Mapfre va tancar els nou primers mesos de l'any amb un benefici net de 470,6 milions d'euros, un 3,6% menys respecte al mateix període de l'any passat, a conseqüència d'un impacte extraordinari pel deteriorament del negoci dels Estats Units. En concret, la companyia d'assegurances ha comptabilitzat un impacte negatiu de 75 milions d'euros pel deteriorament del fons de comerç de les seves operacions d'assegurança als EUA. L'empresa ha indicat que aquest impacte es fonamenta en el context actual de pujada de tipus d'interès, per la qual cosa a finals d'any, aquesta xifra podria variar en funció dels tipus i el pla de negoci.

Si s'exclou aquest impacte de 75 milions, el resultat net va ser de 545,6 milions d'euros. Aquesta xifra també inclou un impacte positiu extraordinari de 46,5 milions d'euros a conseqüència de l'arbitratge per la ruptura de l'aliança amb Bankia. "El nostre negoci continua demostrant solidesa, tant en el creixement dels ingressos i les primes com en el dels resultats, que estan basats en l'alta diversificació i capacitat d'adaptació a l'entorn. Mapfre està superant les dificultats que representa la inflació, gràcies a una millora contínua basada en la nostra gestió tècnica," ha indicat el president de la companyia d'assegurances, Antonio Huertas.

Mapfre per àrees geogràfiques

Per àrees geogràfiques, Llatinoamèrica passa a ser la regió que més aporta als guanys. Aquesta alça es deu en gran part al Brasil, que va millorar el seu resultat net en un 95,1%. D'aquesta forma, el conjunt de la regió va obtenir un benefici de 283,5 milions, davant els 245,5 milions d'Iberia (-17,9% respecte a un any abans). A la resta d'Europa, el Pròxim Orient i l'Àfrica, Mapfre va elevar un 80,1% les seves pèrdues, fins a 30,1 milions d'euros, mentre als Estats Units va observar unes pèrdues de 18,8 milions, davant els beneficis d'11,2 milions dels nou primers mesos de 2022.

Mapfre Re va duplicar els seus guanys, fins a 189,5 milions d'euros, malgrat que en el primer trimestre va comptabilitzar un impacte de 100 milions pel terratrèmol de Turquia, i Mawdy va reduir un 68,2% els seus beneficis, fins a 2,4 milions. Els ingressos van experimentar un creixement davant l'acumulat de gener a setembre de 2022 del 10,8%, fins a situar-se en 24.595,8 milions d'euros. Les primes van avançar un 10,9%, fins als 20.679,4 milions d'euros.

La companyia d'assegurances per segments

Per segments, el ram d'Assegurances Generals va registrar unes primes de 6.686 milions, un 12,5% més, mentre que el d'Autos es va elevar un 3,9%, fins a 4.625 milions. Vida Risc va avançar un 9%, fins a 1.995 milions, mentre que Vida Estalvi es va situar en 1.951 milions, un 40,1% més. El creixement de Salut i Accidents va ser del 10,2%, fins a 1.698 milions d'euros.

Per àrees geogràfiques, destaca el creixement d'Iberia, que és la regió que més creix en primes, amb una alça del 17%, fins a 6.744 milions d'euros. Per darrere en creixement se situa Llatinoamèrica, amb un increment de l'11,2%, fins a 7.615,1 milions d'euros, alhora que Amèrica del Nord es van comptabilitzar 2.064,1 milions, un 4,1% més. A EMEA es va observar una caiguda de l'1,9%, fins a 1.008,2 milions.

Mapfre també ha informat aquest divendres que el consell d'administració ha decidit repartir un dividend a compte dels resultats de l'exercici 2023 de 0,06 euros bruts per acció. Les accions cotitzaran sense dret a percebre dividend a partir del 28 de novembre, mentre que la data de registre serà el 29 de novembre i el pagament s'efectuarà el 30 de novembre.

 José Manuel Inchausti | Foto: Europa Press
José Manuel Inchausti | Foto: Europa Press

Canvis a la cúpula directiva

Després de la presentació dels resultats, Mapfre ha comunicat canvis a la seva cúpula directiva davant de la jubilació d'Ignacio Baeza. En aquest sentit, el vicepresident tercer de Mapfre i conseller delegat de Mapfre Iberia, José Manuel Inchausti, ha guanyat pes en el consell d'administració de la companyia d'assegurances.

Inchausti passarà a ser vicepresident primer del consell i de la comissió delegada, substituint en ambdós càrrecs Ignacio Baeza Gómez, que abandonarà els seus càrrecs el 31 de desembre amb motiu de la seva jubilació. El conseller Fernando Mata passarà a ocupar la cadira d'Inchausti com a vicepresident tercer.

D'altra banda, l'empresa ha designat Eduardo Pérez de Lema Holweg com a vocal del consell d'administració, càrrec que fins ara exercia Ignacio Baeza. María del Pilar Perales, que ja és conseller de Mapfre, serà vocal del comitè de Nomenaments i Retribucions.

Respecte als directius, Alfredo Castelo, actual director general de l'àrea corporativa de Negoci, substituirà Elena Sanz com a director general de l'àrea corporativa de Persones, Estratègia i Sostenibilitat. Així, el conseller delegat de Mapfre Vida i director de l'àrea comercial i de Desenvolupament de Negoci de Mapfre Iberia, Raúl Costilla, passarà a substituir Castelo.

L'actual director d'Estratègia i Fusions i Adquisicions, José Luis Gurtubay, substituirà María Luisa Gordillo a la direcció general d'Auditoria Interna, mentre José Luis Jiménez Guajardo passarà a ser director general financer adjunt, mantenint el seu càrrec com a màxim responsable de l'àrea corporativa d'Inversions.