Dos membres del grup Manel acaben de constituir una nova empresa musical. El seu cantant, Guillem Gisbert, i el baix, Martí Maymó, figuren com a administradors solidaris de Cranc Volador SL, dedicada a les activitats musicals, inclosa la gestió de royalties i drets d’autor. La creació d’aquesta societat es produeix quan encara no s’han dissipat els rumors sobre la separació temporal de la banda i quan Gisbert, líder i compositor de la majoria de les cançons, ja ha anunciat els seus primers concerts en solitari.

Manel és el grup més representatiu de l’escena musical catalana de l’última dècada. Després d’insistents rumors, el març passat van confirmar una suspensió temporal, sense data de tornada, però que pot anar per llarg. Els seus membres estan centrats ara en projectes personals.

Els membres del quartet –Guillem Gisbert, Martí Maymó, Arnau Vallvé i Roger Padilla– es mantenen com a administradors solidaris de Ceràmiques Guzmán SL, el segell discogràfic que van posar en marxa el 2011 quan Manel ja era una banda de culte. Però, recentment, els dos primers han creat Cranc Volador SL, amb idèntic objectiu i seu social que l’anterior empresa.

El representant del grup, Gerardo Sanz, director de Fina Estampa Produccions, ha insistit en els últims mesos en què Manel no s’ha trencat sinó que s’han pres un temps de reflexió. En declaracions a ON ECONOMIA, afirma que tornaran, no se sap quan, i que els seus membres aprofitaran aquest parèntesi per tirar endavant altres projectes personals. Sanz també és l’agent del Niño de Elche, Mishima, Joan Garriga i Mariatxi Galàctic o Quimi Portet. Aquest mitjà s’ha dirigit a Ceràmiques Guzmán, la discografia propietat dels Manel, sense rebre resposta.

A manca d’informació dels protagonistes sobre el seu futur, que només solen facilitar amb comptagotes, els seus moviments empresarials confirmen que els membres del quartet tenen vida professional més enllà de Manel. Altres fonts properes al grup indiquen que Cranc Volador empararà les noves activitats de Gisbert, així com l’edició de l’àlbum amb les cançons que tregui a partir de la primavera vinent.

A través de la xarxa social X (abans Twitter), Gisbert va anunciar fa unes setmanes el seu primer concert en solitari, que serà el 3 de maig de l’any vinent a la sala Apolo. Està organitzat per Primavera Sound. Les entrades es van esgotar en quatre hores. Després va anunciar el segon concert, per a l’endemà, 4 de maig, a les escales de la catedral de Girona. Per cert, aquest 4 de novembre participarà en un acte amb Jarvis Cocker, líder de la banda britànica Pulp, que està a punt de publicar en castellà Buen pop, mal pop (Blackie Books). Aquest últim acte està organitzat per Kosmopolis-Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Discjòqueis i estudis de so

Altres membres del quartet també tenen vida més enllà de Manel. Des de fa cinc anys, Martí Maymó (baix) i Arnau Vallvé (bateria) s’han ajuntat per fer de discjòqueis amb el nom VēMō, que correspon a les últimes síl·labes dels seus cognoms. Vallvé també administra l’editora musical Can Sons Studio juntament amb Aleix Sans, tècnic de so que treballa per a El Terrat, la productora fundada per Andreu Buenafuente que actualment forma part del grup Mediapro.

Manel va treure el primer disc el 2008, fa quinze anys, titulat Els millors professors europeus. Des de llavors, han posat en el mercat quatre àlbums més: 10 milles per veure una bona armadura (2011); Atletes, baixin de l'escenari (2013); Jo competeixo (2016); i Per la bona gent (2019). Precisament, van acabar la gira d’aquest últim el 5 de novembre de l’any passat, amb un concert a Pontevedra. No han tornat a cantar en directe. Mentre, Guillem Gisbert, de 42 anys, tornarà a l’escenari en solitari el maig vinent. I amb cançons noves.

Barcelona travessa per un boom de la indústria musical i, especialment, de la música en viu. Entre els artistes que han constituït empreses en els últims mesos destaca la cantant i productora croata-americana Thana Alexa, Giuseppe ‘Pino’ Sagliocco– president a Espanya del gegant mundial dels concerts Live Nation– o els catalans The Tyets.