novembre entre els responsables de Lotte i els veïns de Mont-roig per presentar el projecte global, "estem reavaluant la superfície total del futur parc solar, la primera fase del qual assolirà el 30% de la superfície prevista, i per a la qual estem en converses per adquirir els terrenys que són de propietat privada". El responsable de Lotte no ha proporcionat més informació i recorda que l'aprovació d'aquesta instal·lació podria tardar alguns anys, encara que "la nostra voluntat és fer-ho com més aviat millor, però lamentablement els terminis seran conformes als establerts per la llei i els governs locals". La inversió de Lotte en la instal·lació solar ascendirà a uns 7 milions d'euros i inclou els panells solars que s'instal·laran a la teulada de la nau industrial i edifici d'oficines atenent les normes legals.

Quant a l'impacte ambiental, Lotte presentarà la sol·licitud d'AAI (Llicència Ambiental Integrada) que "ens obligarà a prendre qualsevol acció addicional per minimitzar el nostre impacte en el medi ambient". Tanmateix, el director Lim Taeil destaca l'experiència fabril del grup sud-coreà i fa menció del saber fer de la fàbrica que posseeixen a Malàisia, "un país que té regulacions i lleis ambientals molt restrictives", des de 2018. En aquestes instal·lacions "no hem tingut cap problema ambiental o d'un altre tipus. És més, totes les nostres fàbriques estan a un radi de menys de 500 metres de cases i fins i tot escoles i mai no hem tingut queixes ni cap altre problema amb la població local propera", sentència.

En relació amb el possible impacte visual per a l'àrea municipal de Mont-roig del Camp i els seus habitants, i sent "conscients que estem en un espai natural d'excepcional riquesa, actuarem en la mesura possible, per fer tot el que estigui a les nostres mans per preservar-lo". Tant és així que "a la zona industrial que urbanitzarem" hi haurà una àrea catalogada com "zona verda" que estarà formada per un estany i vegetació local.

terreny mont roig del camp fábrica Lotte
Terrenys de Mont-roig del Camp on s'edificarà la fàbrica de Lotte. / ACN

A més, estan analitzant com reforçar el perímetre dels límits del parc solar aprofitant la zona boscosa existent entre els terrenys, la fàbrica i les zones habitades de la urbanització Club Mont-roig. "La nostra idea també és completar la zona amb extensos arbres al voltant de l'àrea per reduir al màxim l'impacte visual".

"De moment, estem centrats a dur a terme la primera fase del projecte, una fàbrica de 30.000 tones a l'any d'Elecfoil (làmines de coure per electrodeposició), amb l'objectiu de completar-la el 2025", assegura Taeil en ser preguntat per l'ampliació de la inversió fins a 1.200 milions d'euros. En aquest sentit, reitera les declaracions que va fer en la presentació pública del projecte, el mes d'octubre passat: "Amb base en el creixement del mercat europeu i la visió de futur de l'empresa, anirem reavaluant els següents passos en el projecte d'expansió".

Per a la primera fàbrica, que esperen tenir acabada per a l'octubre de 2025, amb una inversió de 400 milions d'euros, crearà 200 llocs de treball. Per a això, Lotte incorporarà operadors per a la línia de producció principal, amb formació per manipular maquinària digital, analògica i poder realitzar alguns càlculs bàsics. Així mateix, "també ens interessen treballadors que ja tinguin llicències, permisos o experiència en operar maquinària com ponts-grues o d'altres". Dit això, afegeix el director, cal recordar que "la nostra maquinària és una mica única i peculiar, així que tots els nostres treballadors seran degudament entrenats, ja sigui amb una estada a les nostres fàbriques operatives o per companys d'aquestes, perquè puguin fer la seva feina sense cap preocupació".

A més, es necessita personal altament qualificat, en especial treballadors amb experiència al sector de la indústria, de l'electricitat, del medi ambient, en química i sobretot en maquinària diversa. Es contractarà uns 40 enginyers que, amb l'ajuda d'alguns enginyers coreans que la multinacional traslladarà a Mont-roig es posarà en marxa la fàbrica. "Però l'objectiu de Lotte és tenir un equip compost majoritàriament per empleats locals", sentència Lim Taeil.

Reducció del consum d'aigua, 27 milions d'euros

Un altre dels problemes que ha d'afrontar Lotte és l'adequat consum d'aigua en una zona, la comarca del Baix Camp. En aquest sentit, la companyia ja va avançar que "sabent que s'instal·la en una zona especialment complexa pel que fa al subministrament d'aigua, ha dissenyat un sistema per reduir de 4.500 m³ a 2.500 m³ diaris el consum d'aigua a la factoria i es preveu la reutilització del 50% del cabal d'aigua que es gastarà", ha dit Taeil. El directiu ha concretat que “la tecnologia en si no està desenvolupada per la nostra empresa, sinó que les instal·lacions estan dissenyades exclusivament per adaptar-se a les nostres necessitats i a la nostra fàbrica”. Lotte Energy Materials Spain utilitzarà principalment osmosi inversa per reciclar el 60% de l'aigua utilitzada, cosa que al final ajudarà a reduir el consum d’aigua. Aquesta tecnologia i les instal·lacions necessàries per implementar-la són realment costoses malgrat el seu ús comú a diferents sectors i usos. De fet, “serà la primera vegada que la utilitzem, ja que som conscients de la delicada situació que viu Catalunya, així com de les noves lleis europees adaptades que ens obliguen a tornar una aigua usada molt més neta del que s'ha establert anteriorment”, comenta.

Tot i que podria variar en funció d'alguns factors com el preu d'alguns dels materials necessaris per als farcits, Lotte Energy Materials Spain té previst invertir al voltant de 27 milions d'euros a les instal·lacions de reciclatge i filtratge d'aigua.