La matriu d'Iberia, Vueling i British Airways no està a favor de la mesura adoptada a França, on s'han prohibit els vols de curt i mig radi (de fins a dues hores i mitja) sempre que hi hagi una alternativa per al passatger de realitzar aquest trajecte amb tren. L'objectiu del Govern gal és reduir les emissions, però el conseller delegat de IAG, Luis Gallego, assegura que aquesta "no és la solució".

"Compartim la preocupació, aquest grup vol liderar la transformació cap a una aviació sostenible, però creiem que aquest tipus de polítiques no canvia l'aviació del futur. Nosaltres tenim determinat un camí per arribar a les zero emissions el 2050 i l'ús de combustibles sostenibles és una prioritat i és on hem de posar esforços en el curt i mitjà termini", puntualitzava Gallec en la junta d'accionistes del grup IAG celebrada aquest dijous a Madrid.

Cal recordar que a Espanya, alguns partits polítics han suggerit dur a terme mesures similars a França, encara que de moment no hi ha cap proposta en ferm a sobre de la taula. En la junta d'accionistes, el CEO de IAG també aprofitava per destacar els resultats de la companyia el 2022. "L'exercici no ha estat fàcil, però no ha impedit que ressorgim amb força de la crisi més important en la història de l'aviació".

En aquest sentit, Gallec indicava que IAG, conglomerat del qual formen part també altres aerolínies com Level o Aer Lingus, "va tornar a la rendibilitat el 2022" encara que la recuperació es va produir a diferents velocitats, segons s'anaven eliminant les restriccions imposades pels governs. També l'evolució de la demanda "ha estat dispar", assenyalava, els viatges de lleure recuperen abans que el de negocis. I en particular, el segment prèmium està oferint resultats "molt positius" per al grup.

El conglomerat va assolir en el conjunt de l'any passat el 78% de la capacitat de 2019, "malgrat que l'exercici va estar marcat pel fort increment del preu del combustible i la inflació". Amb tot, van incrementar l'ingrés unitari de passatge un 11% respecte a 2019, van millorar la flota, l'oferta comercial i van reduir el deute en 1.400 milions, destacava.

També hi va haver recuperació a diferents velocitats en les aerolínies del grup. "Totes quatre van tornar a ser rendibles el 2022", però British Airways va operar un 70,3% de la capacitat prepandèmia deguda en part a l'accés limitat d'Àsia i els problemes operatius a Londres Heathrow; Aer Lingus va recuperar el 86,8% després de restablir la majoria dels seus serveis transatlàntics; mentre que Iberia va operar el 87,1% i Vueling al 98,2% de la capacitat de 2019. I Level "va batre un rècord històric en passatgers, seients..." i va consolidar la seva posició com a segon operador més gran cap als Estats Units des de Barcelona.

Finalment, Luis Gallego també recordava davant dels seus accionistes que el mes de febrer passat van anunciar l'adquisició del 80% restant d'Air Europa, després d'haver adquirit l'altre 20% el passat 2022. Amb aquesta operació, explicava el CEO, "demostrem la nostra aposta pel hub de Madrid, un element clau perquè pugui competir amb els principals hubs europeus."

Si l'operació s'aprova, "ens permetria enfortir la connectivitat amb Àsia i l'Orient Mitjà, amb la creació de noves rutes a destins no ateses. En IAG estem convençuts del valor d'aquesta operació i treballem per demostrar-lo a Competència", defensava.

Per la seva part, el president de IAG, Javier Ferrán, es pronunciava sobre la política de remuneració a l'accionista del grup després de ser preguntat per un d'ells. "La companyia va començar a pagar dividend el 2015 i fins a l'any 2019. I en aquell període de temps, inclosa la recompra d'accions, IAG va distribuir un total de 4.100 milions d'euros als accionistes. La intenció és renovar el pagament de dividends quan sigui adequat".

Sense donar una data concreta, Ferrán indicava que això ocorrerà quan millori la perspectiva de l'entorn general i de l'estructura de balanç, i s'inclogui dins dels plans d'inversió de la companyia.