El fabricant de maquinària industrial per al sector tèxtil Matic té en fase inicial un nou projecte de creixement de la seva capacitat productiva adequant les instal·lacions fabrils de Granollers que guanyaran superfície i intensificar la fabricació de les màquines que té encarregades. Aquesta ampliació, per passar de 2.500 a 3.000 metres quadrats requereix una inversió de 3 milions d’euros.

El que persegueix aquesta companyia, fundada el 1969 per la família Carbonell, és “assegurar els terminis d’entrega als nostres clients i, per això, necessitem més capacitat per produir diverses màquines a la vegada”, explica Jordi Carbonell, administrador de la companyia i membre de la segona generació.

Matic és el proveïdor de la maquinària que necessita la indústria tèxtil de productes de gran dimensió en el camp de la protecció solar (tendals) i de la publicitat amb impressió digital en tèxtil (banderes, pancartes…), a més de les cortines tècniques. En el centre de Granollers es dissenyen, desenvolupen i fabriquen les màquines de costura i de soldadura i d’embalatge per al mercat de la protecció solar i la confecció tèxtil que “cada cop més ens demanen màquines de dimensions més grans”, explica Carbonell.

D’aquí l’interès a disposar de més superfície a Granollers. Una estratègia que la companyia ja ha aplicat en el darrer any al seu segon centre de producció, a Cornellà de Terri (Girona), on es fabriquen les màquines de tall. En aquestes instal·lacions, després d’invertir 2 milions d’euros, la fàbrica ha passat de 800 a 2.300 m².

Jordi Carbonell manifesta que el tret diferencial de l’empresa és que “els clients ens poden encarregar la maquinària que necessiten per a tot el procés productiu: des de la maquinària per manipular les bobines dels teixits a gran escala, passant pel tall de les peces, la confecció, la soldadura i fins a l’embalatge final, a mida dels productes que elaboren”. Per això, disposen de personal molt format i competitiu en el coneixement de l’estructura que han de tenir els processos productius en el tèxtil/confecció per ser més eficients. “Som capaços de servir la maquinària i integrar tot un sistema productiu; aquest és el nostre tret diferencial davant de la competència, perquè a més hem demostrat que ens poden adaptar al que requereix el client”, concreta.

L’any passat, l’empresa va facturar 12,1 milions d’euros, per damunt dels 11,3 de 2021 i, sobretot, dels 8 de 2019. Carbonell no està interessat a fer previsions per a aquest any: “Des de fa dos anys no establim objectius, no és la nostra finalitat”, corrobora explicant que el més important és com, en els darrers anys, han passat de ser “la companyia que es va fundar per comercialitzar i distribuir màquines de cosir industrials de terceres marques, a crear un fabricant de maquinària que té innovació i una imatge de marca internacional”.

Jordi Carbonell director i membre de la segona generació dels fundadors de l'empresa de maquinària Matic.
Jordi Carbonell director i membre de la segona generació dels fundadors de l'empresa de maquinària Matic.

El 70% s'exporta i els EUA se n'emporten un terç

Aquest valor els ha comportat que siguin un actor empresarial exportador. Venen el 71% de les màquines als mercats exteriors, amb un important pes de la demanda dels Estats Units. “Nord-amèrica és el primer mercat exterior de Matic fora de la Unió Europea i suposa un terç de la nostra producció”. Matic materialitza un 30% de les vendes a Espanya i Portugal; un 30% als mercats de la UE; un 30% als EUA i un 10% a Àsia, Oceania i Sud-àfrica.

La importància dels Estats Units és tal que és l’únic mercat on hi ha una filial establerta, amb dues persones en plantilla. L’oficina de Delaware es va obrir el 2018, des d'on es fan les vendes i també s'ofereix servei de postvenda per a Nord-amèrica, Mèxic i Canadà. Matic Amèrica fa el 60% de les vendes i l'altre 40% es ven mitjançant distribuïdors.

Carbonell, al capdavant de l’empresa des del 1995, atribueix l’èxit de la transformació i el posicionament de la marca, als seus col·laboradors. Explica que, des de fa cinc anys, s’ha modificat el govern de l’empresa i s’ha deixat de banda la jerarquia per una presa de decisions mancomunada. “Tots i cadascun dels 37 col·laboradors pot prendre decisions”, assegura.

Afavorir la sostenibilitat

En matèria de sostenibilitat, Matic està “implicada en la transició energètica” i ja ha instal·lat plaques de generació fotovoltaica i usen vehicles elèctrics. Però Carbonell és conscient que “ens queda molt per fer”, perquè en el camp de la maquinària industrial es poden fer molts avenços. Ara per ara, ja han iniciat l'estudi i l'aplicació de mesures d'estalvi de consum energètic de les mateixes màquines. Això implica un sistema elèctric per fer funcionar els compresos d'aire; màquines de tall amb prestacions avançades per evitar el malbaratament de teixit; i el disseny de nova maquinària amb una quantitat inferior de peces per estalviar en la compra de la primera matèria (ferro, alumini…).

Tanmateix, la companyia està invertint en solucions digitals que, entre altres coses, faciliten el manteniment i reparació de les màquines a distància. No només suposa un estalvi econòmic per a l'empresa perquè no ha de tenir una xarxa de personal de manteniment arreu del món, “sinó que si els nostres col·laboradors no han de viatjar, contribuïm a la reducció de les emissions de CO₂”.