Merlin Properties, la socimi liderada per Ismael Clemente que cotitza a l'IBEX 35, ha llançat una ampliació de capital per un import de 966 milions d'euros, que s'executarà de forma immediata, amb l'objectiu de finançar el seu pla d'expansió de centres de dades.

Segons la informació que la socimi ha traslladat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), els seus dos principals accionistes, Banc Santander i Nortia Capital, amb el 24,6% i 8,2% de les accions, respectivament, subscriuran nous títols en aquesta ampliació de forma proporcional. Això suposa que el banc d'Ana Botín desemborsi prop de 240 milions d'euros i que el hòlding inversor de Manuel Lao aporti uns altres 80 milions.

En aquesta ampliació també participarà el conseller delegat, Ismael Clemente –titular d'un 0,14% del capital social– i el director general corporatiu, Miguel Ollero –amb el 0,13%–. Entre els dos aportaran prop d'1,2 milions d'euros, tenint en compte la cotització actual de l'empresa a Borsa (10,28 euros per acció), segons informacions d'Europa Press.

El maig passat, la junta general d'accionistes de Merlin va avalar el pla de negoci perquè aquesta socimi es converteixi en un dels principals agents en la promoció de centres de dades a Espanya. Per a això, ja van anunciar llavors una ampliació de capital de gairebé 1.000 milions d'euros.

Santander, Nortia, els executius Clemente i Ollero, així com la mateixa Merlin, han adoptat el compromís de no disposició d'accions en 90 dies a partir de la data d'execució de l'ampliació de capital, subjecte a les excepcions de mercat habituals en aquesta classe d'operacions. L'ampliació es durà a terme de forma immediata, de manera que es preveu que finalitzi a les 8.00 hores d'aquest dimecres, amb l'objectiu que les noves accions siguin admeses a negociació en les borses de valors de Barcelona, Bilbao, Madrid i València aquest mateix dimecres, 24 de juliol, i que comencin a cotitzar dijous, segons recull Europa Press.

L'operació s'estructurarà mitjançant l'emissió de fins a 93,9 milions de noves accions ordinàries, representatives d'aproximadament el 20% del capital social, a través d'aportacions dineràries i amb exclusió del dret de preferència i per mitjà d'un procés de col·locació privada accelerada.

Amb anterioritat, Manuel Lao va col·locar de bell nou Nortia Capital, el seu hòlding d'inversions, en el camí dels beneficis milionaris. El 2020 va perdre 33,5 milions d'euros per culpa de la pandèmia, el 2021 va aconseguir reduir els números vermells a només 225.000 euros perquè encara no s'havia recuperat l'economia, però va tancar el 2022 amb uns beneficis nets de 74,8 milions d'euros. Encara no ha presentat els resultats de l'any passat.

Entitats coordinadores

Goldman Sachs i Morgan Stanley actuaran com a entitats coordinadores globals i col·locadores de l'ampliació de Merlin, mentre que Banc Santander, BofA Securities, Deutsche Bank i JPMorgan actuaran com a coentitats coordinadores.

BBVA (en col·laboració amb ODDO BHF), Barclays, BNP Paribas, CaixaBank, Citigroup, Crédit Agricole, Société Générale, UBS Europe i Van Lanschot Kempen actuaran com a entitats col·locadores. Per la seva part, Banc de Sabadell, Bankinter, Intesa Sanpaolo, Natixis i SMBC Bank actuaran com a co-bookrunners de l'augment de capital i Alantra Capital Markets, Norbolsa i Unicaja Banc actuaran com a co-lead mànagers.

Aquest dilluns, amb motiu de la presentació dels seus últims resultats semestrals, amb un benefici net 132,8 milions d'euros que contrasten amb les pèrdues de l'any passat, Clemente va assegurar que l'únic que s'havia aprovat en l'últim consell és el pla de negoci per als centres de dades però "res més".

Tanmateix, el directiu es va mantenir caut davant de les nombroses preguntes dels analistes sobre l'ampliació, sense revelar que l'operació estava molt avançada. La setmana passada, quan va transcendir la possibilitat d'una ampliació, la companyia ja va registrar una caiguda del 4% a Borsa davant de la important dilució que podrien patir els accionistes.

"El consell d'administració va aprovar divendres el nou pla de negoci de centres de dades, però res més. No podem especular; el consell prendrà una decisió en algun moment i s'executarà", es va limitar a dir sobre això.

El pla de negoci de centres de dades necessitarà 2.100 milions d'euros per a la seva execució, la meitat provindrà d'aquesta ampliació i l'altra meitat de deute.

El pla preveu el desplegament de nova infraestructura en el seu centre de Bilbao-Arasur, amb una capacitat de 94MW, i a Lisboa de 100 MW, a través d'una inversió de prop de 800 milions d'euros que començarà el 2025, uns altres 900 milions el 2026 i 400 milions el 2027, quan s'espera que rebi les primeres rendes d'aquesta fase. A tot això se sumen els 500 milions d'euros que ha requerit la primera fase, que es concreta principalment en 16 MW a Barcelona, 24 MW a Bilbao i 20 MW en Getafe.