Mapfre va guanyar de gener al març 276 milions d'euros, un 27,6% més que en el mateix període de 2024, i Espanya ha tornat a posicionar-se com a motor del grup en aportar la major part del resultat. En concret, 119,4 milions (el 43% del total). En general, el negoci de Iberia (que inclou Espanya i Portugal) és el que més ha contribuït als seus resultats amb 121 milions d'euros en el primer trimestre, un 65,6% més que en el mateix període de 2024.
En els últims trimestres, el mercat que més aportava als resultats de Mapfre era Llatinoamèrica i principalment Brasil, però de nou ara Iberia recupera el seu lideratge, segons posava en relleu aquest divendres el vicepresident de la companyia d'assegurances, José Manuel Inchausti, en la presentació de resultats. "Malgrat les turbulències del final de trimestre, registrem una evolució positiva", destacava.
Inchausti no ha passat per alt la guerra comercial i la volatilitat dels mercats de les últimes setmanes provocades pel president dels Estats Units, Donald Trump, i la seva guerra d'aranzels amb mig món. Mapfre té una forta presència als Estats Units i Llatinoamèrica, per la qual cosa pot veure's afectat. Tanmateix, el vicepresident creu que encara és aviat per saber quin impacte pot tenir en el seu negoci.
"Encara estem sotmesos a molta incertesa pels aranzels i el seu impacte en l'economia, però el raonable seria que continuem registrant millores. Seguirem pendent dels conflictes geopolítics, però el nostre model de negoci està diversificat i és el que millor protegeix davant dels desafiaments. Per això ens permet continuar sent optimista per a l'any". L'executiu, tanmateix, no s'atrevia a aventurar si assoliran els 1.000 milions de beneficis aquest 2025, després que l'any passat assolís un benefici rècord de 902 milions.
"No fem pressupostos públics, però per descomptat les coses van bastant bé i anirem millorant els resultats d'anys anteriors", assenyalava. Quant al negoci a Espanya, que ha estat mesos afectat pel ram d'auto (que es va veure afectat a tot el sector assegurador per la forta pujada de costos després de la pandèmia) Inchausti explicava que l'objectiu de Mapfre és continuar millorant la seva ràtio combinada (rendibilitat). "Ara està en l'entorn del 99,3%, però encara ha de millorar. Ha baixat del 100%, hem aconseguit un granit, però hem de continuar treballant".
Finalment, el vicepresident explicava que des de la crisi de la covid i l'increment de la inflació dels costos, han dut a terme una sèrie de mesures que van més enllà de pujar tarifes i que els permet ara estar "més preparats" per afrontar una nova crisi inflacionària si fos el cas. "Podem respondre amb rapidesa si es produïssin variacions significatives".
8.500 milions en primes
Mapfre va obtenir en el primer trimestre uns ingressos per primes de 8.584,3 milions d'euros, que superen en un 5,4% els de l'any anterior. En la mateixa línia, els ingressos generals del grup van ascendir a 9.887,5 milions d'euros de gener a març, un 5,3% més. Per la seva part, la rendibilitat sobre recursos propis (ROSEGA) va assolir l'11,7%, encara que puja el 12,8% sense extraordinaris. I la ràtio de Solvència II del grup es va situar en el 207,4%.
Per rams, el de no va incrementar els seus ingressos per primes un 7,4%, fins als 6.794,3 milions d'euros, destacant la millora en la reassegurança, amb un augment del 8,9% en assolir 2.263,4 milions, i d'un 5,5% en salut i accidents, que va totalitzar 1.685,7 milions. La millora en Assegurances Generals va ser del 3,8%, fins a 2.374 milions, i en autos del 3,5%, fins a 1.685,7 milions.
La ràtio combinada (que mesura la rendibilitat i com més baix millor) de No Vida va millorar en 1,7 punts percentuals, fins al 94,1%. El de sinistralitat va baixar 1,1 punts, fins al 66,9%; en automòbils, la ràtio combinada va millorar en 5,9 punts percentuals, fins al 99,3%.
En el ram de Vida, els ingressos per primes van caure un 1,5%, fins a 1.790 milions, especialment en Vida Risc, que va descendir un 7,6% fins als 724,6 milions, i la ràtio combinada de Vida Risc es va incrementar en un punt i es va situar en 83,9%.
Per àrees geogràfiques, Iberia va ser la regió que més va aportar als resultats, amb 121 milions d'euros en el primer trimestre, un 65,6% més; seguit per Llatinoamèrica que va contribuir al benefici amb 118 milions d'euros, un 25,4% més que en el primer trimestre de 2024, i el Brasil, afectada per la depreciació del real brasiler i la caiguda de la contractació d'assegurances per la pujada de tipus, va aportar 61,8 milions d'euros, un 1,6% més.
La resta de Llatinoamèrica, que en el primer trimestre de l'any passat va patir un retrocés, incrementa el seu resultat un 68,4%, fins als 56,5 milions d'euros. I Amèrica del Nord va incrementar el seu resultat un 94,3%, fins als 30,1 milions d'euros. Per la seva part, Mapfre RE, que inclou el negoci de reassegurança i el de Riscos Globals o Global Risks, va obtenir en el primer trimestre un resultat de 48 milions, un 28,2% menys que en el mateix període de l'any anterior per l'impacte dels incendis a Califòrnia i l'augment de la prudència en les reserves.