Manuel Menéndez deixa Unicaja, el sisè banc més gran de l'Ibex, on és conseller delegat des de juliol de 2021. L'entitat andalusa s'acomiada del banquer asturià, que no ha arribat a complir ni els dos anys en el càrrec, provant així de posar fi a la crisi de governança més important de la seva història. En els últims mesos, el ball de butaques, cessaments i dimissions han estat una constant, la qual cosa ha generat molt soroll mediàtic i incertesa entre els empleats.
La tensió entre el bàndol andalús i l'asturià ha fet que en total nou dels quinze membres del consell d'administració hagin sortit en poc més d'un any. L'últim va ser Jorge Delclaux, que va renunciar el mes d'abril passat en considerar que el consell no estava adoptant les mesures necessàries per garantir "el bon govern corporatiu de la societat".
La fusió d'Unicaja i Liberbank no va començar amb bon peu. Es va intentar per primera vegada el 2019 i no va tirar endavant per les discrepàncies en el repartiment de poder. Es va tornar a intentar de nou el 2020, arribant aquesta vegada a executar-se, malgrat arrossegar els mateixos problemes. Les discrepàncies entre el primer espasa, Manuel Azuaga -que ja era president d'Unicaja abans de la fusió- i el segon, Manuel Menéndez, que va assumir el càrrec de conseller delegat quan l'andalús va absorbir Liberbank, han estat darrere d'aquest embolic, encara que l'entitat sempre ha llançat pilotes fora quan se li ha preguntat.
En l'acord de fusió, Unicaja es va comprometre amb el Banc Central Europeu a modificar el seu model de governança abans de dos anys, és a dir, com tard el 30 de juliol d'aquest 2023. En aquell moment, l'opció que es plantejava era que Manuel Azuaga cedís totes les funcions executives al conseller delegat, Manuel Menéndez, arribada la data. D'aquesta manera, Azuaga podria continuar sent president, però no executiu, com passa amb el president de Banc Sabadell, Josep Oliu. Però els esdeveniments dels últims mesos ja apuntaven que aquesta opció havia deixat d'estar a sobre de la taula feia temps.
Menéndez es va aliar amb Braulio Medel -que fins a l'any passat era president de la Fundació Unicaja, el primer accionista del banc- qui a poc a poc va anar basant-li en totes les seves decisions perquè tingués més poder dins d'Unicaja, la qual cosa va fer que part del consell es posés del seu costat i Azuaga perdés adeptes. Però el Govern espanyol, el Banc d'Espanya i el Banc Central Europeu, a més de la Junta d'Andalusia i la mateixa Màlaga, es van mostrar molt preocupats per la deriva que havia pres la governança del banc i Medel es va veure obligat a dimitir en ser qüestionat sobre la seva idoneïtat per exercir el seu càrrec.
El seu substitut, José Manuel Domínguez, va iniciar la recerca de nous consellers per a Unicaja l'estiu passat amb l'objectiu d'iniciar una nova etapa i esborrar qualsevol relació amb l'antiga, la de Medel, de manera que la sortida del CEO sonava des d'aleshores. La inestabilitat dels mercats, després de la fallida d'alguns bancs als Estats Units i la intervenció del suís Credit Suisse, hauria accelerat la seva substitució, segons avança El Confidencial.
Aquest medi posa en relleu que en els últims dies han tingut lloc diversos consells d'urgència, on fins i tot ha participat el BCE, per pactar una "sortida ordenada" de Manuel Menéndez. Finalment, en la tarda d'aquest dijous, el banc confirmava la notícia. "El Consell d'Administració d'Unicaja Banc ha acordat per unanimitat el cessament en el càrrec de conseller delegat, Manuel Menéndez". La seva sortida serà efectiva, expliquen, quan nomenin el seu substitut.