Les empreses catalanes van exportar l’any passat productes per valor de 520 milions d’euros a Corea del Sud, un 22,7% menys que en l’exercici anterior, segons dades de l’ICEX, entitat que depèn del Ministeri d’Economia. Hi ha prop de 700 empreses catalanes que venen productes a aquest país. I entre les que s’hi han establert destaquen les farmacèutiques Grifols, Werfen i Ginper, així com Mango (moda), Idiada (tecnologia de l’automoció) i Crane Global (serveis financers).
L'efímera llei marcial que va proclamar dimarts el president sud-coreà, Yoon Suk-yeol (en la imatge superior, apareix en una retransmissió per televisió seguida des del carrer), de la formació de dreta Partit del Poder Popular (PPP), va provocar sorpresa i, també, un ensurt en el món econòmic internacional. Els soldats van irrompre al parlament, entrant per les finestres i utilitzant helicòpters militars. Els membres d'aquesta assemblea votaran la destitució de Yoon pobablement aquesta mateixa setmana.
Amb diferència, Catalunya és la comunitat espanyola que més exporta a Corea del Sud i, al mateix temps, és la que rep més inversions per part d’empreses d’aquest país. Segon dades de l’ICEX desglossades per províncies, Barcelona va liderar l’any passat les exportacions, amb 364,24 milions d’euros, molt per davant de Madrid, en segona posició, amb 271,21 milions. Curiosament, el tercer lloc és per a Valladolid, amb 121 milions, i el quart, per a Girona, amb 94,25 milions.
Les exportacions catalanes a Corea del Sud mantenien una línia de creixement: 391 milions (2020), 541 (2021) fins arribar al rècord històric de 638 milions (2022) però, un any després, van caure fins els 520. Pel que fa a les importacions de productes coreans per part d’empreses catalanes, aquestes han seguit la mateixa línia, si bé són més voluminoses: 1.216 milions (2020), 1.359 (2021), 1.659 (2022) i, també, un caiguda l’any passat fins els 1.625 milions.
Segons els informes d’Acció, l’agència per a la internacionalització de l’empresa catalana que depèn de la Generalitat, Catalunya exporta carn –sobretot de porc, 29,3%–, productes farmacèutics (19,5%) i plàstics (5,4%). Les exportacions catalanes a Corea del Sud suposen el 29,1% del total de l’Estat espanyol. En sentit contrari, Catalunya importa d’aquest país sobretot vehicles (54,5%), productes químics orgànics (8,6%) i plàstics (8,2%). Catalunya acapara el 43,5% de les importacions de productes sud-coreans a l’Estat.
Els informes d’Acció destaquen sis empreses catalanes amb filials a Corea del Sud entre les quals hi ha les farmacèutiques Grifols, Werfen i Ginper. Però també hi ha companyies sud-coreanes establerts a Catalunya, entre els quals mencionen Anapath Research (farmàcia), Gogtravel (turisme), Hyosung (motocicletes), LG Electronics (equips electrònics), Mandarina Duck (bosses de mà), Miwon (química), Samsung (telefonia i electrònica) i Tridge (agroalimentari).
La inversió de Corea del Sud a Catalunya l’any passat va ser de 381,4 milions d’euros, que suposa el 8,1% del total que va rebre i el 98,8% del total de les inversions sud-coreanes a Espanya, segons les dades d’Acció.
A finals de novembre de 2023, l’aleshores president de la Generalitat, Pere Aragonès, va viatjar a Seül per entrevistar-se amb els responsables de Lotte Energy Materials. Aquesta companyia planeja una inversió de 1.200 milions d’euros a Mont-roig del Camp per aixecar-hi una fàbrica de components de bateries. En aquell moment, des del Departament d’Empresa de la Generalitat es va subratllar que Corea del Sud és el tercer país asiàtic amb un volum més alt d’inversió estrangera, només per darrere del Japó i la Xina, i el novè del món que més ha invertit a Catalunya en els últims cinc anys.