Corporació Financera Alba deixarà la borsa espanyola després de trenta-vuit anys cotitzant. En un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) el president i màxim accionista, Carlos March, juntament amb la pròpia companyia, anuncien que duran a terme una opa d'exclusió que es votarà en junta el mes de gener. La decisió es pren per "la baixa liquiditat de les seves accions" al mercat borsari.
L'oferta que proposen als accionistes és de 84,20 euros per acció en efectiu, la qual cosa representa una prima del 78,8% sobre el preu de cotització de l'acció de Corporació Financiera Alba del dia previ a l'anunci (dimecres) i del 69,0% sobre la mitjana dels últims sis mesos. També supera el màxim històric de cotització de l'acció, que va ascendir a 60,70 euros per acció el juny de 2007.
"Tenint en compte els accionistes que s'han compromès a immobilitzar les seves accions i no acudir a l'oferta, l'opa d'exclusió es dirigeix aproximadament a un 5,5% del capital social d'Alba", expliquen. Tot i que encara està subjecta a l'aprovació de la junta general d'accionistes, que se celebrarà en primera convocatòria el pròxim 16 de gener de 2025, i a l'autorització de la CNMV.
Alba és una societat cotitzada des de l'inici de la seva activitat inversora el 1986, encara que la seva història en Borsa es remunta a mitjans dels anys 50 del segle passat, amb l'inici de cotització de la seva antecessora, Ciments Alba. Alba va formar part del primer IBEX 35 a començaments dels 90, però no ha tornat a ser integrant de l'índex des de 2003, recorda la companyia.
El volum d'accions de Corporació Financera Alba que es negocien al mercat "ha caigut notablement en els últims anys", agrega. En el que portem de 2024, la mitjana diària en el Sistema d'Interconnexió Borsària Espanyol ha ascendit amb prou feines un 0,02% del capital social, o un 0,03% si s'inclouen també els mercats alternatius. Addicionalment, la condició de cotitzada imposa una sèrie d'obligacions legals que exigeixen una dedicació de recursos elevada per a l'estructura actual d'Alba, "sense que això ofereixi actualment avantatges significatius des del punt de vista operatiu o financer per a la seva activitat inversora".
Per tot això, el consell d'administració de la cotitzada considera que el moment actual "és adequat" per plantejar aquesta opa d'exclusió, atesa la solidesa financera d'Alba, que compta amb una cartera estable i ben diversificada, que permet oferir als accionistes minoritaris d'Alba un preu molt atractiu, amb una elevada prima respecte a qualsevol cotització històrica que es consideri, sense comprometre la seva capacitat financera ni la seva activitat inversora.
Alba manté el seu compromís inversor
Alba, que està participada majoritàriament pels accionistes del grup Banca March (incloent Banca March amb un 15%) i cotitzada des de 1986, és un dels principals inversors institucionals de capital espanyol. La societat pren participacions minoritàries significatives a llarg termini, en societats cotitzades i no cotitzades, tant a Espanya com fora d'Espanya, amb activitats en diferents sectors econòmics.
La seva permanència mitjana en les participades supera els 10 anys, encara que en alguns casos com ACS, Acerinox o Pryca-Carrefour, fins i tot ha superat els 20 anys. Alba també es dedica a l'explotació directa d'immobles en règim de lloguer i a la participació en empreses a través d'entitats de capital risc.
Cap d'aquests negocis no canviarà després de l'opa d'exclusió, assegura la companyia. "Alba és i continuarà sent un dels inversors institucionals més grans de capital espanyol i l'exclusió de cotització no tindrà cap impacte ni en la seva estratègia inversora futura ni en les seves participades actuals".