Mantequerías Pirenaicas creix a Barcelona. El grup de restauració, conegut per les seves populars truites, prem l'accelerador i sumarà quatre locals més a la capital catalana abans d'acabar l'any. El negoci creat de la mà de Miguel Puchol (Barcelona, 1990) va obrir el passat 19 de juny La Fonda de Pirenaicas, un restaurant de menjar tradicional català situat al barri de Gràcia i preveu tancar el 2024 amb un total de 9 locals a la ciutat, comptant les noves obertures.

Sense perdre l'essència de la marca, la setmana que ve el grup obrirà Fidelio, un italià especialitzat en pizza i pasta a l'estil novaiorquès i ubicat en el número 14 del carrer Beethoven. "La idea és oferir pizza amb la massa fina i cruixent i pasta a l'estil Enriquetto (un altre dels locals de Puchol) i el nom l'hem posat perquè és una òpera del compositor alemany", explica. Aquest no és l'únic projecte italià que té al cap l'impulsor de Mantequerías, sinó que per a aquest any també augura apujar la persiana d'un restaurant de pizzes format XXL al carrer Balmes de Barcelona. Tot i que encara sense una data definida, Puchol té clar que serà al llarg d'aquest 2024.

Més enllà de la imminent obertura de la pizzeria i vist l'èxit de l'establiment de Gràcia, l'emprenedor es planteja obrir una altra fonda de menjar tradicional català en una altra zona de Barcelona. "Buscarem un barri amb solera i amb identitat per a aquesta la nova obertura. El nombre de reserves s'ha disparat en les dues setmanes que portem oberts, estem encantats amb l'acollida que ha tingut el restaurant de Gràcia i volem replicar el model en un altre espai de la ciutat", confirma. De fet, Puchol assegura que la clau de l'èxit de La Fonda de Pirenaicas ha estat cuinar els plats "de tota la vida" com són els fideus a la cassola, els macarrons a la bolonyesa o els estofats. "Faltava un local com aquest i, com que no vaig trobar-lo, vaig decidir muntar-lo", defensa.

Interior de 'La Fonda de Pirenaicas'
Interior de 'La Fonda de Pirenaicas'

5,5 milions de facturació el 2025

A més, abans de tancar l'any, la companyia també obrirà un nou obrador al carrer Laforja de la ciutat per poder ampliar el ventall de plats i poder produir in house. "No m'agrada dependre dels proveïdors, així que volem obrir aquest obrador per poder cuinar sense comptar amb tercers", argumenta Puchol. Amb tot, l'emprenedor calcula que cada obertura rondarà entre els 200.000 i els 300.000 euros d'inversió i amb les noves obertures estima assolir el 2025 els 5,5 milions d'euros de facturació.

Amb més de 40 empleats, Mantequerías Pirenaicas acabarà l'any gestionant 10 negocis a la capital catalana. Les quatre noves obertures, el vaixell insígnia de la marca Mantequerías ubicat en el número 460 del carrer Muntaner; l'espai situat a l'interior del Mercat de Galvany; una botiga des de la qual centralitza el delivery situada a Madrazo 137;  L'Italiano Perso del carrer Homer i també s'encarreguen del restaurant del club privat del Cercle del Liceu.

Paral·lelament, Miguel Puchol inverteix en altres negocis, tots ells de restauració, com l'hamburgueseria Two Patties, de la qual també en forma part el seu amic Gabriel Rodrigo, pilot de Moto2, Apriori, un restaurant barceloní que ofereix menjar "tradicional i de temporada" o Enriquetto, un italià que compta amb tres socis també del sector com Kim Diaz i Alberto Casado del bar Mut o Enric Rebordosa de La Confiteria.

Una dècada al capdavant de Mantequerías

Sobre com va començar tot, la història de Mantequerías Pirenaicas es remunta a l'any 1957, quan la família de Ricardo Cortés va obrir l'espai al carrer Muntaner de Barcelona. Després de diverses dècades, no es va trobar relleu i el 2014 Puchol va decidir prendre el control del local. L'espai va ser sotmès a un rentat de cara i el 19 de juny de 2015 es va inaugurar el restaurant que és actualment. El local compta amb uns 100 metres quadrats de superfície i, segons Puchol, entre aquesta ubicació, la del mercat de Galvany i la botiga de delivery gasten 11 tones de patates al mes i 11.000 barres de pa. La clau de l'èxit de tot? "Comptar amb la millor maquinària del mercat, un bon equip i molta motivació", acaba l'emprenedor.