Un sector en plena transformació i un objectiu primordial, la sostenibilitat. Aquesta és la realitat que reflecteix Construmat, el saló del sector de la construcció amb més trajectòria a Espanya, ja que celebra aquests dies la seva 22a edició, aquesta setmana a Barcelona. Des de la mateixa construcció a la maquinària, el disseny, els serveis professionals, els materials tradicionals i les últimes innovacions... tot el sector s'ha donat cita al recinte firal de Gran Via de l'Hospitalet de Barcelona. Aquest dijous, poques hores abans de tancar l'edició, el president del certamen, Xavier Vilajoana, reconeixia que la sostenibilitat, la digitalització i innovació i una nova forma de construir han estat els eixos centrals a què s'enfronta el sector per adaptar-se a les noves tendències. Vilajoana ha destacat la dinàmica que ha mostrat Construmat, després del parèntesi obligat per la pandèmia, i ha valorat "l'esforç" que s'està duent a terme en els últims anys, a tota la cadena de valor del sector, per abordar aspectes com la sostenibilitat i l'ús de nous materials que "han vingut per quedar-se".
Segons Vilajoana, "Construmat ha demostrat que és l'espai de referència on trobar les últimes innovacions i una plataforma de negoci única del sector de la construcció a Espanya". En els espais dels 210 expositors i prop de 400 marques representades poden trobar-se una àmplia varietat de propostes innovadores, des dels nous materials orgànics als elements reciclats i reciclables, tot conjugat amb les tradicionals tècniques del sector "avançades". Cal veure'ls com un complement als materials més tradicionals que també s'estan transformant en més sostenibles, assegurava Vilajoana, i destacava que hi ha espai per a tothom. Per això, al saló, els professionals han pogut comprovar les aplicacions ja disponibles de nous materials que redueixen l'empremta de carboni o que són capaços de captar CO₂, sistemes constructius més respectuosos, tècniques de construcció industrialitzades que retallen temps d'execució, així com nombrosos exemples de digitalització i innovació.
Entre les novetats s'han vist aquests tres últims dies la construcció de cases amb materials orgànics com la pellofa d'arròs o la palla premsada per fabricar parets modulars, materials aïllants produïts a base d'algues (posidònia), cobertes de suro, teules que ja porten incorporada la placa solar corresponent... però també l'habitual alumini ara fruit del reciclatge del mateix material o fonaments fabricats, en part, amb runa de la construcció reciclada, recuperats i valorats per ser reutilitzats en altres menesters que el seu ús inicial. L'espai firal s'ha acollit a firmes emergents, però també als operadors consolidats espanyols i internacionals com Alsina, Arquima, Celo, Ciments Molins, Cosentino, Evowall, Fischer, Jung, O Feliz, PMP, Grup Protec, Roca o Grup Saltoki, entre d'altres.
Construmat dona resposta al que el sector necessita, d'acord amb les tendències de la societat i els requeriments normatius que estableix la Unió Europea en matèria de preservació del medi ambient, segons els seus organitzadors. "Amb la sostenibilitat com a eix principal i amb més oferta de materials i sistemes constructius, que és el que el mercat demandava," ha destacat el director del saló, Roger Bou.
El certamen té lloc en un moment propici per al sector a Espanya, coincidint amb la recent aprovació de la nova llei espanyola de l'habitatge que, segons l'opinió de Vilajoana -també president de l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya (APCE)- és "intervencionista i s'ha fet a l'esquena del sector". Els constructors reclamen un pla de l'habitatge meditat i pensat des del consens per al llarg termini, entre altres aspectes com la reforma de la llei catalana d'urbanisme.