El mercat ha acollit de manera positiva l'operació duta a terme pel grup de supermercats Dia aquest divendres i les seves accions pugen un 1,5%. La companyia ha confirmat la venda de la seva cadena de perfumeries Clarel al fons de capital privat C2 Private Capital per 60 milions d'euros. La venda d'una de les seves emblemàtiques marques tindrà un impacte negatiu previst de 22,5 milions d'euros al seu compte de resultats consolidat al tancament de 31 de desembre de 2022.

Uns costos derivats de l'operació que s'emmarca dins del seu pla estratègic de treure's llast, especialment en botigues, per centrar-se en el procés de reducció de deute en el qual ha estat immers aquests últims mesos. En concret, l'acord assolit entre les parts inclou, entre altres actius, 1.015 botigues Clarel distribuïdes per tot el país i tres centres de distribució.

Exterior de una tienda Clarel / Foto: Europa Press

El preu que Dia Retail, filial de Dia, rebrà per l'operació i que pot variar en funció de determinats paràmetres, s'estima que serà d'aproximadament 50 milions d'euros nets de deute (10 milions), la qual cosa resultaria en uns fons totals de 60 milions d'euros. Aquests diners seran pagats en efectiu a la filial en diferents pagaments, d'acord amb les fites establertes al contracte.

Dia vol accelerar la remodelació de les seves botigues de proximitat

Amb el capital que obtingui, el grup preveu destinar els recursos obtinguts a accelerar la implementació del seu pla estratègic mitjançant l'acabament del procés de remodelació de les botigues de proximitat de la seva xarxa actual, a més de l'acceleració de noves obertures dins d'aquest mateix format.

La consumació de l'operació està subjecta al compliment o renuncia, tal com aquestes es regulen al contracte, de les següents condicions suspensives, el o abans del 30 juny de 2023: obtenció pel comprador d'autorització de control de concentracions per part de la Comissió Europea i/o la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), i adopció per part del comprador de determinades mesures per a l'assegurament financer de mercaderies de Clarel.

Així mateix, Dia ha assenyalat que informarà sobre el compliment de les condicions suspensives una vegada se n'hagi acabat l'execució. Amb aquest nou pas, la companyia accelera el procés de reducció de botigues i negocis que no estan reportant bones xifres al grup, per centrar-se en la renovació i l'impuls de les botigues de proximitat.

Un any complicat en l'àmbit financer i institucional

Tot i això, la companyia que dirigeix ​​Martín Tolcachir segueix en una posició delicada respecte al deute. A la primera meitat de l'any, el passiu de Dia va assolir els 476,1 milions d'euros, i les pèrdues entre el gener i el juny, els 104,7 milions d'euros. La companyia va completar a l'agost la venda de 235 supermercats i dues naus logístiques localitzades a Villanubla (Valladolid) al seu rival Alcampo per continuar amb el sanejament de comptes.

Una situació financera complicada que arrossega des de fa anys, des que la societat controlada pel magnat rus Mikhail Fridman, LetterOne, va aconseguir el control de la cadena de supermercats. Després de diverses ampliacions de capital i un major control de la societat de Fridman cap al grup, aquest any s'hi va sumar la invasió de Rússia a Ucraïna. I és que, Dia ha viscut un turbulent el 2022 per l'afinitat de Fridman amb el president de Rússia, Vladímir Putin. Motiu pel qual es va haver de desvincular dels llocs directius del grup de supermercats.

La situació va obligar també el canvi forçat de l'anterior conseller delegat, Stephan DuCharme, l'agost passat. El càrrec va passar llavors a mans de Martín Tolcachir, que ha seguit amb el pla de transformació de la companyia. En qualsevol cas, els inversors han acollit la notícia del despreniment de Clarel amb optimisme i les accions de la companyia pugen avui un 1,5%. Tot i haver remuntat la situació borsària aquests últims mesos, la crisi econòmica i institucional que arrossega fa que el grup acumuli pèrdues anuals del 17%.

Molt més gran és la caiguda si mirem enrere, quan la companyia va començar a cotitzar al mercat de valors i els seus títols van arribar a assolir un preu de 6 euros, mentre que actualment no arriben al cèntim. De moment, la companyia està centrada a sanejar l'encara complicada situació financera del grup, a la qual s'afegeix la conjuntura econòmica global marcada per l'elevada inflació.