L’antiga seu de Convergència (CDC) del carrer Còrsega de Barcelona encara està en obres set anys després que la comprés una filial del fons hongkongnès Platinum Estates per transformar-la en habitatges de luxe. L’edifici del carrer Nicaragua que va acollir l’històric quarter general del PSC encara té pisos en venda. I les ultimes seus d’Iniciativa per Catalunya (ICV), en el passatge del Rellotge, i d’Unió, al carrer Nàpols, continuen tancades a pany i forrellat a l’espera que culmini la liquidació en no superar els concursos de creditors. Els grans actors de la política catalana durant més de trenta anys es van veure obligats a marxar de casa. Però, amb l’excepció de la dels socialistes, sorprèn les dificultats per fer negoci amb aquests immobles.

En el edifici del carrer Còrsega 331-333, que va ser seu dels convergents durant 18 anys (1998-2016), es van reprendre les feines de construcció el novembre passat. En els últims set anys, s’han succeït les empreses comercialitzadores i les que executen les obres. Constructora del Cardoner va iniciar-les, però, des de fa uns mesos, es visible el rètol del grup madrileny Avintia. Un portaveu d’aquesta companyia va indicar que no podia facilitar dades del projecte en compliment d’un contracte de confidencialitat subscrit amb els propietaris.

Convergència va vendre aquest immoble per prop de 7 milions d’euros a Sinergy Inversiones 2014 SL, empresa amb seu a Madrid propietat de Sparkland Limited Hong Kong que, a la vegada, està controlada pel fons d’inversió immobiliària Platinum Estates. Al capdavant de Sinergy hi apareix Mohinani Harry Hasomai, un milionari d’origen indi que també és el CEO de Platinum i espòs de la presidenta i primera accionista.

El portfolio que mostra la web de Platium Estetes menciona inversions a Londres, Manchester, Marbella, Madrid i, també, dues a Barcelona: aquesta del carrer Còrsega i la de l’edifici Estel, l’antiga seu de Telefónica a Barcelona, a l’avinguda de Roma, adquirida el 2014 per 56,4 milions d’euros, que també acumula demores en l’execució de les obres. Platinum reconeix en la web que són especialistes en propietats amb “dificultats”. En el cas de l’antiga seu convergent, quan ja havien iniciat les obres van tramitar el 2019 una modificació del projecte tècnic inicial per incrementar el nombre d’habitatges d’11 a 19. I l’aleshores govern municipal d’Ada Colau no els va donar facilitats. La primera empresa que es va encarregar de la promoció, Coldwell Banker, confirma que ja no està en aquest projecte. I l’agència Lucas Fox assenyala que només facilitaran informació quan reprenguin la comercialització en uns mesos. Ni Platinum ni les empreses que ha contractat donen cap dada. Els comerços veïns la comparen amb les obres de la Sagrada Família pels seus endarreriments.

El PSC es va vendre la seu del carrer Nicaragua, on van estar-hi 38 anys (1980-2018), per 10 milions d’euros al grup Stoneweg. Aquest edifici es va transformar en 35 habitatges, dels quals, en aquests moments, en queden vuit a la venda. Curiosament, queden els pisos de preu més baix, que s’ofereixen entre 595.000 i 645.000 euros, perquè els cars, per imports que superaven els 1,6 milions d’euros, es van col·locar fa temps. Es tracta d’habitatges de sostres alts, tots amb altells.

Les seus d’Unió i d’Iniciativa continuen acumulant pols. La formació democristiana va presentar concurs de creditors el 2016 per un passiu de més de 19 milions d’euros. En realitat, el deute s'elevava a 23 milions d’euros per només 3,8 milions d’actius, que era la valoració de la seu del número 35 del carrer Nàpols de Barcelona i d’un altre local a comarques. Encara no s’ha trobat comprador en el marc del procés de liquidació. Qui passi pel seu davant veurà una dissuasiva porta metàl·lica antiocupes.

L’últim quarter general d’ICV ha seguit aquest mateix camí. Abans que esclatés la crisi immobiliària, es van gastar 7,5 milions d’euros en l’adquisició d’un immoble en el passatge del Rellotge, a tocar de la plaça Orwell i de l’Ajuntament de Barcelona. Però el 2019 van sol·licitar concurs de creditors amb un passiu de 9,2 milions d’euros, si bé van declarar actius per 8,2 milions, bàsicament aquesta seu i mitja dotzena de locals. No obstant, en la liquidació posterior tampoc es va trobar comprador. Una taxació rebaixava el seu valor a menys de 2,5 milions d’euros. Qui passi pel seu davant, en un passatge pres pels turistes, veurà la reixa abaixada i piles de caixes darrera els vidres.

El PP va arribar a posar a la venda la seva seu central del carrer Urgell. Fins i tot, el 2021 va rebaixar el preu de sortida a 1,8 milions d’euros (200.000 euros menys) i va encarregar a Engel&Völkers que li trobés un comprador. Aquetes oficines tenen poc més de 1.000 metres quadrats repartits en dues plantes. No obstant, van avortar la venda després de refinançar el deute de la hipoteca amb CaixaBank, segons confirmen fonts del partit.

Ciutadans mai ha tingut una seu en propietat a Barcelona. La formació taronja va abandonar les oficines centrals del carrer a Balmes a finals de 2021 i, en el seu lloc, s’hi va instal·lar una botiga i serveis del RCD Espanyol.