MásOrange, la companyia de telecomunicacions fruit de la fusió d'Orange i MásMóvil a Espanya, ha anunciat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) de caràcter voluntari per a un màxim de 795 treballadors, el que representa el 9,5% dels prop de 8.400 treballadors que componen la plantilla actual de l'empresa. Orange i MásMóvil van tancar el passat 26 de març els serrells pendents per segellar la seva fusió al 50% a Espanya després d'una operació valorada entorn de 18.600 milions d'euros, i des d'aquell mateix dia van començar a operar com una sola companyia amb una plantilla d'al voltant de 8.400 empleats, dels que 6.600 procedien d'Orange i uns 1.800 de MásMóvil.
El termini màxim per constituir la taula de negociació de l'ERO amb els sindicats serà de 15 dies, per la qual cosa la intenció de l'empresa de telecomunicacions és que el diàleg comenci a mitjans de setembre i que acabi a mitjans d'octubre, moment a partir del qual s'obrirà el procés d'adhesió al pla de sortides voluntàries.
La companyia defensa la "necessitat" de l'ERO
La direcció de MásOrange ha traslladat als empleats la seva voluntat de "treballar de manera honesta i transparent per poder arribar a acords satisfactoris per a tothom". El conseller delegat de MasOrange, Meinrad Spenger, ha mantingut aquest dimarts una reunió virtual amb els treballadors per traslladar-los la situació i, sobre això, l'empresa ha indicat que des del començament de l'activitat de la joint venture s'ha "treballat intensament per implementar la millor organització possible" per aconseguir els objectius de la companyia.
No obstant això, MásOrange defensa la necessitat d'aplicar l'ERO perquè assegura que encara existeixen "certes duplicitats organitzatives" a conseqüència de la integració de les plantilles d'Orange i MásMóvil. Segons la companyia, s'ha triat aquesta fórmula "per la seva ràpida implementació" i perquè "les seves condicions es negocien en el marc de l'àmbit social i ofereix totes les garanties legals". De fet, a començaments d'abril, Spenger va afirmar en una trobada amb la premsa que la companyia no preveia "cap pla massiu de sortides forçoses".
Societats afectades
La fusió d'Orange i MásMóvil va requerir l'aprovació del Govern, una llum verda que va estar acompanyada, segons va descriure el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, d'un pla industrial "veritablement ambiciós" i d'uns compromisos de "manteniment de l'ocupació suficients". D'aquesta manera, l'empresa ha subratllat que la voluntarietat serà el criteri preferent d'adhesió a l'ERO, que afectarà a les principals societats del grup (Orange Espagne, Orange España Comunicaciones Fijas, Xfera Móviles, Lorca Telecom Bidco, Euskaltel i R Cable i Telecable). Així, quedaran fora del procés les botigues pròpies, els call center i també algunes àrees funcionals de les companyies. D'altra banda, i en línia amb la intenció de la companyia de "definir condicions justes i satisfactòries per a les persones que decideixin adherir-se al pla", l'ERO anirà acompanyat d'un "bon pla de recol·locació".
Des d'UGT, per la seva part, indiquen que és una "regulació perniciosa que no ha volgut ser corregida per cap Govern condueix a un cercle viciós d'acomiadaments col·lectius. En qualsevol cas i en cas de no ser retirat, UGT defensarà la voluntarietat total i un paquet Indemnitzatori i prejubilacions similars a les firmades el 2021 a Orange España", ha apuntat l'organització.
El portaveu d'UGT i responsable d'acció sindical en les empreses no Telefónica del sector estatal de comunicacions del sindicat, Diego Gallart, ha explicat que demanarà en aquesta taula la retirada de l'ERO per poder "analitzar les duplicitats" sorgides de la fusió i redimensionar el nombre de baixes, en declaracions a Efe. Gallart ha dit que, si és voluntari i es baixa aquesta xifra, l'ERO no li "sembla malament" i "compleix el compromís que la companyia va assolir amb el Govern" quan aquest va autoritzar la fusió, que l'afectació a l'ocupació fos "moderada" i "no traumàtica".
Per la seva part, com a sindicat majoritari al sector de les telecomunciaciones, CCOO ha garantit que serà "vigilant de tot el procés tant des del punt de vista justificatiu, com de les mesures a negociar" i ha considerat "lamentable la dinàmica adoptada per les empreses que busquen eficiències de manera recurrent en models tan agressius".
Des del govern espanyol, el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, en una roda de premsa, ha recordat que "les companyies tecnològiques, telefòniques, han de ser acurades amb el manteniment de l'ocupació, especialment si tenen beneficis", ha assenyalat aquest dimarts.
Retallades en empreses de telecomunicacions
Aquest seria el quart procés de retallades d'ocupació al sector de les telecomunicacions a Espanya des de començament d'any. A començaments de 2024, Telefónica va iniciar un acord per a la sortida de més de 3.000 empleats, posteriorment es va produir l'ERO a Avatel, que es va tancar el juny amb la sortida de 674 empleats i posteriorment Vodafone España va tancar un acord amb la plantilla per a la sortida de 898 empleats.