Mapfre descarta entrar en el negoci de les criptomonedes malgrat que llei MiCA estarà en vigor en menys de quatre setmanes (el proper 30 de desembre) i permetrà a les entitats financeres d'Europa fer-ho. La companyia d'assegurances, per tant, no seguirà els passos de bancs com CaixaBank, Santander i BBVA que ja han confirmat que sí que tenen interès en el bitcoin i es preparen per a la venda d'aquest producte.
"No som al món cripto i a mitjà termini tampoc no pensem que anem a estar. No hi ha cap planificació. I per filosofia, Mapfre no inverteix en res que no coneix bé o que no sap què hi ha darrere. No farem aquest pas", confirmava aquest dilluns Álvaro Anguita, CEO de Mapfre AM, en un encontre on la gestora presentava la seva aliança amb BlackRock per adoptar la seva tecnologia Aladdin, convertint-se així a la primera companyia d'assegurances d'Espanya en implementar-la.
CaixaBank, Santander i BBVA són algunes de les entitats espanyoles que han anunciat que estan esperant que entri en vigor la nova regulació per deixar serveis relacionats amb criptoactius i stablecoins i fins i tot llançar-se a la seva venda, encara que no seran les úniques. BBVA porta des de 2021 oferint criptoactius a Suïssa i des de 2023, a Turquia. Ara els seus plans passen per fer el mateix a Espanya durant 2025.
Santander també està sent actiu amb la venda de criptos. Actualment ofereix ETPs amb subjacent cripto a través d'Openbank, però també ven criptos als seus clients de banca privada a Suïssa, ho fa a qui ho demana expressament i no de manera activa. Però de cara a 2025 i amb l'arribada de MiCA, anunciarà novetats a Espanya per a particulars, expliquen des de l'entitat.
Així mateix, CaixaBank ja ha confirmat que han estat treballant en MiCA des de la seva proposta normativa, analitzant els riscos i oportunitats d'aquest, i continuen valorant els serveis i productes que podria oferir als seus clients a partir del proper any. Tanmateix, Mapfre defensa que la demanda de criptos a Espanya no és gaire alta i a més, el perfil de clients que acudeix a la gestora té és molt conservador, i per això aquest producte de moment no encaixa.
Precisament aquest dilluns, Funcas publicava un estudi on revelava que les criptomonedes no són un actiu tan popular com alguns diuen, sol un 6% de clients bancaris a Espanya diu que el té i un 5% el va tenir en el passat. En resum, un 11% té o ha tingut criptos davant un 89% que assenyala que mai no ha invertit. I a futur, a sis de cada deu li resulta indiferent que el banc ofereixi o no criptomonedes, el sentiment negatiu davant d'aquesta oportunitat supera a la recepció positiva davant d'aquesta possibilitat.
En qualsevol cas, Anguita indicava que "un dels punts estratègics de Mapfre AM és la transformació digital" i es plasma en la nova aliança amb BlackRock. "La implementació d'Aladdin ja ha començat i el normal és que a finals de 2025 ja tinguem en marxa aquesta eina que ens permetrà continuar creixent i que la podem escalar a altres països com el Brasil o USA", explicava el CEO, que revelava també que Mapfre ha negociat aquest acord durant dos anys.
Anguita, a més, va comentar que Mapfre AM tenia uns actius sota gestió de 40.000 milions d'euros tancament d'octubre, dels quals 11.300 són fons d'inversió i la resta són carteres de gestió discrecional.
Mapfre no entrarà en el capital de cotitzades espanyoles com Criteria
D'altra banda, Mapfre descartava entrar en el capital d'empreses cotitzades espanyoles a través de la seva gestora d'actius, com està fent CriteriaCaixa, el hòlding que gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació "La Caixa" i que presideix Isidre Fainé. "Mai no ho hem fet i tampoc no és una cosa que sigui ara sobre la taula", apuntava el CEO de Mapfre AM.
En el que va de 2024, Criteria ha comprat el 9,4% d'ACS i s'ha convertit en el seu segon accionista després de Florentino Pérez, president de la constructora. També ha incrementat la seva participació en Colonial fins a arribar al 17% i alçar-se com a primer accionista.
Així mateix, l'entitat catalana va entrar en l'accionariat de Puig amb un 3% de cara a la seva sortida a Borsa, ha pujat la posició en Telefónica fins al 9,9%, amb pretensió de superar el 10% i estar per sobre de la Sepi (el govern espanyol). I ha lliscat que podria assolir el 30% a Naturgy on ja és el primer accionista de l'energètica, amb un 26,7 % del capital.
Encara que l'entitat on Criteria té un pes majoritari és CaixaBank, al banc supera el 30% i és la seva principal accionista.