Els marges dels fabricants d'aliments han baixat un 25,4% i els del comerç minorista un 8,2% des del primer trimestre de 2021, segons apunta un informe de l'Associació de Fabricants i Distribuïdors (Aecoc), elaborat amb dades de l'Agència Tributària i del Banc d'Espanya. Aquesta és la principal conclusió de l'informe que es va difondre en el Congrés de Gran Consum que celebra l'associació des d'aquest dimecres a Saragossa, amb la presència de gairebé 1.200 directius.
D'acord amb les dades de l'estudi, malgrat haver tocat sostre el 2022, els preus dels recursos energètics continuen sent molt superiors als de 2019, amb pujades del 44,9% en el cas del dièsel, 149,5% en el cas del gas, del 70% de l'electricitat i del 42,7% en el cas de la gasolina súper 95.
En el cas de les matèries primeres, el preu s'ha elevat un 30% segons l'informe elaborat per PwH, que subratlla una vegada més el paper de les empreses del sector com a "dic de contenció" per no traslladar l'impacte de la inflació sobre les llars. Les anteriors dades concorden amb Índex de Preus Industrials (IPRI) difós aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
L'estudi recull una enquesta de les empreses del sector en el qual es reflecteix el seu estat d'opinió, i tres de cada quatre creuen que en els pròxims mesos el consumidor es veurà més afectat per la pèrdua de poder adquisitiu; el 40% assumeix que es mantindrà l'actual tendència de caiguda dels volums, i el 78% preveu un creixement de l'activitat promocional.
De cara a Nadal, més de la meitat (54%) considera que hi haurà més activitat promocional aquesta campanya -clau per al gran consum-; i el 51% espera una bona campanya nadalenca.
La indústria d'alimentació i begudes va frenar el seu creixement el 2022 a causa de l'impacte de la pressió inflacionista en l'augment dels costos productius del 18,6% en un any, en especial els energètics, de transport i de les matèries primeres, segons dades de la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB). Això va truncar l'evolució positiva del sector, que ha contingut la seva facturació amb una alça de l'1,5% el 2022, uns 144.955 milions d'euros. Aquesta taxa mostra la contenció de l'activitat de la indústria, si es compara amb la mitjana de la taxa de creixement de la producció real entre 2015 i 2019 (obviant els anys 2020 i 2021, excepcionals per la situació de la covid-19), que es va situar en el 4,5%.
D'altra banda, el director general de la Federació Nacional d'Indústries Làcties (Fenil), Luis Calabozo, va defensar fa uns dies que la reducció o supressió temporal de l'IVA d'aliments bàsics que aplica el govern espanyol és un "suport necessari" que hauria de continuar el 2024 i que és "inoportú" posar-li fi.