Marc Murtra, designat nou president de Telefónica. El fins ara president d'Indra ha estat elegit com a nou president de l'operadora espanyola en substitució de José María Álvarez-Pallete, qui abandona la presidència de la multinacional després de pràcticament nou anys en el càrrec. La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), entitat pública adscrita al Ministeri d'Hisenda i a través de la qual el govern espanyol posseeix un 10% de Telefónica, va activar aquest divendres el relleu a la presidència de la multinacional i, després d'un consell extraordinari urgent celebrat aquest mateix dissabte, s'ha donat llum verda a l'aprovació de Murtra com a nou president de la companyia.
El consell d'administració ha manifestat de "manera unànime el seu màxim agraïment" a Álvarez-Pallete pels "anys de feina i col·laboració amb el grup Telefónica i, especialment, pels molts serveis prestats i pel seu extraordinari esforç, dedicació i aportació durant la seva llarga trajectòria professional en el grup".
Álvarez-Pallete era, fins ara, el primer executiu de Telefónica des d'abril de 2016, quan va succeir en el càrrec a César Alierta, i des de 2022 també ostenta la presidència de la GSMA, la patronal mundial de la indústria mòbil i que engloba als majors grups de telecomunicacions i indústries afins del món, una posició aquesta última per al qual va ser renovat fins a 2026 el passat octubre.
Canvis en l'accionariat de Telefónica
Aquest canvi a la presidència de Telefónica es produeix en un context per a la companyia marcat per la recent entrada de nous actors en el seu consell d'administració, com l'operadora saudita STC, que el setembre de 2023 va adquirir gairebé un 10% de la teleco en una sorprenent operació valorada en 2.100 milions d'euros i que va tenir com a conseqüència una sèrie de moviments en el seu accionariat. D'aquesta manera, a finals del mes de maig passat la SEPI va aconseguir el 10% del capital social de Telefónica després d'invertir prop de 2.285 milions d'euros en un moviment propiciat per l'operació de STC, que també s'espera que sol·liciti un seient en el consell de l'operadora.
Per altra banda, l'entrada de STC en l'accionariat de Telefónica també va provocar que CriteriaCaixa, el hòlding de la Fundació Bancària la Caixa, incrementés la seva participació a Telefónica fins al 9,99% del capital social. Amb aquest percentatge, CriteriaCaixa pràcticament assoleix el percentatge que té el govern espanyol dins la teleco a través de la SEPI, si bé el hòlding s'ha proposat arribar com a màxim a un 10,01% de l'operadora.
Murtra es va convertir en president d'Indra l'any 2021
Marc Murtra, per la seva part, es va convertir en president d'Indra en substitució de Fernando Abril-Martorell l'any 2021. Nascut al Regne Unit l'any 1972, va estudiar enginyeria industrial i es va especialitzar en Mecànica de Màquines a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial a la Universitat Politècnica de Barcelona. Murtra va completar la seva formació amb un MBA a la Universitat de Nova York. Des de l’any 2022 el directiu també és conseller independent d’Ebro Foods S.A. i el 2023, després de l’adquisició per part d’Indra d’una participació significativa d’ITP Aero, Murtra va passar a formar part del seu consell d’administració.
L'aterratge de Marc Murtra a Telefónica es produeix en un moment de canvis també dins la companyia de defensa, que enguany ha de renovar la major part del seu consell d'administració i que compta amb diferents fronts oberts, com la potencial venda de la seva principal filial, Minsait.