Mapfre està estancada en borsa. El valor de la companyia d'assegurances que presideix Antonio Huertas segueix molt allunyat del dels seus rivals a Europa, de fet, arriba a ser fins a 15 vegades menor que, per exemple, el d'Allianz. La seva capitalització també és 1.200 milions més baixa que la de 2019, abans de la pandèmia, i les seves accions no són capaços de superar la barrera psicològica dels 2 euros, un preu que li permetria tornar a cotitzar en els nivells previs a la covid. Un ambiciós pla estratègic, que té marcat un objectiu de rendibilitat del 10% (una cosa que els experts veuen difícil d'assolir) i les pèrdues en el ram d'autos, el més penalitzat per la inflació, serien darrere d'aquestes xifres.
La companyia va patir, com tots els valors, una forta patacada el 2020 i se'n va deixar més del 30% del seu valor en borsa. Però a diferència de la resta d'empreses del sector financer, principalment bancs, no ha aconseguit tornar a cotitzar al preu a què ho feia el 2019. Aquell any les seves accions tancaven en 2,3 euros i la seva capitalització superava els 7.200 milions d'euros. Però ara com ara els títols de la companyia d'assegurances se situen en 1,9 euros, incapaços d'avançar, i el seu valor borsari és de 6.000 milions.
Els bancs, a més, estan duent a terme molts programes de recompra d'accions i això és un atractiu per a molts inversors, perquè augmenta la rendibilitat per dividend," recorda Nuria Álvarez, analista de Renda 4, que al seu torn, agrega, encara que existeixen elements d'"incertesa" que li impedeixen d'avançar i "li està costant superar la barrera psicològica dels 2 euros", Mapfre té un potencial de fins i tot 10% respecte als preus que cotitza ara mateix. El consens de mercat situa el preu de les seves accions en 2,2 euros.
La companyia "té una cosa bona" i és que "no dona gaires ensurts en els resultats", però té un objectiu de ROSEGA per a 2024 (quan finalitza l'actual pla estratègic) d'entre el 9 i el 10%, difícil d'arribar en termini. Així, la de Renda 4 creu que la companyia d'assegurances de l'IBEX pot assolir l'11% de rendibilitat el 2025, però no abans. "Mapfre no sol complir amb l'objectiu de rendibilitat dels seus plans estratègics, sempre hi ha una cosa que ho impedeix. També ha hagut de realitzar reestructuracions, ha replegat ales als Estats Units, se n'ha anat d'Itàlia... hi ha negocis on porten anys i no acaben de ser rendibles, així que porta anys estancada en borsa," insisteix. En la primera part de 2023, de fet, el seu comportament en borsa "va ser bastant dolent" però va canviar el to en estiu i ara les seves accions ja pugen un 8% l'any.
Per això, Álvarez creu que el mercat "comença a reconèixer" la pujada de primes que ha dut a terme en el ram d'auto a Espanya per combatre la inflació, i a més, entén que Mapfre té marge per tornar a pujar tarifes el 2024. Malgrat això, són "conservadors" i els de Renda 4 no esperen que aquestes pujades de preus es vegin reflectides de la mateixa manera en les primes.
Jaime Pallarés, analista de GVC Gaesco, explica també que l'ajustament de preus que Mapfre ha realitzat a Espanya és un procés "que pot portar diversos trimestres més", mentre que en la resta d'Europa la pujada de preus "és més àgil". Així, el potencial en borsa d'Aegon i AXA és del 15% mentre que el de Mapfre no arriba al 10%. La mida de les seves rivals europees en borsa, a més, està molt relacionada amb la seva facturació. Si bé és cert que Allianz supera els 92.000 milions de capitalització, 15 vegades més que Mapfre, també ho és que la companyia d'assegurances alemanya va ingressar 90.000 milions en primes el 2022 davant els 24.500 milions de l'espanyola.
El rànquing dels grups asseguradors europeus més grans, elaborat per la mateixa Fundació Mapfre, situa la francesa AXA com la companyia d'assegurances més gran d'Europa (amb gairebé 100.000 milions primes) seguit d'Allianz (90.000 milions) i la italiana Generali (81.000). Mapfre és la novena del rànquing per ingressos, i també està per darrere en capitalització. Doncs AXA ja val 66.000 milions; Munic uns altres 51.000 milions; Generali uns 30.000 milions i Aegon està valorada en 10.000 milions.
"El valor s'ha quedat molt endarrerit dels nivells previs a la pandèmia", afegeix Joaquín Robles, analistes de XTB. "En els seus comptes veiem que a mesura que la seva xifra de negoci ha augmentat, els seus beneficis no ho han fet tant (fins al juny va guanyar un 6% menys que l'any passat). Aconsegueix traslladar a les pòlisses l'efecte de la inflació, però no aconsegueix tenir més beneficis. El seu creixement és cada vegada més limitat i pot perdre quota de mercat davant altres companyies d'assegurances a Europa amb preus més baixos. A més, "està exposat a desastres naturals" com li va passar l'any passat amb Puerto Rico o el Brasil i aquest any amb Turquia, "que solen llastar el seu resultat", explica.
Del seu costat, les pujades de tipus d'interès, "que tindran un impacte positiu en els ingressos financers i això hauria de compensar part de la pèrdua de la rendibilitat en la resta dels rams que encara segueixen penalitzats per la pujada de costos", conclou Jaime Pallarés, de GVC Gaesco.